Sofralarımızın vazgeçilmez ögelerinden olan ve her çeşidinde farklı bir lezzet sunan patatesleri hepimiz severek tüketiriz. Ancak patatesler ile ilgili henüz çoğumuzun bilmediği bir şey var ki, o da patates kabuklarının da aslında patatesler kadar farklı şekillerde kullanılabileceği. Her ne kadar patates kadar lezzetli olmasa da patates kabukları da öğrendikten sonra atmak yerine kullanmayı tercih edeceğiniz malzemeler arasında.

Patates kabuklarını atmayın

Patates kabukları aslında çöp olarak gördüğümüz fakat birçok farklı kullanım alanı ile bu zamana kadar yanlış kullandığımızı fark etmemizi sağlayacak yapıda gıdalar. Evet yanlış duymadınız, patates kabukları da patatesler gibi yiyebileceğiniz ve sağlıklı yapısından faydalanabileceğiniz gıdalar. Aynı zamanda bu kabukları kullanarak amaçlar için kullanabilirsiniz. İşte birbirinden farklı kullanım alanları ile patates kabuklarını değerlendirme yolları:

Patates kabuklarından cips yapabilirsiniz

Film gecelerinin en önemli unsurları ve daha film başlamadan biten cipslere yeni bir anlayış kazandırmak ve sırrınız ile arkadaşlarınızı, sevdiklerinizi hem şaşırtıp hem de lezzetli bir atıştırmalık ile mutlu etmek istiyorsanız, bunu yapmak için uygulamanız gereken tek şey patates kabuklarını atmak yerine saklamak. Soyduğunuz patates kabuklarını güzelce tıkadıktan sonra bir süre sodalı su içerisinde bırakın ve yaklaşık olarak 1 sata sonra bu suyun içerisinden çıkardığınız kabukları tuz ekleyerek kızartmaya başlayın. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra baharatlar ile tatlandırabilir ve şaşırmaya başlayabilirsiniz.

Patates kabuğu faydalı mı?

Evet, patates kabuğu faydalıdır. Patates kabuğu içinde bol miktarda lif, B vitamini ve mineraller bulunur. Lif, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlık gibi mide sorunlarını önlerken, B vitamini enerji metabolismayı düzenler ve sinir sistemini destekler. Mineraller ise vücutta gerekli olan çeşitli işlevleri gerçekleştirirler. Patates kabuğu ayrıca antioksidanlar içerir, bu da vücudunuzu kanser ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu olabilir. Ancak, patates kabuğu tüketirken unutulmaması gereken bir nokta, patates kabuğunun yüksek miktarda tuz ve diğer tatlandırıcılar içerebileceğidir. Bu nedenle, patates kabuğu tüketirken dikkatli olunması ve tuzlu patates kabuğu gibi tatlandırılmış ürünlerden kaçınılması önerilir.

Patates kabukları ile beyaz saç derdinden kurtulun

Saç beyazlaması biyolojik olarak kimilerine erken, kimilerine se geç uğrayacak olan ama eninde sonunda hepimizin karşılaşacağı bir sorun. bu sorunu tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da bazı püf noktaları uygulayarak geciktirebilir ve saklayabilirsiniz. İşte bu noktada da karşımıza patates kabukları çıkıyor. Patates kabuklarını kullanarak saçlardaki beyazlamayı gizlemek ve geciktirmek için tek yapmanız gereken ise patates kabuklarınız güzelce yıkadıktan sonra klorsuz su içerisinde haşlamak. Sadece klorsuz su ve patates kabuğu kullanacağınız bu işlemde, patates kabuklarınız su içerisinde 30 dakika kadar kaynatmanız yeterli olacak. Ardından elde ettiğiniz suyu süzün ve soğumaya bırakın. Bu suyu her duştan sonra saçlarınıza masaj ile uygulayabilirsiniz ve sonrasında saçınızı yıkamanıza gerek yoktur. Aynı zamanda saç köklerinde oluşan kepeklenme ve benzeri sorunlara karşı da etkilidir.

İLGİLİ MAKALE  Türk kahvesini içtikten sonra 'kahve telvesini' çöpe atmayın! İşte telvesinin kullanım alanları (Kaynak: soru.com.tr)

Patates kabuğu ile patates tarlası kurabilirsiniz

Patatesler geri dönüşümlü bitkiler arasında sayılmaktadırlar. Bu sayede de patates ekilmesi için patatesin tamamına ihtiyaç duymanıza gerek kalmıyor. Patateslerin yalnızca kabuklarını tarlaya ya da saksıya ekebilir ve sonucunda yeni patateslerin filizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemi evinizde de orta boy bir saksı ve toprak ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu noktada ektiğiniz bitki ile ilgilenmelisiniz ve bitkinin ne noktada tamamen büyüdüğün de bilmelisiniz.

Patates kabuğu çayı sağlık saçıyor

Patates kabuklarını kullanarak tadı çok leziz olmasa da sağlıklı yapısı ile sizleri koruyacak bir çay hazırlayabilirsiniz. Patates kabuğu içerdiği bileşenler ile kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir. Aynı zamanda içerdiği diyet lifleri sayesinde düzenli olarak tüketilmesi kilo vermenize de yardımcı olur. Patates kabukları aynı zamanda kan basıncının düşürülmesine yardımcı olarak tansiyonunuzu dengede tutmanızı sağlar. Patates kabuklarından çay yapmak için tek gereken ise iyice yıkadığınız patates kabuklarını 3 dakika kadar soğuk suda bekletmek, ardından bu suyu 5 dakika kadar kaynatmaktır.

Düşük dereceli yanıklara karşı etkilidir

Patates kabukları sağlıklı yapıları ve içlerinde su sayesinde düşük dereceli yanıklara ve yaralara karşı etkilidirler. Yara ya da yanık olan bölgede patates kabuğu bekletmek iyileşme sürecin hızlandıracağı gibi, açık yara olan bölgede bakteri ve mikrop kapma riskini de düşürür. Aynı zamanda patates kabukları yara ve yanık durumlarında acılarınızı yatıştırmaya da yardımcı olur.