Ev temizliği çok farklı alanları kapsayan ve bizleri uzun süre uğraştırması ile yapmaktan kaçınmak adına kolay yollar aradığımız bir temizlik türü. Ev temizliği yapılacağı zaman kullanılan kimyasal maddelerin sağlığımız için oluşturduğu riski de hesaba katacak olursak aslında bu temizlik için alternatif bir yol bulmak kaçınılmaz hale geliyor. Fakat hem ev temizliği hem de duşakabin gibi temizlemesi zor alanlarda kullanabileceğimiz püf noktalar her zaman mevcut.

Duşakabin kireçlenmesi neden olur?

Duşakabinler bazı sebeplerden dolayı kireçlenmeye uğrar ve bu kireçlenmenin önüne geçmek kadar kireçlenmeyi temizlemek de zordur. Ovalayarak temizlenen bu kireçlenmeler sonunda kas yaptıracak kadar kuvvet harcar ve sonunda bitkin düşeriz. Duşakabin kireçlenmesinin asıl nedenleri ise yetersiz havalandırma ve su buharı yoğunluğudur. Banyo yaptıktan sonra yeterli ve düzgün şekilde banyo havalandırması yapılmadığı takdirde su buharları ısısı düşen banyo içerisinde duşakabin duvarlarına yapışır ve zamanla bu duvarlarda yapışıp kalan su damlacıkları kireçlenmelere yol açar.

Duşakabin duvarları olarak nitelendirilen cam ya da plastik kısımlarda oluşan bu kireçlenmeler ise kötü bir görünüme yol açar ve sadece su ya da kimyasal kullanarak kolayca geçirilebilecek türden lekeler değillerdir. Ancak bu noktada ev temizliğinin her alanında kullandığımız kurtarıcı doğal çözümlere başvurarak temizliği hem daha kolay hem daha kapsamlı bir hale getirebiliriz.

Duşakabin kireci temizleme yöntemleri

Duşakabin duvarları zaman içerisinde kireçlenmeye uğradığında duvarlara yapışıp kalan bu kireçleri temizlemek oldukça zor bir işlem haline gelir. Dakikalarca süren ovalama işlemleri, ağır kimyasallar ve sonunda yorulan kollar düşünüldüğünde ise farklı bir alternatif bulma isteği ortaya çıkar. Bu konuda yardımımıza ise doğal çözümler çıkar ve bizlere yardım etmek adına ağır kimyasalların ve dakikalarca süren ovalamaların yerini alırlar. İşte duşakabin kireci temizlemek için kullanabileceğiniz doğal yöntemler:

Sirke ve karbonat

Kendi başlarına iken dahi birer temizlik malzemesi sayılabilecek kadar güçlü iki ürün olan sirke ve karbonat bir araya geldiklerinde ise duşakabin kireci gibi zor lekeleri temizlemek oldukça kolay. Sirke ve karbonat gibi iki güçlü bileşeni bir arada kullanacak iseniz, mutlaka su kullanmayı unutmayın. bu işlem için bir sprey şişesine 2 çay bardağı toz karbonat ile 1 çay bardağı sirke ve yarım çay bardağı kadar su ekleyerek ağzını kapatın. Tamamen homojen bir karışım elde edene kadar çalkalayacağınız şişeden sıvıyı leke üzerine püskürtün ve birkaç saniye bekleyin. Ardından nemli bir bez yardımı ile silin ve tekrar sıvı püskürtün. Bu işlemi bir süre devam ettirdiğiniz takdirde kireçlerin temizlendiğini göreceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Ocak temizlemeyi gözünüzde büyütmeyin. 'Ocak temizlemenin' püf noktaları

Limon ve tuz

Limon ve tuz bir araya geldiğinde asidik değeri yüksek ve güçlü bir temizlik malzemesi sayılan karışımı ortaya çıkarıyor. Bu karışım hem zararsız hem de temizlik konusunda güçlü bir yardımcı. 1 limonun suyunu sıkın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar tuz ekleyin. Tamamen çözülene kadar karıştırdıktan sonra ise yine sprey şişesi yardımıyla kireçli duşakabin duvarı üzerine püskürtün ve yaklaşık 1 dakika kadar bu alana etki etmesini bekleyin. Ardından nemli bir bez yardımı ile silin ve kireçlenme geçene kadar tekrarlayın.

Limon ve karbonat

Tıpkı sirke ve karbonat gibi limon ve karbonat da kireçlenmenin çözülmesine yardım edecek güçlü bir karışım oluşturmak adına kullanılabilir. 1 tam limonun suyunu sıkın ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyerek tamamen karışana kadar karıştırın. bu karışımdan elde edeceğiniz macun oluşmadı ise kıvamına göre limon ya da karbonatı eklemeye devam edebilirsiniz. Sonunda elde edecğiniz macunu kireçlenme olan alana sürün ve yaklaşık olarak 20 dakika kadar bekleyin. Bu süreç sonunda macun kurumuş olacak. Islak bir besz ile bu macunu duvardan silin. Silinen macun ile birlikte kireçler de çıkmış olacak.