Sağladığı bazı kolaylıklar sebebiyle root atma işleme pek çok kullanıcı tarafından kullanılır ve merak edilir. Telefona yapılan bu işlem basit olmasına rağmen bazı riskler barındırır.

Yalnızca Android işletim sistemine sahip olan cihazlara yapılabilen bu uygulama, kullanım açısından pek çok kolaylığı da beraberinde getirir. Oldukça kolay olan bu işlemi yapmanın bazı püf noktaları vardır Bunları başarıyla yerine getiren kişiler telefonlarına root atma işlemini gerçekleştirmiş olurlar.

Root Nedir?

Root kelimesi, kök anlamına gelir. Cep telefonlarının özelleştirilmesini sağlayan bu işlemin adı yabancı kökenlidir. Bilgisayarlar kadar kolay bir şekilde özelleştirilmeyen cep telefonları, yalnızca root atma işlemi ile özelleştirilebilir. Ayrıca bu işlem aracılığıyla Android işletim sistemine sahip olan tabletler de rootlanabilir. Bu sayede tabletlerde özelleştirilmiş olur ve istenmeyen uygulamalar kolayca kaldırılır.

Seyredin: Root Atma, Root Nasıl Yapılır, Android Root Atma 2021

Root Neden Atılır?

Cep telefonlarına root atma işleminin yapılmasının sebebi telefona erişim hakkının genişletilmesini sağlamaktır. Kişilerin cep telefonlarını dilediği gibi özelleştirme bilmesini sağlayan bu işlem, her işletim sistemine sahip olan cihaz için uygun değildir.

Root işlemi genellikle Android işletim sistemine sahip olan cihazlarda yapılabilir ve genellikle bu işlemi profesyonel kullanıcılar tercih eder. İşlem sonrasında cihazlardan istenmeyen uygulamalar kaldırılabilir ve cihazın erişimi tamamen kullanıcıya açılır.

Root Atma Ne İşe Yarar?

Akıllı cihazına root atan kişiler, bu işlem sayesinde pek çok fayda sağlayabilir.

Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Akıllı cihazın mevcut olan Android sürümü Root sayesinde değiştirilebilir.
  • Android işletim sistemi tarafınca dayatılan programlar Root sayesinde kaldırılabilir.
  • Wi-fi şifresi bulma gibi çeşitli hack programları telefonda Root sayesinde kullanılabilir.
  • Mobil oyunlar için tasarlanan hileler ve hile programları bu sayede kullanılabilir.
  • Root sayesinde cihazdan maksimum ses verimi alınabilir.

Bu işlem genellikle ikinci madde kabul edilen ve kullanıcılara dayatılan programların kaldırılabilmesi için yapılır. Root atma işlemini gerçekleştiren kullanıcılar diledikleri programları kaldırabilir ve diledikleri programları telefonlarında kullanmaya başlayabilirler. Root işleminin en çok tercih edilme sebebi; Android işletim sisteminin telefona yüklediği ve kaldırılmasına izin verilmeyen programların silinmesini sağlamaktır. Bunun için Root atan kullanıcılar diledikleri uygulamayı kaldırmakta özgür olurlar.

Root Atma İşlemi Zararlı Mı?

Android telefonlar için yapılabilen root atma işleminin bazı zararları vardır. Bu işlem sonrasın akıllı telefon daha korumasız hale gelebilir. Bu da bazı sorunları beraberinde getirebilir. Kısacası root atma işlemi için bazı zararlardan söz etmek olasıdır.

İLGİLİ MAKALE  Oppo Reno 6 özellikleri ve fiyatı

Root Atma İşlemi Zararları Nelerdir?

Root atılan cihazlara bazı zararlar gelebilir. Bu küçük bir ihtimal olsa da bazı kullanıcıların bunu değerlendirmesi gerekir.

Root işlemi sonrasında telefona gelebilecek zararlar şu şekildedir:

  • Akıllı telefon garanti süresi içerisinde bozulursa üretici firma Root işlemi sebebiyle garantiyi reddedebilir.
  • Root işleminden sonra akıllı telefonda mevcut bulunan uygulamalar bazı uyumsuzluklar yaşayabilirler. Bunun sonucunda ise uygulamalar çalışmayabilir veya geçici olarak kullanılmayabilir.
  • Root atma işlemi yapılan akıllı cihazlara erişim fazla olacağı için akıllı cihazların bazı güvenlik problemleri yaşaması da muhtemeldir. Örneğin; cihaz ve kayıtlı olan kredi kartı bilgilerinin çalınması söz konusu olabilir.

Bunlar genellikle başarısız sonuçlanan ya da yanlış yapılan Root işleminden sonra meydana gelebilecek sorunlardır. İşlem doğru bir biçimde yapıldığında alınabilecek zararlar minimum seviyeye iner. Bunlar da genellikle profesyonel telefon kullanıcılarının etkilenmeyeceği ölçüde olur. Bu sebeple işlemin dikkatli bir şekilde yapılması önemlidir.

Video: Root Atma, Root Nasıl Atılır, Root Nasıl Yapılır?

