İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla hayatımıza yeni kavramlar girmiştir. Bunlardan biri de statik IP’dir. Bu kavramı hakim olamayan kişiler; statik ip nedir sorusunu sorarlar.

Statik IP, internet erişimi olan cihazların değişmeyen ip adresine verilen isimdir. Cihaz artık kullanılamayacak hale gelene kadar veya yeni köklü bir ağ düzenlemesi gerçekleştirilene kadar statik IP aynı kalır.

önemli ekipman ya da cihazlar kendilerine ait özel bir statik IP’ye sahiptirler. Statik IP genellikle internet servis sağlayıcıları tarafınca atanır ve yapılan sözleşme üzerinde de açıkça bildirilir.

Statik İp Nedir?

Statik İp Nedir?

Statik IP Ne İşe Yarar?

IP adresi bilgisayarın internete ulaşmasını sağlayan adrese verilen isimdir. Bazı ağ bağlantılarında her bir bağlantı için farklı bir IP adresi alınması gerekir. Ancak statik IP adresinde bu durum farklıdır ve her bağlantı için aynı IP adresi kullanılır. Ayrıca statik IP, data hattına bağlı bilgisayara kurulabilecek olan; web, FTP, e-posta sunucusu ve alan adı gibi hizmetler için gereklidir.

Statik IP Neden Önemlidir?

Birçok özel kullanıcı için ip adresinin dhcp sunucusu tarafınca rastgele bir şekilde atanması pratiktir. Bu durum kullanıcıların internet üzerinde anonim bir şekilde gezmelerine de olanak sağlar. Bununla beraber sürekli olarak değişen ip adresi, profesyonel olarak hizmet veren ve birden fazla cihazın kullanıldığı şirketler için uygun değildir.

Statik IP adresleri, veri ağına hemen atanabildiği için internet sunucularının ve VPN erişiminin yönetimini kolay hale getirir. Ayrıca bağlı ağ bileşenlerine, dışarıdan da kolay bir şekilde erişmek mümkündür.

Bu durum; sadece ofiste değil ayrıca evde ya da iş gezilerinde de Windows gezgini ve tarayıcı aracılığı ile firma ağının sürücülerine, yapılandırma ara yüzüne, sunucularına ve verilerine de doğrudan erişilebileceği anlamına gelir.

Statik ip adresi yalnızca modern istihdam modellerinde değil ayrıca birden çok şirket lokasyonunu ya da saha ofisini birleştirmek için de oldukça avantajlı olur. Bu ip adresinde hata analizi ve uzaktan kontrol yapılması da daha kolay olur.

İzleyin: IP Adresimi Nasıl Değiştiririm? | Static IP Adresi

Statik IP Avantajları Nelerdir?

Statik IP diğer kullanıcılarla paylaşılmadığı sürece kullanıcıya özel olarak kalır. Bu sebeple özellikle yerel ağlarda ya da ofis internet ağlarında kullanılması önerilir. Ayrıca internet hızı olarak da büyük farklılıklar olur.

İLGİLİ MAKALE  Taahhütsüz internet ne demek ve nasıl kullanılır?

Özel ip satın alındığı durumlarda ISS tarafınca taahhüt edilen hız, dinamik ip adreslerini oranla çok daha verimli olacaktır. Bu da statik IP adreslerini avantajlı kılan özelliklerden biridir.

Statik IP Dezavantajları Nelerdir?

Özel ip adreslerinin kullanımı, cihaz miktarı az olan ağlar için kolaydır. Fazla cihaz sayısına sahip olan ağlarda ise sorunlar çıkabilir. Bu sebeple statik IP büyük firmalar tarafından tercih edilmez.

Statik IP adresi kullanımları için Router’a her bir cihaz için farklı IP adresi tanımlanır. Cihazların sayısı çok olduğunda ise bu gibi işlemleri kontrol etmek güçleşir. Bu durum da statik IP’nin dezavantajları arasında değerlendirilebilir.

Statik İp Ve Dinamik İp Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dinamik IP, internete bağlanan cihazların değiştirilebilen IP adreslerine verilen isimdir. Bu iki kavram bazen karıştırılsa da aralarında bariz farklar bulunur.

Aşağıdaki konular Statik IP ve dinamik IP adresinin farklılık gösterdiği alanlardır:

  • Maliyet ve fiyatlandırma
  • Uzaktan erişim kolaylığı durumu
  • Yapılandırma kolaylığı durumu
  • İletişim güvenilirliği durumu
  • Sunucu barındırma
  • Tehditlere açık bulunma durumu
  • Bağlantı sorunları olasılığı

Statik ip adresi pek çok açıdan daha avantajlı kabul edilir. Ancak dolaşım gibi konular için yeterli gelmeyebilir. Bu durumlarda ise dinamik IP atanması daha mantıklı olur.

