Severek tüketilen turşu, hazır olarak satın almak yerine evde yapılmak istendiğinde bazen tam istediğimiz gibi olmayabiliyor. Turşu suyunun bulanıklaşması ve bulanması gibi bazı sorunlar yapılma aşamasında püf noktaları doğru bir şekilde uygulayarak çözülebiliyor. Turşular, sofralara renk katan ve her mevsimin kendi mevsim sebzeleri kullanılarak yapılan gıdalardır.

Yaz mevsimindeki sebze ve meyveler ile yapılan turşular iyi bir şekilde yapıldığında kışın da uzun süre tüketilebilir. İyi bir turşunun tadı ve çıtır çıtır oluşu adından söz ettirmeye yetiyor da artıyor. Bu yazıda turşu suyunu bulanıklaştıran sebepleri detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Turşu Suyunun Bulanık Olmasının Sebepleri Nelerdir? 

Ev yapımı turşu yapılmak istendiğinde turşu suyunun bulanıklaşması ihtimalinden kaçınılır. Turşu suyunun berrak ve içindeki ürünü canlı bir şekilde göstermesi çok iç açıcıdır. Bulanık turşu suyuna yol açan birçok farklı sebep olabilir. Her özelliği dengeli bir turşu için turşu malzemelerinin de doğru oranlarda bir araya getirilmesi gerekiyor.

Turşu suyu

Turşu suyu

Genel olarak bulanık bir turşu suyunda akla ilk gelen eksiklik sirke kullanılmamasıdır. Sirke, turşu suyundaki bulanıklığı önleyerek daha berrak bir görünüm elde etmede etkilidir. Aynı şekilde turşu malzemelerinin doğru oranlarda kullanılması da bulanık turşu suyu görüntüsünün oluşmasını engeller.

Turşu kurarken kullanılacak olan suyun temi ve kireçsiz olmasına özen gösterilmelidir. Musluk suları, bulanıklaşmaya neden olduğu için başka temiz kaynak suyu kullanılmalıdır. Turşu suyunun bulanık olmasında rol oynayan başka bir etken ise kullanılan tuzun çeşididir. Turşu kurarken rafine edilmemiş ve işlenmemiş tuzlar kullanmak daha iyi olur.

Bulanıklaşan Turşu Suyu Düzeltilebilir Mi?

Bulanık turşu suyunu tamamen berrak hale getirmek için turşu suyunu değiştirmek doğru bir yöntem değildir. Turşu suyu tamamen değiştirildiğinde turşu bozulabilir ve tüketilemeyecek bir hale gelebilir. Turşunun bulanık görüntüsü tam olarak geçirilemese de içerisine renk verecek gıdalar ekleyerek rengi daha iyi hale getirilebilir ve aynı oranda lezzetine de katkıda bulunulabilir. Bunun için mor havuç ve mor lahana kullanmak bulanık turşu suyunun görüntüsünü daha iyi hale getirebilir.

Turşu Suyunun Bulanıklaşmasında Bozulmaların Etkisi

Daha önce bahsettiğimiz ve turşu suyunun bulanıklaşmasında rol oynayan etkenlerin yanı sıra turşuda bulunan malzemelerin eskimesi ya da içlerinden birinin bozulması ihtimali de bulanıklık konusunda etkili olabilir. Böyle bir durumda söz konusu turşunun tüketilmemesi gerekir.

Turşular

Turşular

Turşu Yapımındaki Püf Noktalar Nelerdir?

Yaz meyve ve sebzelerini kış mevsiminde de tüketebilmeye olanak tanıyan turşuların sofralardaki anlamı başkadır. Ev yapımı turşuların lezzetli ve bir o kadar da uzun ömürlü olmasında bazı püf noktaları uygulamanın etkisi oldukça önemlidir. Turşu yapımının püf noktaları şu şekilde sıralanabilir;