Root Atma İşleminden Önce Neler Yapmak Gerekir?

Android işletim sistemine sahip olan cep telefonları Root atmak isteyenlerin daha önceden yapması gereken bazı işlemler vardır. Bunlardan en önemlisi telefonu yedeklemektir. Telefon için bir yedekleme almak olası problemler karşısında telefonun ve içerisinde bulunanların korunmasını sağlar. Bu nedenle yedekleme almak önemli bir adımdır ve atlanmaması gerekir. Bunun için Root işleminden önce Google Drive üzerinden bir yedekleme oluşturmak düşünülebilir.

Root atma işlemi sırasında telefonun kapanmaması için şarj seviyesinin fazla olması önemlidir. Telefonun aniden kapanması işleme ve telefona zarar verebilir. Bu nedenle şarj seviyesi düşük olan telefonların ise şarja takılı bir şekilde rootlanması doğru olacaktır.

Root Atma

Root Atma

Root Atma Nasıl Yapılır?

Android cihazlarda root atma işlemini yapmak için iki farklı yol bulunur. Bunlardan ilki root programı kullanmaktır. Diğer bir yöntem ise bilgisayarı kullanmaktır. Root işlemi sırasında cihazın bilgisayara bağlanması gerekeceği için bu işlem daha çok profesyonel kullanıcılara tavsiye edilir.

Root atma işlemini yapan tek çok program da bulunur. Bu programları internet üzerinden araştırmak veya bunlar hakkında yapılan yorumları okumak sonucunun pozitif yönde olması için önemli bir adım olacaktır.

Root Atma Programı Nasıl Kullanılır?

Piyasada root atma işlemini yapan pek çok program vardır. Kişiler ihtiyaç duydukları özelliklere göre bir program seçebilirler. Bu programlar arasında hem ücretli hem de ücretsiz olanları vardır. Onlardan biri seçildiği takdirde uygulama açılmalıdır.

İLGİLİ MAKALE  Telefonlarınız için en iyi duvar kağıtları

Root atma işlemini başlatmak için uygulama açıldıktan sonra genellikle giriş yapılması istenir. Oldukça basit olan giriş işlemi tamamlandıktan sonra uygulamanın ilgili talimatları izlenir ve root atma işlemine başlanır.

Genellikle Türkçe dil desteği bulunan Root programları sayesinde kolay bir şekilde root atma işlemi gerçekleştirilebilir. Türkçe dil desteği olmayan programlar için ise çeviri kullanılarak kolayca işlem sonlandırılabilir.

Pc/Bilgisayar İle Root Atma Nasıl Yapılır?

Bazı cihazlarda root atma işlemi cep telefonu üzerinden yapılamaz. Bunun sonucunda ise bilgisayar kullanmak gerekir. Bilgisayar ile root atma işlemi, bunun için program kullanmak istemeyen kullanıcıların tercih edeceği bir yöntemdir.

Karmaşık görünse de basit olarak nitelendirilebilen bu işlem bilgisayar üzerinden kolayca sonuçlandırılır. Ayrıca bilgisayar üzerinden de program kullanmak mümkündür. İnternette yapılabilecek bir araştırmayla bilgisayar root atma programlarına kolayca ulaşılabilir.

Bilgisayardan root atma işlemi için şu adımları takip edilir:

  • İlk olarak USB cihaz yardımıyla cep telefonu bilgisayara bağlanır.
  • Bağlantı gerçekleştirdikten sonra program ekranına gelecek butondan onaylama gerçekleştirilir.
  • Bu aşamada cep telefonu üzerinden de onay vermek gerekebilir.
  • Daha sonra ekranda beliren süre %100 olana kadar beklenir.
  • Bu işlem tamamlandığında ise ekranda Rooted ibaresi belirir.
  • Son olarak bu bildirimi aldıktan sonra cihazın bilgisayar ile bağlantısı güvenle kesilebilir.

Aynı adımlar Android işletim sistemine sahip olan tabletler için de kullanılabilir. Bu sayede tabletlere de kolayca Root atılabilir.

Root Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Root kaldırma işlemi root yapma işlemi gibi basit bir uygulamadır. Bunun için hizmet veren Root programları genellikle otomatik olarak Root kaldırma işlemi yapar. Bunu yapmak için ilk olarak programa daha sonra da hesaba giriş yapmak gerekir. Giriş yapan kişiler program içerisinden Root kaldırma seçeneğini işaretler ve ilgili talimatları takip eder.

Bilgisayar üzerinden Root atan kişilerin ise ilk olarak bilgisayara bağlanmaları gerekir. USB kablo yardımı ile bağlantı sağlandıktan sonra program açılır. Burada program içerisinden Root kaldır seçeneği seçilir. Daha sonra ise işleminin gerçekleşmesi beklenir. Bu süre 5 ile 10 dakika kadar sürebilir. İşlem tamamlandıktan sonra cihazın bilgisayar ile bağlantısı güvenle kesilir. Bu son adımdan sonra cihazın root özelliği kaldırılmış olur ve cihaz yeniden eski halini alır.