Akıllı telefonlarımız gün geçtikçe yavaşlamaya başlıyor. Bu durum da bizi yeni bir akıllı telefon almaya zorlamakta. Ancak ülkemizdeki akıllı telefon fiyatları, oldukça yüksek seviyelerde. Bu yüzden de vatandaşlar, akıllı telefon alırken oldukça zorlanmaktadır. Fakat akıllı telefonlarımızı yavaşlıktan kurtarmanın belli yolları bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere akıllı telefonlarınızı hızlandıracak formüllerden bahsettik.

Akıllı telefonlar neden yavaşlar?

Akıllı telefonlar, ilk alındığı günlerde oldukça iyi ve takılmadan çalışmaktadır. Ancak telefonu aldıktan sonra üzerinden belli bir zaman geçince, akıllı telefonunuzun artık eskisi gibi olmadığını ve yavaş yavaş takılmaların başladığını hissetmeye başlıyorsunuz. Biraz daha süre geçince ise akıllı telefonunuzun sürekli olarak takıldığını ve ara sıra da donup herhangi bir tepki vermediğini görüyorsunuz.

Akıllı telefonlarınızın bu denli yavaşlamasının nedeni ise donanımının eskimesi. Ayrıca güncellenen yazılımlar ve geliştirilen uygulamalar, yeni teknolojiye sahip olan akıllı telefonlar için yapıldığı için eski akıllı telefonlar, bu tür uygulamaların yüklerini kaldıramıyor. Ayrıca eskiyen donanımlar da akıllı telefonların yavaşlamasına neden olabiliyor. Bütün bunlar ile beraber, akıllı telefonların hafızasının çok dolu olması, yavaşlığa sebep olabilir. Bu yüzden düzenli olarak akıllı telefonunuzu temizlemeniz gerekiyor. Akıllı telefonların yavaşlama nedenleri şunlar olabilir:

  • Telefon hafızasının dolması
  • Ram yetersizliği
  • Casus yazılımlar
  • Korsan uygulama yükleme
  • Telefonu özel modda kullanma
  • WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarında biriken veri kalabalığı
  • Teknik ve donanımsal sorunlar
  • Uygulama indirmeden kaynaklı virüs veya zararlı eklentiler
  • Arka planın dolu olması
  • Çok sayıda fotoğraf ve video arşivi
  • Telefona root atılması

Yavaşlayan akıllı telefonlar nasıl hızlandırılabilir?

Yavaşlayan akıllı telefonlar için belli başlı hızlandırma yöntemleri bulunmaktadır. Bu adımlardan birkaç tanesini uygularsanız, akıllı telefonunuz tekrardan eski haline dönmese bile donmalar ve kasmalar yaşamayacaksınızdır. Gelin hep birlikte yavaşlayan akıllı telefonlarınızı hızlandıracak yöntemleri anlatalım.

Türk mantığı, kapat aç düzelir

Uzun süreli kullanımlarda, akıllı telefonlarınızın işlemcisi yorulabilmektedir. Bununla beraber akıllı telefonlarınızda yavaşlamalar ve takılmalar görebilirsiniz. Biz Türkler için oldukça klişe bir işlem olsa bile akıllı telefonlarınızı kapatıp açmanız, akıllı telefonlarınızdaki takılmaları ve donmaları çözebilecektir.

Depolama alanını boşaltın

Akıllı telefonlarının depolam alanlarının dolu olması, işlemcinin normalden çok daha fazla işlem yapmasına neden oluyor. Bu yüzden de çok daha fazla çalışmak zorunda kalan işlemci yüzünden akıllı telefonlarınızda yavaşlamalar ve takılmalar görebilirsiniz. Ancak depolama alanını belirli aralıklar ile düzenleyip boşaltmanız, işlemicinin üzerindeki yükü azaltacağı için akıllı telefonunuz çok daha rahat ve çok daha hızlı çalıştığını farkedeceksiniz. Herhangi bir fotoğraf veya video, depolama alanını doldurmaya yetecektir. aynı şekilde kullanmadığınız uygulama ve o uygulamaların kalıntılarını silmeniz, akıllı telefonunuzun olduğundan çok daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.

İLGİLİ MAKALE  En popüler telefon markaları hangi ülkeye ait? Samsung, Apple, Xiaomi, Huawei, Casper ve diğerleri

Arka planda çalışan uygulamaları kapatın

Arka planda çalışan uygulamalar da işlemcilerin en büyük düşmanıdır. Bazı arka planda çalışan uygulamalar, hem gereksiz olurken hem de akıllı telefonunuzun yavaşlamasına neden olabilmektedir. Bu uygulamaları tespit etmek için ise etkinlik ekranını bulup, oradan da arka planda çalışan uygulamaları kapatmanız gerekiyor. Ancak bazı arka planda çalışan uygulamaları kapatmak, gerekli bildirimleri almanızı engelleyebilir. Bu yüzden kullanmayacağınız uygulamaları arka plandan kaldırmanız yeterli olacaktır.

Telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın

Eğer uyguladığınız formüllerden hiçbiri işe yaramadıysa, akılı telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekebilir. Bunun için ayarlara gidip, oradan da telefonu sıfırla veya fabrika ayarlarına dön seçeneklerini kullanabilirsiniz. Ancak bu uygulama akıllı telefonunuzdaki bütün dosyaları sileceği için sizin için önemli olan fotoğraf, video veya herhangi bir belgeyi başka bir yere yedeklemenizi önermekteyiz.