Amiral battı, hemen hemen herkesin çocukluk yıllarından başlayarak oynadığı muhakeme etmeyi gerektiren zekâ oyunları arasında yer alıyor. Eğitici ve zevkli bir oyun olması sebebiyle oldukça rağbet gören bu oyun, bilgisayar ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla kâğıttan ekranlara taşınsa da hâlâ genellikle plastik tabla veya kâğıt kullanmaya devam ediliyor.

Oyunun Tarihçesi

Ülkemizde de yaygın olarak oynanan bu oyunun ilk defa 1943 yılında bir oyun şirketi olan Milton Bradley tarafından piyasaya sürüldüğü biliniyor. Oyunun daha önce evlerde oynanıp oynanmadığına dair bir bilgi bulunmuyor.

Amiral Battı Oyunu Kaç Kişiyle Oynanır?

Oyun için asgari iki kişiye ihtiyaç bulunuyor ve normalde iki kişi ile oynanıyor. Oyunun mantığı anlaşıldıktan sonram daha kalabalık gruplar tarafından da oynanabileceği ortaya çıkıyor. İkiden fazla oyuncu olması durumunda oyuncu sayısı çift ise harp eden tarafları temsil eden takımlar oluşturulabileceği gibi her bir oyuncu diğerlerinden bağımsız olarak da oyuna katılabiliyor.

Amiral Battı Çizim

Amiral Battı Çizim

Oyun İçin İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Aslında, oyun için özel bir malzemeye ihtiyaç duyulmuyor. Her oyun için ayrı kâğıt kullanılmaması için piyasada bulunan hazır oyun setleri alınabileceği gibi karton veya mukavva üzerine koordinat sistemi çizilip buradaki karelerin ebatlarına uygun modellerde yine karton veya kâğıttan kesilebiliyor. Model kesilmeden doğrudan kâğıt üzerinde de işaretlenebilmekle birlikte, bu durumda her oyun için yeni bir sayfa kullanılmasına veya kurşun kalem kullanılıp her seferinde silinmesine ihtiyaç duyuluyor.

Oyun seti hazır alınmamışsa, her bir oyuncu için birer tane kalem ve kareli defter yaprağı yeterli oluyor.

Oyun Alanı ve Modeller

Amiral battı oyunu için kullanılacak standart alan içerisinde kenarda koordinatları belirlemekte kullanılacak rakam ve harflerin yazıldığı bölüm hariç en ve boy olarak 10’ar karenin bulunduğu toplam 100 karelik bir kâğıt gerekiyor. Yatay olarak sayılar dikey olarak da harflerin yazıldığı kenar bölge hangi kareye atış yapıldığını ifade etmek için kullanılıyor.

Oyun alanında karşı oyuncunun gemilerinin yerlerini tahmin için de bir panoya ihtiyaç duyulacağından iki farklı çizime ihtiyaç duyuluyor. Kendimiz için kullanacağımız kart filo kartı, karşı tarafa yaptığımız atış ve verdirdiğimiz zayiatı takip edeceğimiz kart ise atış kartı olarak adlandırılıyor.

İLGİLİ MAKALE  En havalı PUBG isimleri - En iyi PUBG nickleri ve anlamları (Kaynak: soru.com.tr)

Oyunda, her iki taraf için bir takım olmak üzere;

  • 1 adet Amiral gemisi,
  • 2 adet kruvazör,
  • 3 adet muhrip,
  • 4 adet mayın gemisi modeline ihtiyaç duyuluyor.

Gemi modellerinin mutlaka bulunması da gerekmiyor. Her oyun için farklı kâğıt kullanılacaksa modeller yerine modellerin kapsayacağı kareler taranarak da gemilerin yerleşimleri temsil edilebiliyor.

