Soğan doğrarken gözlerin yaşarması hemen hemen herkesin hoşlanmadığı bir durumdur. Soğan doğrarken gözlerin yaşarması belki de dondurulmuş ve doğranmış paket ürünleri satın almaya ittiği düşünülebilir. Soğan doğrarken ağlama durumu, yapılan araştırmalara sonucunda soğanın içerisinde bulunan maddeler dolayısıyla olduğu bilinmekte. Peki ya soğan doğrarken gözlerden yaş akmamasını sağlayan etkenler var mıdır? Evde bu formülleri nasıl kullanabiliriz? Tüm soruların cevabı haberimizin detayında…

Bu yöntemler ile soğan doğrama esnasındaki ağlamaya son

Soğan doğrarken gözlerden yaş gelmesi, mutfakta vakit geçiren birçok insanın yaşadığı bir durumdur. Bu durumdan muzdarip bazı insanlar, soluğu soğan doğrarken ağlamamanın formülünü aramakta buldu. Bazı insanlar soğan doğrarken su açtı, bazıları da doğrama işlemi yapmadan evvel soğanı buzdolabında bekletti. Peki ya hangisi etkili oldu? Soğan doğrama esnasında ağlamamak için ne yapmalıyız? Bu sorudan evvel gelin, soğan doğrarken neden gözlerden yaş geldiğini anlayalım.

Soğan doğrama esnasında neden gözlerden yaş gelir?

Soğanın içerisinde bulunan syn-propanethial-S-oksit maddesi, soğanın kesildiği andan itibaren tepkimeye girerek açığa çıkar ve bu madde gözleri tetikleyerek, gözlerin sulanmasına etki eder. Esasında soğanın içerisinde bulunan bu madde, soğanın büyürken kendini savunma mekanizması olarak geliştirdiği yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Soğan doğrarken, syn-propanethial-S-oksit maddesini aktif hale getiririz. Doğrama sürecinde allinazlar sülfidleri parçalayarak sülfenik aside dönüşür. Dönüşen bu asit gözlere ulaştığında, göz büyük miktarda su üreterek asidi nötr hale getirir ve dışarıdan meydana gelebilecek tehlikelere karşı salgıladığı göz yaşıyla korumuş ve dışarıya atmış olur.

Soğan doğrarken göz yaşının akmaması için neler yapılmalıdır?

  • Kabuğu soyulan soğan, doğrama işleminden önce güzelce yıkanmalıdır
  • Soğanın kabuklarını soyduktan sonra 10 dakika kadar buzdolabında bekletmek, doğrama esnasında ağlamayı engelleyebilir
  • Doğrama esnasında, ağzınıza alacağınız bir parça ekmek soğanın içerisinden çıkan maddeyi kendine çekerek gözlerin yanmasının önüne geçebilir
  • Soğanı tuzladıktan sonra doğramak, ağlamayı engellediği düşünülür
  • Soğanı doğramadan evvel dişlerinizin arasına limon alıp, ısırmanız ağlamayı engellediği söylenilir
  • Soğanı doğrarken hızlı davranmak işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır
  • Soğanı doğramadan önce, kesme tahtanıza sirke sürmeniz gözlerin yaşarmasını engellediği düşünülür
  • Soğanları doğramadan önce, bıçağınıza su tutmanız göz yaşının önüne geçtiği söylenir
İLGİLİ MAKALE  Kuru soğan nasıl saklanmalı? (Kaynak: soru.com.tr)

Kolay soğan doğrama tekniği var mıdır?

Soğanı kolay ve pratik kesmek birkaç tüyodan geçmektedir. Yemeklerin ana maddesi olan soğan doğrama kısmında birçok kişi uzak durur. Peki ya kolay bir şekilde soğan doğramanın püf noktaları nelerdir?

  • Soğan soyulduktan ve güzelce yıkandıktan sonra, kökü sağlam bırakılarak ortadan ikiye bölünür.
  • İlk yarısını kesme tahtanızın üzerine alın ve yatay bir şekilde iki veya üç kere bölümlere ayırın. Köküne kadar bu bölme işlemini gerçekleştirmeyin.
  • Akabinde soğanı tutarken, yukarıdan aşağıya gelecek şekilde dik bir düzlemde parçalara bölün.
  • Soğanı, kök uçtan en uzak şekilde tutarak doğramaya başlayın. Bu aşamada soğanı sıkı tutmak ve ince hamleler yapmak önemlidir.
  • Elinizi kesmemeye dikkat edin. Gözünüze büyük gelen parçaları tekrar kesebilirsiniz.