Türk mutfağı yemekleri arasında en çok ilgi isteyenlerinden biridir pilav. İyi bir pişirme tekniği ve kaliteli pirinç kullanılmadığı takdirde ya lapa lapa olur ya da pirinç olarak kalır. Yüzyıllardır yapılsa da bir türlü tane tane pilav yapmak için gereken tam olarak nedir araştırılır. Tane tane, parlak ve tadı enfes bir pilav yapmanın püf noktaları ise market alışverişinde başlayıp sofraya kadar uzanan geniş bir konu. Peki tane tane pilav nasıl elde edilir?

Tane tane pilav nasıl yapılır?

Saray mutfağından günümüze geleneksel Türk sofrasının vazgeçilmez unsurlarından olan pilavı tane tane yapmak için tek bir şey yeterli değil. İşte tane tane pilav yapmanın püf noktaları:

Pirinci iyi seçin

Alacağınız pirinç yapacağınız pilavın kalitesini belirler. Ülkemizde kullanılan birden fazla pirinç çeşidi olduğundan bu konuya şöyle açıklık getirmek gerekiyor ki, tane tane pilav yapmak için tercih edilmesi en uygun pirinç baldo pirinçtir. Osmancık ise daha çok dolma ve sarmalarda kullanılması gereken pirinç çeşididir.

Pirinci ıslatın

Pirincinizi ıslatmadan da tabii ki pilav yapabilirsiniz ancak öncesinde pirince ıslatmak pilavınızın kalitesini arttıracaktır. Pirinci yemeğinizi hazırlamadan 1-2 saat önce ılık su içerisine koyarak üstünü kapatacak şekilde yine ılık su ile tamamlayın. En önemli noktası ise pirinci kullanmadan önce tamamen duru bir su çıkan kadar yıkayıp süzdürmek.

Pilav ölçüsü

Pilav ölçüsü

Tereyağı kullanın

Eğer bir alerjiniz yoksa tereyağı kullanmak hem pilavınızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır hem de parlaklık katacaktır. Kıvam olarak da tane tane şeklinde bir pilav elde etmenizi sağlar.

İyice kavurmadan su eklemeyin

Tereyağı eklediğiniz tencerenize pirinçlerinizi ekledikten sonra üzerine direkt olarak sıcak su eklemeyin. Önce bir süre pirinçleri tereyağı ile kavurun. Kavrulmuş pirinçler renklerini kaybederek solmak yerine pırlantayı andıran bir parlaklığa doğru döndüğü zaman kavurma işleminiz tamamlanmış demektir.

Birkaç damla limon suyu

Daha beyaz ve parlak bir pilav elde etmek istiyorsanız pirinçleri kavururken içerisine 5-6 damla kadar limon damlatın. Böylelikle tereyağından gelebilecek hafif sarartıları da engellemiş olursunuz. Limon kullanmak istemeyen ya da alerjisi olanlar bu işlem için aynı zamanda maden suyu da kullanabilirler. Yine birkaç damla civarında maden suyunu pilavınızı parlatmak için kullanabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır? Efsane pilav yapmak için ölçü ve püf noktaları

Uygun ölçüde su kullanın

Pilavınızı haşlarken kullanacağınız suyu çok koyarsanız lapa, az koyarsanız da yarım pişmiş bir pilav elde edersiniz. Tane tane bir pilav için en uygun ölçü her 1 su bardağı pirinç için 1,5 su bardağı su eklemek olacaktır. Tencereye ekleyeceğiniz suyun öncesinde kaynamış ve 2-3 dakika kadar beklemiş olduğundan emin olun. Pirincinizi öncesinde ıslattıysanız ölçüyü biraz daha kısarak da kullanabilirsiniz. Normal su yerine yine aynı şekilde sıcak olmak şartıyla tavuk ya da et suyu kullanarak da pilavınıza farklı bir tat katabilirsiniz.

Sürekli karıştırmayın

Suyu döktükten sonra pilavınızı sürekli olarak karıştırmanıza gerek yok. Suyunu çeke çeke kendiliğinden pişecektir. Sadece suyu döktüğünüz zaman 1 kereliğine suyun her noktaya dağılması açısından karıştırın ve ardından ağzını kapatarak pişmeye bırakın.

Kısık ateşte pişirin

Altını çok açmanız halinde pilavınızın içine koyduğunuz su daha çabuk buharlaşacak ve pilavınız lapa bir hal alacaktır. Adeta demlenmeye bırakır gibi kısık ateşte suyunu çekmesi için bırakın. Daha uzun sürse de daha lezzetli olacaktır.

Kapağını açmayın

Yüksek ateşte pişirmek gibi pilavın ağzını açık bırakmak da su buharının hızlıca terk etmesine yol açacak ve pişme süresini etkileyerek lapalaşmasına neden olacaktır. Bu nedenle belirli bir süreye kadar kontrol etmek için dahi kapağını açmayın.

Pilavınızı terletin ve demleyin

Pişirirken pilavınızın kapağını açmamış olmanız pilavınızın üzerinde oluşan su buharlarını terletme yöntemi ile lapaya dönmekten kurtaracak ve bu işlemin üzerine bir de piştikten sonra tekrar ağzını sıkıca kapatma işlemini ekleyerek tamamen tane tane olmasını sağlayabileceksiniz. Pişen pilavınızın kapağını kaldırarak bir bezi gerdirin ve bezin ucunu tencerenin altına sıkıştırın ki gevşemesin. Ardından kapağı bezin üzerine kapatın ve 20 dakika boyunca bu halde bırakın. Pilavınız daha leziz ve tam istediğiniz gibi tane tane olacak.

Pilav pişirirken nelere dikkat etmeli?

  1. Pilavın su oranı: Pilavın su oranı, türüne ve lezzetine göre değişebilir. Ancak genellikle 1 parça pirinç için 2 parça su kullanılır.
  2. Pişirme süresi: Pilavın pişirme süresi, türüne ve seçilen su oranına göre değişebilir. Pilavın pişmiş olup olmadığını anlamak için suyunu çektirmesini ve pirinçlerin yumuşak olmasını kontrol etmelisiniz.
  3. Pilavın pişirilme şekli: Pilavı genellikle kapaklı bir tencerede pişirirsiniz. Kapaklı olarak pişirmek, pirinci nemli tutar ve lezzetli hale getirir.
  4. Pilavın soslu olması: Pilavı soslu hale getirmek için, pirinci pişirdikten sonra tuz, baharat veya sebzeler ekleyebilirsiniz.
  5. Pilavın dinlendirilmesi: Pilavı pişirdikten sonra, tencereyi kapatıp birkaç dakika dinlendirmek pilavın lezzetini arttırır.