Oyun oynayanlar, farklı gemiler kullanabilecekleri gibi oyun alanını daha geniş tutabiliyor ve gemileri aşağıda belirtilen ölçülerden ve şekillerden farklı olarak yerleştirebiliyor. Buna oyuncular karar verebiliyor. Burada verilen bilgiler genel kabul gören oyun kurallarından oluşuyor.

Amiral Battı Oynama

Amiral Battı Oynama

Gemilerin Kapsayacağı Kareler Kaç Adet ve Nasıl Olmalıdır?

Gemiler, filo kartı üzerine dikey veya yatay olarak yerleştirilebiliyor. Mayın gemileri 2 kare, muhripler 3 kare, kruvazörler 4 kare ve amiral gemisi 5 karelik alanı kaplayacak şekilde çiziliyor. Alışılmış kurallara göre kareler doğrusal olarak kullanılsa da oyuncuların karşılıklı anlaşmasına bağlı olarak kenarları temas etmek kaydıyla farklı dizilimler kullanmak oyunu biraz daha heyecanlı hale getirebiliyor.

Gemilerin birbirine temas etmemesi hem oyun içerisinde bir kural hem de isabet alan geminin tamamını imha etmek için yapılacak atışlarda isabet alma ihtimalini ortadan kaldırması için gerekli görülüyor. Ancak, yine karşılıklı anlaşma ile bu kural ihmal edilebiliyor.

Oyunda Hedef Nedir?

Oyunun hedefi, karşı tarafta bulunan amiral gemisinin yerini tespit etmek ve füzelerle imha etmek esasına dayanıyor. Dolayısıyla ilk önce amiral gemisinin yerinin tespit eden oyuncu, genellikle oyunun galibi oluyor. Oyunda Amiral gemisi batsa da bazı çevrelerde oyunun bitiş kuralı olarak tüm filonun imhası esas alınıyor.

İzleyin: Amiral battı oyunu nasıl oynanır? | Kuralları nelerdir? | Amiral battı nasıl yapılır hazırlanır?

Oyun Nasıl Oynanıyor?

Oyunda, ilk füzeyi atacak oyuncu genellikle kura ile belirleniyor. Füzeyi atma işi aslında tahmin edilen bir koordinatın ifade edilmesiyle gerçekleşiyor. Oyuncu atış kartı üzerinde karşı tarafın gemisinin bulunabileceğini düşündüğü kareyi soldan bir harf ile yukarıdan bir rakamın kesişim noktası olarak, örneğin C5 olarak ifade ediyor. Bu koordinatta rakibin gemisi varsa sadece isabet diyor, geminin cinsini ifade etmiyor. Burada da farklı uygulamalara rastlanıyor. Bundan farklı olarak her isabeti geminin cinsiyle bildirenler olsa da bu amiral gemisinin batmasıyla oyunun kazanıldığı oyunlar dışında çok da önemsenmiyor.

İLGİLİ MAKALE  Arkadaşlarla oynanabilecek mobil oyunlar. Eğlencenizi doruklara çıkartın

Her isabetin ardından bir füze hakkı kazanılıyor. Bu nedenle isabet sağlayan oyuncu, boşa atış yapıncaya kadar atışa devam ediyor. Bu işlem her iki oyuncunun karşılıklı atışlarıyla devam ediyor. Amiral gemisi batırılıncaya veya tüm gemiler batırılıncaya kadar oyuna devam ediliyor.

Oyunda Şans Faktörü de Var

Gemilerin filo panosuna yerleştirilmesi ve atış yapılacak koordinatların belirlenmesi elbette bir muhakemeyi gerektiriyor. Bu muhakemede karşı tarafın oyun stratejisi en önemli faktör olarak karımıza çıkıyor. Ama şansın da önemli bir faktör olduğunu unutmamak gerekiyor.

Zekâ oyunları arasında sayılan ve oldukça eğlenceli olan bu oyunu oynamak, hem aile içerisinde keyifli saatler geçirilmesine hem de küçük çocukların muhakeme yeteneğine önemli katkılar sağlıyor.