Yiyeceklerin tazeliğinin bozulmadan saklanması herkes için önemlidir. Günlük alışveriş yapmak oldukça zordur. Özellikle çalışan kesim günlük alış veriş yapamaz. Alışverişini belirli periyotlar da yapar ve aldıklarını evde muhafaza eder.

Doğru muhafaza edilmeyen gıdalar bozulur, bayatlar ve çöpe atılmaya kadar gider. Haftalık veya aylık eve alınan gıdaların doğru olarak saklanması gerekir. Doğru saklamak öncelikle gıdaların taze kalmasını sağlar ayrıca da bozulup çöpe atılmasını engeller. Yiyecekleri doğru saklamak israfı ve maddi kaybı önler.

Kabuklu Meyveler

Kabuklu meyveler saklanması en kolay yiyecekler gibi görünse de aslında durum hiç de öyle değildir. Kabuklu meyveler genellikle narenciyedir. Narenciye asla sıcağı sevmez. Sıcak ortamda kalan kabuklu meyveler içten içe buruşmaya başlar. Kabuklu meyveler ile yapılan bir diğer yanlışta poşette saklamaktır. Marketten veya pazardan alınıp gelindiği zaman hemen poşetinden kurtulmak gerekir.

Portakal

Portakal

Kabuklu meyveleri serin yerde saklamak gerektiğinden bir kap içinde buzdolabında saklanabilir. Buzdolabı bunları saklamak için müsait değilse bir sepet içinde serin bir balkona konulabilir. Kış aylarında balkonlar meyve saklamak için ideal yerlerdir. Balkonda meyvelerin ıslanmamasına özellikle dikkat etmek gerekir.

Kabuksuz Meyveler

Kabuksuz meyveler denildiği zaman akla ilk yaz meyveleri gelir. Çilek, kiraz ve erik gibi meyvelerin kış meyveleri gibi soyulabilen bir kabuğu yoktur. Durum böyle olunca bu tip meyveler daha bir hassasiyet ister. Saklanma koşullarında kesinlikle yapılmaması gereken;

  • Poşette bırakmak.
  • Pazarcıların koyduğu kese kağıdında bırakmak.
  • Toplu olarak yığın halinde saklamaktır.
Çilek

Çilek

Bu şekilde saklanan meyveler hava alamayacağından çürümeye başlar. Bu tip meyvelerin bozulmadan saklanmasının en iyi yolu buzdolabında ve geniş bir kap içinde saklamaktır. Herkesin evinde cam salata kaseleri ya da geniş borcamlar olur. Bunlar bu tip meyveleri saklamak için idealdir. Özellikle çilek diğer meyvelerden ayrı bir kaba konmalıdır. Meyveler buzdolabında konmadan önce yıkanmamalıdır. Yenileceği kadar yıkayıp hemen tüketmek meyvelerin uzun süre dayanmasını sağlar.

Sebzeler

Sebzeleri de meyvelerde olduğu gibi öncelikle Pazar poşetlerinden kurtarmak gerekir. Buzdolabına koyulan her sebze dışarıdan getirilen ambalajlarından kurtulmalıdır. Patlıcan, kabak, pırasa gibi yemeklik sebzeler özellikle sebze çekmecesinde muhafaza edilmelidir.

İLGİLİ MAKALE  Kilo verdiren 'ekmek' mi olur demeyin! İşte kilo vermeye yardımcı ekmekler

Yeni nesil buzdolaplarında bulunan mavi ışık teknolojisi sayesinde bir haftaya kadar tazeliklerini korurlar. Salatalık sebze çekmecesinde de olsa çok çabuk nemlenip çürüyen bir sebzedir. Salatalığı doğru saklamanın en iyi yolu bir kağıda sarmaktır. Kağıt nemlenen salatalığın nemini çekeceğinden ilk günkü gibi tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler kuşkusuz en çabuk bozulanlardan bir tanesidir. Roka, tere, pazı veya ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri ya çabuk tüketmek gerekir ya da bozulmaması için önlem almak gerekir. Roka, tere ve kıvırcık alınınca bir iki günde bitmez. Salata malzemesi olduğu için eksik olması da istenmez. Yapılacak şey şudur; tere ve roka gibi demetle satılan yeşilliklerin hepsini birden yıkamak. Yıkandıktan sonra suyunu süzdürüp cam bir tepsiye veya borcama koyup ağzını streç film ile kapatmak. Bu şekilde yıkanmış sebzeler hem yemeye hazır olur hem de bir haftaya kadar tazeliğini korurlar. Bu işlem tüm yeşil yapraklı sebzelerde uygulanabilir.

Ekmekler

Ekmekler çabuk bayatlar ve uzun süre bekletildiğinde ise küf oluşur. Ekmek evde fazlaysa ve birkaç gün tüketilmeyecekse bir buzdolabı poşeti ile dondurucuya koymak en mantıklısıdır. Dondurucudan tüketilecek kadarını çıkarıp oda ısısında eritip yemek ekmeğin ilk gün ki kadar taze kalmasını sağlar.

Etler

Et buzdolabının altında çabuk bozulur. Etlerin tazeliğini kaybetmemesi için derin dondurucuda saklamak gerekir. Et derin dondurucuda iki ay kadar saklanabilir. Eti saklarken buzdolabı poşeti kullanmak ve hava almamasını sağlamak önemlidir.