Türk Havacılık ve Uzay Sanayii olarak da bilinen TUSAŞ bünyesinde görev alan mühendisler tarafından tasarlanan ve yapımında birçok alt yüklenici firma ile çalışılan ANKA yerli üretim olarak kayıtlara geçen  bir insansız hava aracı. Orta irtifa aracı olarak da bilinen ve 2010 yılında ilk başarılı uçuşu ile gökyüzündeki yerini alana ANKA için yıllardır süren çalışmalar ve geliştirmeler sonucunda Türkiye toprakları dışında ilk olarak kurulacak bir üretim üssü adına anlaşmalar sağlandı.

ANKA nedir?

Türk üretimi insansız hava aracı olan ANKA, TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan ve ilk kez 16 temmuz 2010 tarihinde Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerinde yapılan tören ile hangardan çıkan bir hava aracı. Orta irtifa insansız hava aracı kategorisinde yer alan ANKA, çıkışı ile kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemi olmayı hedefleyen bir araç tasarımı. ANKA, ilk uçuşunu 30 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirdi ve bu uçuşta kontrolsüz kalarak düştü. Daha sonra 8 Aralık 2013 tarihinde yapılan bir başka test sürüşü esnasında da yaşanan sorunlardan sonra 2015 yılında iniş ve kalkış da dahil olmak üzere tüm testlerden başarı ile geçti.  Yapılan son testlerin ardından. insansız hava aracı sistemi ANKA için Ekim 2013 tarihinde 10 uçak kapsamlı bir seri üretim anlaşması imzalandı. ANKA-S adı ile çıkarılan bu proje başarılı şekilde tamamlandı.

Türkiye dışında ilk üretim üssü kuruluyor

İlk duyuruluşundan itibaren Türkiye merkezli teknoloji sanayi fabrikaları kapsamında üretimi gerçekleştirilen ANKA için yeni bir işbirliği yapıldı. Yapılan işbirliği kapsamında ANKA insansız hava aracı sistemi artık yalnızca Türkiye içerisinde değil, uluslararası şekilde üretimi gerçekleştirilecek olan bir yerli üretim hava aracı olarak anılacak Yapılan anlaşmada taraflar TUSAŞ ve Kazakistan Engineering şirketi oldu. İmzalanana mutabakat kapsamında ise ANKA, artık Kazakistan sınırları içerisinde ortak şekilde üretilecek.

Öncesinde Kazakistan ülkesine ihracatı gerçekleştirilen ANKA insansız hava aracı, artık Kazakistan ve Türkiye ortaklığı ile Kazakistan sınırları içerisinde üretilerek de ihraç edilecek. Bu anlaşma kapsamında bakım ve onarım süreci teknoloji hizmetleri de dahil edilerek işbirliği sağlandı. TUSAŞ ve Kazakistan Engineering arasında imzalanan anlaşma ile Kazakistan, Türkiye’nin ülke dışındaki ilk üretim tesisi olarak kayıtlara geçirildi. Türkiye bu adım ile hem teknoloji sanayisi anlamında Kazakistan’da insan kaynağı sağlamış hem de İHA üretimi konusunda şimdiye dek atılmış en büyük adımı atmış oldu.

İLGİLİ MAKALE  Yerli ve milli Bayraktar Kızılelma ile ilgili tüm detaylar. F-16 ve F-35 kadar etkili olacak mı? (Kaynak: soru.com.tr)

ANKA özellikleri nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde birçok operasyonda kullanılan ANKA, özellikle Bahar Kalkanı Operasyonu kapsamında oldukça önemli başarılara imza attı. Son yapılan denemelerde 11 Ocak 2022 tarihinde TUSAŞ, ANKA tipi insansız hava aracının 30 saat 30 dakika boyunca görev uçuşu yaparak en uzun uçuş rekorunu kırdığını bildirdi. İşte Türk üretimi ANKA insansız hava aracına ait teknik özellikler:

Genel özellikler

  • Mürettebat sayısı: 0
  • Gövde uzunluğu: 8 metre
  • Kanat açıklığı: 17 metre
  • Kanat alanı: 13,6 metrekare
  • Kanat açıklık oranı: 22
  • Kanat ok açısı: 0
  • Toplam kalkış ağırlığı: 1.500 kilogram
  • Yakıt ağırlığı: 250 kilogram
  • Yararlı yük ağırlığı: 350 kilogram

Performans

  • Azami hız sınırı: 217 km/s (117 knot 135 mph)
  • Olağan seyir hızı: > 75 knot
  • Servis irtifası: 30.000 ft
  • Havada kalış süresi: 24-32 saat
  • Hareket yarıçapı: 200 km ama uydu kontrolü ile sınırsız