Bilgisayar satın alınırken, artış ekran kartının paylaşımlı olup olmadığı sorusu çok fazla öne çıkmakta. Özellikle oyunlarda oldukça önemli olan ekran kartları, her geçen gün geliştirilerek piyasaya sunulmaktadır.

Geliştirilen ekran kartları paylaşımlı ve paylaşımsız özelliklere sahip olabilir. Peki, paylaşımlı ekran kartı nedir sorusuna nasıl yanıt verilmelidir? Paylaşımlı ve paylaşımsız ekran kartı nedir? Aralarında ne gibi farklar vardır?

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Ekran Kartı Paylaşımlı Ne Demek?

Bilgisayarların en önemli parçalarından birisi ekran kartıdır. Ekran kartı grafik işlemleri gerçekleştirir. Bu sebeple oldukça önemli bir sistem gereksinimidir. Ekran kartları paylaşımlı ve paylaşımsız olarak iki kategoriye ayrılmıştır. Paylaşımsız ekran kartları kendi sistem belleğine sahipken, paylaşımlı ekran kartları RAM ile beslenen kartlardır.

Paylaşımlı ekran kartları, paylaşımsız ekran kartlarına göre çok daha düşük performanslıdır. Fakat günümüzde popüler olan pek çok oyunu da çalıştırabilirler. Paylaşımlı ekran kartlarının güç tüketimi düşüktür. Bu sebeple güç tüketimi konusunda avantaj sağlarlar. Yüksek grafik performansı gerektirmeyen işlerde kullanılabilirler ve sorun çıkartmazlar.

İzleyin: Paylaşımlı paylaşımsız ekran kartı nedir?

Paylaşımlı Ekran Kartı Oyun Performansı

Paylaşımlı ekran kartının oyun performansı paylaşımsız kartlara göre düşüktür. Günümüzde, paylaşımlı ekran kartları ile belli başlı oyunlar oynanabilir. Her ne kadar oyun performansı oldukça düşük olsa da, CS:GO, Dota 2 ve LOL gibi oyunlar paylaşımlı ekran kartlarıyla rahat bir şekilde oynanabilir. Fakat paylaşımlı ekran kartları, günümüz oyun teknolojisini karşılamakta oldukça alt seviyede kalır.

Yüksek bir oyun performansı almak ve uygun FPS hızlarına ulaşmak isteniliyorsa, mutlaka paylaşımsız ekran kartları değerlendirilmelidir. Paylaşımlı ekran kartları ile oynanabilecek oyunlar oldukça sınırlıdır. Ekran kartı kapasitesini üstüne çıkan bir oyun bilgisayarda açıldığında takılma, donma ve sistemin tamamen çökmesi gibi büyük problemler meydana gelebilir.

Seyredin: Paylaşımlı Ekran kartı performansı nasıl arttırılır?

Paylaşımlı Ekran Kartı Nasıl Kullanılır?

Sistem, paylaşımlı ekran kartlarını otomatik olarak tanımaktadır. Eğer bilgisayar sürücüleri güncelse, paylaşımlı kart kullanımı için ek bir işlem yapılması gerekmez. Fakat yine de, güç seçenekleri kullanılarak ekran kartı performansı daha da üst bir seviyeye çıkarılabilir.

Bunu yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şöyledir;

  • Denetim masasına girilir,
  • Denetim masasından “Güç Seçenekleri” bölümüne gidilir,
  • Sağ alt kısımda bulunan “Plan Ayarlarını Değiştir” bölümüne tıklanır,
  • Açılan pencerede, “Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir” bölümüne girilir,
  • Açılan menü üzerinden kullanılan donanım markası tespit edilir,
  • Marka tespit edildikten sonra, marka isminin sol yanında bulunan “+” butonuna tıklanır,
  • Bu bölümden performans ayarları, “Maksimum Performans” seçeneğine yükseltilebilir,
İLGİLİ MAKALE  Xiaomi'den cebe sığan bilgisayar geliyor

Laptoplarda, cihazın pilde çalışırken ve prize takılıyken göstereceği performans ayrı ayrı seçilebilir.

Paylaşımlı Ekran Kartı İyi Midir?

Paylaşımcı ekran kartları, takılı RAMler ile ortak çalışır. Bu sebeple performans düşüklüğü yaşanır. Paylaşımlı ekran kartlarının performansı, RAM ve işlemci kapasitesi ile orantılıdır. Günümüzde yeni piyasaya sürülen oyunlar oldukça yüksek grafiklere sahiptir.

Bu sebeple yeni nesil oyunların paylaşımlı ekran kartlarında oynanması oldukça zor olacaktır. Özellikle eski nesil bir işlemci kapasitesine sahip olanlar, paylaşımlı ekran kartı kullanımında büyük zorluklar yaşayacaktır.

Paylaşımlı ekran kartları, güç tüketiminde olumlu, performans açısındansa olumsuzdur. Laptoplarda yer alan paylaşımlı ekran kartı, pil ömrünü yüksek seviyede uzatır.

Yüksek grafik beklentileri olmayan ve yüksek grafik kartı performansı istemeyen işler yapanlar için, paylaşımlı ekran kartları oldukça ideal bir seçimdir. Fakat, oyun oynamak isteyen veya grafik tasarım gibi yüksek ekran kartı performansı isteyen işler için asla ideal değildir.

Paylaşımlı Ekran Kartı Nasıl Anlaşılır?

