Sıcak ve soğuk dengesinin sağlanamadığı evlerin pencerelerinde özellikle de bazı mevsimlerde buğulanmalar oluşuyor. Oluşan bu buğulanmaların nedeni ise çoğu insan tarafından bilinmiyor. Buğulanmaların önüne geçmek için birçok yol denense de başarılı olunmayabiliyor. Peki, camlarda oluşan buğulanmaların sebebi nedir ve bu buğulanmalar nasıl önlenebilir?

Evdeki Camlar Neden Buğulanır?

Camların buğulanmasının birçok nedeni bulunuyor. Camlardaki buğulanmanın en çok bilinen nedeni ise sıcak ve soğuk havanın birbiri ile temas halinde olmasıdır. Ev ortamındaki sıcak havanın taşıdığı nem ya da su buharının cam yüzeyindeki soğuk havayla temas etmesi terlemeye veyahut buğulanmaya neden olur. Sıcak hava içerisinde gaz halinde bulunan su kütlesi camın yüzeyindeki soğukla birlikte sıvı hale gelir. Bu da pencere camlarında buğulanmanın veya terlemenin gözle görülür hale gelmesine yol açar.

Camlar Hangi Mevsimlerde Daha Çok Buğulanır?

Camlar en çok havaların soğuduğu mevsimlerde buğulanmaya başlar. Bu mevsimler genellikle sonbahar ve kış aylarıdır. Havaların hızla soğuduğu bu mevsimlerde evlerin sıcak oluşuyla birlikte camlarda gözle görülür şekilde terlemeler oluşmaya başlıyor. Buğulanmanın yoğun olması dışarıdaki havanın soğukluk artışıyla doğru orantılıdır.

Kışın Camlarda Uzun Süren Buğulanmanın Sebepleri

Kış aylarının aşırı soğuk geçmesi ve evlerde ısı yalıtımlarının yetersiz kalması camlarda terlemelere, buğulanmalara ve hatta rutubete neden olmaktadır. Evlerin sıcak tutulmaya çalışılması ve pencerelerin evlerdeki en soğuk yerler olması buğulanma gibi sorunları beraberinde getiriyor. Isı yalıtımlarının başarısız oluşu, sıcak ve soğuk dengesinin kurulamaması en büyük etkenler arasında. Bu durumlarda evlerdeki terlemeler önlem alınmadığı takdirde uzun vadeli küf ve rutubete zemin hazırlıyor.

Bununla birlikte evdeki nem oranını arttıran bazı durumlarda buğulanmalara yol açıyor. Kış aylarında yapılan temizlikler, yıkanılan çamaşırların evde kurutulmaya çalışılması da başlıca sebeplerdir. Diğer önemli neden ise evin mutfağında pişen yemekler. Mutfaklarda yanan ocaklar ve çalışan fırınlar ortamdaki ısı düzeyini oldukça yükseltir. Evin en soğuk tarafı camlar olduğu içinde bu alanlarda buğulanmalar meydan gelir.

Camlardaki Buğulanmanın Sonuçları

Öncelikle buharla kaplanan camlarda karşı tarafı görmek mümkün değildir. Bununla birlikte camlar temiz kalmaz. Buğulanma neticesinde gaz halindeki hava sıvı duruma geçince camlarda akıntılar meydana gelir. Camlar buğudan arındırılmadığı sürece lekelenmeler ve akıntı izleri oluşmaya başlar.

Camlardaki Buğulanmanın Zararları

Camlarda oluşan buğulanmalar her ne kadar basit ve zararsız gözükse de bu durum sanıldığı gibi masum değildir. Camlardaki buğulanmaların oluşturduğu zararlardan bazıları kısaca şunlardır;

  • Uzun süren buğulanma camlarda kirlenmelere neden olur.
  • Kış aylarında uzun süreli oluşan buğulanmalar cam çerçevelerine zarar vererek küflenmelere neden olur.
  • Genellikle cam çerçevelerinde beyaz pamukçuklar görünmeye başlar. Müdahale edilmediği takdirde çerçeveler çürümeye yüz tutar.
  • Cam aralarında yeşil küfle birlikte koku oluşmaya başlar. Bu koku rutubetin arttığını ve yayıldığını gösterir.

İnsan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri bulunuyor. Solunum yollarında tahribata yol açıyor.

Camlarda Oluşan Buğulanma Nasıl Önlenir?

Ev camlarında meydana gelen buğulanmaların önüne geçebilmek için yapılması gerekenler kısaca şöyledir;

  • Öncelikle evlerin dış cephelerine ısı yalıtımı yapılması oldukça önemlidir.
  • Ev içerisindeki sıcaklık dağılımının eşit ve stabil olması şarttır. Sıcaklık dağılımının dengesiz olması camlardaki buğulanmaların artmasına olmasına sebep olur.
  • Evdeki nem oranını kontrol altında tutmak gerekir. Nem oranının yüksek olmaması önemlidir. Bunun içinde ev ortamının sık sık havalandırılması gerekir.
  • Temizlik sırasında oluşan sıcak hava nem artışına neden olur. Bunun için temizlik esnasında en az bir pencerenin açık olması camlarda oluşacak buğulanmanın önüne geçecektir.
  • Kış aylarında genellikle çamaşırlar ev içerisinde kurutulmaya çalışılır. Bu büyük bir yanlıştır. Çamaşırlar kururken neme neden olurlar. Kurutma işlemi ev içerinde yapılmamalıdır.
  • Pencere doğramalarında ahşap tercih edilmemelidir. Doğramalar ısı yalıtımlı olmalı, dışarıdaki soğuk havanın içeriyle teması kesilmelidir.

Camlarda sık sık buğulanma gözlemleniyorsa günlük olarak temizlenmelidir.

Buğulanmalardan Kaynaklı Rutubet Nasıl Temizlenir?

Öncelikle buğulanma olmaması için camlar sık sık kuru bezle silinmelidir. Eğer rutubet olmuşsa çamaşır suyu veya küf giderici deterjan ile önce ıslak bezle silinmeli, sonrasında mutlaka kurulama yapılmalıdır. Doğal bir yöntem kullanılmak istenirse en iyi çözüm beyaz sirkedir. Küflü bölgeye sirke sıkılıp beklenilmeli, sonrasında bir bez yardımıyla temizlenmelidir.