  • İşlem görmemiş ve rafine edilmemiş kaya tuzu kullanılmalıdır.
  • Turşunun tuz oranı dengeli olmalıdır. Az tuzlu turşu suyu malzemelerin yumuşamasına neden olabilir, çok tuzlu turşu suyu ise tüketim açısından zorluk çıkarabilir.
  • Turşu kurarken kullanılan su temiz olmalıdır. Musluk suyu kullanılacaksa kaynatılıp kullanılması daha iyidir.
  • Turşu kabına nohut ekleyerek fermantasyon işlemi hızlandırılabilir.
  • Arzuya göre sarımsak kullanımı turşuyu daha lezzetli hale getirir.
  • Hazırlanan turşu serin yerde muhafaza edilmelidir. Güneş ışınlarından korunmalıdır.
  • Turşuya ilave edilen meyve ve sebzelere küçük delikler açarak turşu suyunun içine etki etmesini sağlamak gerekir.
İLGİLİ MAKALE  Turşuyu bir de böyle tüketin! Sağlıklı bağırsaklar, kabızlığa son (Kaynak: izlehaber.com)

Bu öneriler doğrultusunda hazırlanan turşular başarılı bir şekilde tüketime hazır hale getirilir. Turşu birçok mutfakta önemli bir üründür. İyi yapılmış bir turşu hem lezzetli hem de çıtır bir tada sahip olur.

Turşunun Salyalanma Sebebi Nedir?

Turşu yapılacak meyve ve sebzelerin temizliği iyi yapılmadığında turşu malzemeleri ve turşu suyu salyaya benzer bir yapıya sahip olur. Malzemeler iyi temizlenmediğinde fermantasyon sonrası turşuda salyalanma gözlenir. Bu olayın oluşmaması için turşu malzemeleri öncelikle çok iyi temizlenmeli ve kimyasallardan arındırılmalıdır. Turşuda tuz miktarının az olması da salyalanmaya sebep olur.

Turşu Suyunun Bulanıklaşmaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Turşu suyunun bulanıklaşmasının önüne geçmek için mutlaka doğru oranlarda bir araya gelen malzemeler kullanarak turşu kurulmalıdır. İçme suyu kullanılacak ise su önce kaynatılmalı ve soğutularak turşu suyu yapılmalıdır. Turşu yapılacak malzemeler özenli bir şekilde temizlenmeli ve atık maddelerden arıtılmalıdır.

Turşu Yaparken Neden Nohut Kullanılır?

Turşu kavanozlarına eklenen nohutların asıl görevi fermantasyonu hızlandırarak turşuyu daha çabuk yenilebilir hale getirmesidir. Bunun için turşu kavanozunun en üstüne ya da en altına 8-9 adet nohut eklenebilir.

Turşu Ne Kadar Sürede Yenilebilecek Hale Gelir?

Bütün detaylar dikkate alınıp turşu yapıldığında ve sıra beklemeye geldiğinde ne kadar bir sürenin gerektiği merak konusu oluyor. Turşunun ne kadar sürede tüketilebilecek duruma gelmesi hem yapım şekli hem de kullanılan ürünler ile çok fazla ilgilidir. Genel olarak turşunun olgunlaşması için 2 ya da üç hafta süre gerekir. Bu sürenin uzaması ya da kısalması saklama koşullarının nasıl olduğu ve turşunun nasıl yapıldığı ile doğrudan ilgilidir.

İzleyin: TURŞU Neden YUMUŞAR. SUYU Neden BULANIR! SARIMSAK Neden MAVİ YEŞİL Olur? TÜM CEVAPLAR BU VIDEODA

Turşular Nasıl Saklanmalıdır?

Büyük bir kavanoz kullanılarak yapılan turşuları saklamak için pratik bir yöntem olan küçük kavanozlara bölme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için tüketilmeye hazır hale gelmiş turşunun suyunun bir kısmınız süzerek malzemeleri küçük kavanozlara alabilir ve üzerine turşunun kendi suyundan ilave edebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Lahana turşusu nasıl yapılır? Kıtır kıtır lahana turşusu tarifi

Sürekli olarak tüketilen turşu kavanozlarındaki meyve ya da sebzeler azaldıkça turşu suyunun fazlası süzülmelidir. Turşu suyunun fazla olması ve turşu malzemesinin az olması turşuyu bozabilir. Bozulmalar ile savaşmada en etkili yöntem sirke ve kaya tuzu kullanımıdır. Bu maddeleri turşuyu iyi bir şekilde muhafaza etmek gerektiği takip ediyor. Turşuların genel olarak saklama koşulları serin ortamlarda olması ve güneşin direkt etkilerinden uzak olması şeklinde sıralanabiliyor. Küçük kavanozlara ayrılan turşular ise rahatlıkla buzdolabında muhafaza edilebiliyor.