Statik İp Adresi Nasıl Alınır?

Ev veya ofis internetleri için sabit ip adresi alınmak isteniyorsa internet servis sağlayıcısı ile iletişime geçilmesi gerekir. Ancak kiralık sunucu hizmeti için özel IP alınması gerekiyorsa, aldırma hizmetinin alındığı şirket ile iletişime geçilmesi gerekir.

Statik İp Fiyatları

İnternet servis sağlayıcıları tarafınca sunulan statik ip adresleri bazı kriterlere göre ücretlendirilir. Bu durum her servis sağlayıcısında farklı olabilir. Bu nedenle en net fiyatlandırma bilgisine ulaşılması için internet servis sağlayıcısı ile görüşme yapılması gerekir.

Statik IP adresi internet servis sağlayıcı tarafınca atanır ve yapılan sözleşmede açık bir şekilde maliyeti yazar. Fakat bazen bazı durumlarda atanan statik ip adresleri için ekstra bir ücret alınır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalınıp kalınmayacağı, sözleşme öncesinde internet servis sağlayıcısı yetkilisi ile görüşülerek öğrenilebilir.

Statik İp Yapılandırması

Statik IP adresinin yönetim ve kurulum işlemleri, DNS sunucularınca otomatik bir biçimde gerçekleştirilir. Dinamik IP adreslerinde ise bu durum biraz daha farklıdır. Bu ip adresleri için DHCP sunucuları yapılandırma işlemlerini tamamlar ve gerçekleştirir.

İLGİLİ MAKALE  İnternetten kolay para kazanma yöntemleri

Statik İp Sunucu Barındırma

Eğer internet sitesi sunucusu veya e-posta sistemi sunucusu bulunuyorsa, bunları statik ip adresi ile desteklemek bağlantıların kararlılığı açısından oldukça önemlidir. Sunuculara bağlanmak isteyen kullanıcıların DNS ile sunucuya yönlendirilmesi, statik IP adresi sayesinde çok daha hızlı ve güvenli olur. Dinamik ip adreslerinde sunulan sunucu barındırma hizmeti ise bu açıdan yetersiz kalabilir.

Statik İp Adresinde Uzaktan Erişim

Statik bir IP adresine sahip olan cihaza, başka bir VPN ağı veya uzaktan erişim programı ile kolayca erişim sağlanabilir. Bu durum birçok kişi için statik IP’nin avantajları arasında yer alır. Dinamik IP adresini de ise bu durum tam tersidir. Çünkü bu ip adreslerine dışarıdan bağlanmak yani uzaktan erişim sağlamak mümkün değildir. Bu durum mümkün olsa bile bazı problemlerin yaşanmaması söz konusudur.

Statik İp Nedir?

Statik İp Nedir?

Statik İp İletişim Güvenilirliği

İletişimin güvenli bir biçimde sağlanması açısından da statik IP adresleri daha avantajlı kabul edilir. Özellikle de günümüzde sıkça kullanılan çevrimiçi görüntülü ya da sesli görüşmeler esnasında statik ip adresleri ile yapılan görüşmelerin kesintisiz olduğu bilinir. Yine dinamik IP adresine sahip olan cihazlarda bazı sorunlar yaşanması olasıdır.

Statik İp Fiziksel Konum Eşleşmeleri

Statik IP adresi değiştirilemez olduğu için bulunulan konum ile kolayca eşleşme sağlanabilir ve bu durumdan bazı avantajlar elde edilebilir. Dinamik ip ise kolay bir şekilde değiştirilebileceği için bulunulan konumla eşleşme yapılamaz. Her iki durumda da bazı avantajlardan ve dezavantajlardan bahsetmek mümkündür.

İp Adresi Kullanımı

Dinamik IP adresi otomatik bir şekilde yenilenebilir tekrar kullanılabilir ve değiştirilebilir. Ancak statik IP adreslerinden böyle bir şey söz konusu değildir adres sabittir ve değiştirilemezdir. Aynı sunucuya bağlanmak için yeni bir cihaz alındığı zaman eski dinamik IP adresinin silinmesi gerekmez. Çünkü adres otomatik olarak yenilenecektir.

Statik İp Tehditlere Açık Olma Durumu

Statik IP adresleri sabit olduğu için olası bütün çevrimiçi tehditlere açık olur. Bu durumda yapılan herhangi bir çevrim içi saldırı hedefi bulabilir. Çünkü statik IP adresleri her daim aynı noktada olur. Dinamik ip adreslerini de ise bu durum farklıdır.

Tehditlere açık olma durumu söz konusu olduğunda statik ip adresi dinamik ip adresine oranla daha korumasız kabul edilir. Çünkü dinamik IP adresleri sabit değildir ve saldırı olsa dahi adresi takip etmek zor ve uğraştırıcı olur.