Pek çok kişi hamurlarının yeteri kadar mayalanmadığını dile getirirken, hamur işi yapmaktan vazgeçmektedir. Esasında hamur mayalandırma noktasında yapılan bazı hatalar hamurun mayalanmasına engel olurken kişinin istediği doğrultuda mayalanma büyüklüğüne ulaşamamasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla kabardıkça kabaran hamurlar elde etmek için bu hatalardan kaçınmanız gerekmektedir. İşte hamur mayalarken yapılan o hatalar!

Hamurun yeterince mayalanmasının sebebi nedir?

Hamur işi tüketmeyi ve hazırlamayı sevenlerin belki de en büyük problemlerinden bir tanesi hamurlarının yeteri kadar mayalanmamasıdır. Hamurun mayalanma sürecinin sağlıklı olması hamurun o kadar lezzetli olmasına etki edeceği için, yaptığınız hamur işinin de aynı ölçüde lezzetli olmasını sağlayacaktır. Hamur mayalandırma işleminde hamurunuzun yeterince mayalanmadığını düşünüyorsanız o noktada mayalandırma süresi içerisinde bu hataları yapıyor olabilirsiniz. İşte mayalama yaparken yapılan hatalar;

  • Hamurunuzun yeterince mayalanmadığını düşünüyorsanız muhtemelen hamurda kullandığınız malzemeleri soğuk kullanıyorsunuzdur. Tarifte herhangi bir şekilde şu ürünü soğuk kullanın demediği sürece, hamurunuzdan kullandığınız tüm ürünlerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu noktadan sonra hamurunuzu hazırlamadan evvel, hamur içerisinde kullanacağınız tüm malzemeleri dışarıya çıkarın ve oda sıcaklığında olmasını sağlayın. Hamurunuzun yeterince mayalanmadığını düşünüyorsanız muhtemelen bu hatayı uyguluyor olabilirsiniz.
  • Bilhassa yaş maya kullanacaksanız, mayayı kullanmadan evvel mayanın son kullanma tarihine özenle bakmalısınız. Yaş mayanın son kullanım tarihinin geçmiş olması mayanın kabarmasının önüne geçerken, hamurunuzun da sağlıksız olmasına neden olacaktır. Maya aynı zamanda son kullanım tarihi gelmeden bile bayatlayabilme potansiyeli bulunan bir gıdadır. Mayanın bayat olup olmadığını anlamak için mayayı elinize alın ve ufalamaya çalışın. Maya direk olarak ufalanıyorsa mayanız tazedir fakat ufalanma yerine parça parça kopuyorsa mayanızın bayat olduğunu söylememiz doğru olacaktır. Bu formda olan mayayı kesinlikle kullanmayın. Hem hamurunuz lezzetsiz olacağı gibi hem de hamurunuzun sağlıksız olacağının altını çizmekte fayda vardır.

  • Mayanın kabarmasını sağlamak amacıyla ilk olarak yapılması gereken şey, ılık süt ya da su ile birlikte şeker ilavesinin yapılmasıdır. Yaş mayada şeker süt ve mayayı bekletmeniz gerekirken, toz maya da herhangi bir bekleme süresine ihtiyacınız bulunmamaktadır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken durum mayalanma süresindeki mayaya ilk olarak şeker ilavesinde bulunmanızdır. Şeker yerine tuz eklemesi yapmanız durumunda mayanız yeterince mayalanmayacak ve kabarma süresinin içerisine giremeyecektir. Hamurun içerisine tuzu yoğurma işleminde ekleyebilir ve hamurunuzun lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Mayalanma esnasında kullandığınız süt ya da suyun mutlaka ılık olması gerekir. Mayalanma süresine girmesine engel olan durumların başında mayada kullanılan süt ya da suyun soğuk ve kaynar sıcaklıkta kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Mayalanma için gerekli olan ısı, ılıktır. Ilık süt ya da su içerisinde doğru mayalanma süreci gerçekleşecektir.
  • Hamurun mayalanmasını sağlarken yoğurma şeklinizin de önemli olduğunu unutmamanız gerekir. Mayalı bir hamur yapıyorsanız kesinlikle hamuru aşağıdan yukarıya alarak yoğurmaya ve birbirine karışmasını sağlamanız gerekir. Yumruk uygulamalarıyla yapılan yoğurma işleminde mayanın havası alınacağı için uygun mayalanma süresinin içerisinde bulunmayacağını söylememiz gerekir.
İLGİLİ MAKALE  Pofudukluğu özel tarifinde gizli. Pofuduk poğaça nasıl yapılır? (Kaynak: izlehaber.com)

  • Mayanın yeterince kabarık olmamasını etkileyen durumların başında, hamura çok fazla un ilavesinin yapılması gelir. Kıvamı tutturmak amacıyla hamura eklenen un miktarının artması, hamurun oldukça sert ve dolgun olmasına neden olacağı için uygun mayalanma ortamının olmayacağını söylemek gerekir.
  • Hamuru yoğurduktan sonra mayalanma süresi için beklediğiniz ortamın sıcaklığı da oldukça önemlidir. Hamuru soğuk bir alanda bırakmanız, hamurunuzun mayalanmamasına neden olacağı için oda sıcaklığında hamurunuzu mayalandırmaya bırakmanız önemlidir.
  • Hamurunuzu yoğurduktan ve mayalanma sürecine bıraktıktan sonra üzerini sıklıkla açmayın. Hamurunuzun üzerini sık sık açmanız, mayasının kaçmasına ve hamurun yeterince mayalanmamasına neden olacaktır.

Video: Böylesini İlk Defa Yaptım Hamur Mayalama Tekniklerini Detayları ile Anlattığım Zeytinli Açma