Ekran kartının paylaşımlı veya paylaşımsız olup olmadığını öğrenmek için, kolay bir teknik kullanılır. Bunun için öncelikle Denetim masasına giriş yapılmalıdır. Denetim masası içerisinde yer alan Görünüm ve Kişiselleştirme bölümüne girilir.

Ardından “Görüntü” ve “Ekran Çözünürlüğü” kısımlarına sırasıyla giriş yapılır. Açılan pencerede yer alan “Gelişmiş Ayarlar” kısmına girilir. “Bağdaştırıcı” bölümü seçiliyken, bu bölümde bağdaştırıcı kart özellikleri alt alta görüntülenecektir

Eğer bu kısımda “DAC Türü” internal olarak görülüyorsa, ekran kartı paylaşımlıdır. Bakılması gereken bir diğer kısımsa, “Paylaşılan Sistem Belleği” kısmıdır. Bu bölümde paylaşılan bellek miktarı görünecektir. Eğer bu kısımda sıfır yerine herhangi bir rakam yazıyorsa, bu ekran kartının paylaşımlı olduğunu gösterir.

Masaüstü bilgisayarlarda anakart üzerinde yer alan ekran girişleri, paylaşımlı ekran girişidir. Eğer anakart üzerinde harici bir ekran kartı bağlıysa, bu ekran kartı paylaşımsız olacaktır.

Harici Ekran Kartı Paylaşımsız Mı Demek

Anakart üzerine takılan harici ekran kartları paylaşımsızdır. Anakart üzerinde dahili olarak yer alan ekran girişleri, paylaşımlı olacaktır. Bu durum genel olarak laptoplarda vardır. Laptoplarda bulunan ekran kartları, genel olarak anakart ile birleşiktir ve bu nedenle de paylaşımlıdır.

Masaüstü bilgisayarlarda yer alan ve anakart üzerinde bulunan ekran girişleri de paylaşımlıdır. Masaüstü bilgisayarlara harici bir ekran kartı alınarak takılabilir. Harici ekran kartı takıldığında, anakarta dahil olan paylaşımlı ekran kartı devre dışı kalacak ve harici ekran kartı aktif bir şekilde kullanılabilecektir.

İLGİLİ MAKALE  Bilgisayarınızı akıllı telefona dönüştürmeniz mümkün. İşte emülatör önerileri (Kaynak: izlehaber.com)

Paylaşımlı ekran kart performansının, bilgisayarda yer alan RAM ve işlemcinin toplam kapasitesine bağlı olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple paylaşımlı ekran kartları, işlemce ve RAM performansı da dahil olmak üzere, bilgisayar bileşen performansını büyük ölçüde etkileyecektir.

Ekran Kartının Paylaşımsız Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Ekran kartının paylaşımsız olduğunu anlayabilmek için, Denetim Masası>Görünüm ve Kişiselleştirme>Görüntü>Ekran Çözünürlüğü yolu izlenir. Bu bölümde yer alan Ekran Çözünürlüğü penceresine giriş yapılmalıdır. Açılan pencerede Bağdaştırıcı seçeneği altında yer alan bilgiler incelenir.

Paylaşımsız olan ekran kartları için DAC türü, External olarak görüntülenecektir. Ek olarak Paylaşılan Sistem Belleği bölümü de dikkate alınır Paylaşımsız olan ekran kartlarında bu bölüm “sıfır” olarak görüntülenir. Eğer iki seçenekte uyumluysa, ekran kartı paylaşımsız demektir.

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Paylaşımlı Ekran Kartını Paylaşımsız Yapma

Paylaşımlı olan bir ekran kartını paylaşımsız yapmak mümkün değildir. Paylaşımlı olan ekran kartları, anakart dahili olan ekran kartlarıdır. Eğer ekran kartı paylaşımsız olarak kullanılmak isteniyorsa, harici bir ekran kartı alınmalı ve anakart üzerine takılmalıdır.

Paylaşımlı ekran kartları, genel olarak laptoplarda görülen bir özelliktir. Harici olarak takılan ekran kartı kullanıldığında, paylaşımlı anakarta entegre olan ekran kartı devre dışı kalacaktır.

Ekran Kartı Paylaşımsız Laptop

Laptoplarda genel olarak anakarta bağlı, paylaşımlı ekran kartları görülür. Fakat son dönemlerde geliştirilen ve oyuncu laptopu olarak adlandırılan ürünlerde, paylaşımsız ekran kartları da mevcuttur.

Özellikle oyuncular için geliştirilen bu laptoplar, yüksek fiyatlı ve yüksek grafik performanslıdır. Grafik tasarım ve 3D tasarım işleri ile ilgilenenler için de ideal olan bu laptoplarda, ekran kartları en yüksek performansı almak için geliştirilmiş ve sisteme entegre edilmiştir.

Eğer son teknoloji ile geliştirilen oyunları oynamak ve yüksek grafik performansı gerektiren işler yapmak isteniliyorsa, paylaşımlı ekran kartları tercih edilmemelidir. Paylaşımlı ekran kartları, grafik performansı konusunda oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra RAMden beslenirler. Bu sebeple RAM performansını da yüksek oranda etkilerler.

Oyuncular için en ideal ekran kartı seçimi, paylaşımsız ekran kartları olacaktır. Son model laptoplarda ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılabilen bu ekran kartları ile üstün performans elde etmek mümkündür. Paylaşımlı ve anakarta dahili olan ekran kartları, çeşitli performans arttırma yöntemleri ile geliştirilebilse de, paylaşımsız ekran kartlarının yerini asla tutmazlar.