Duvar lekelerinin oluşmasında birçok neden olabilir. Bu nedenle oluşan bu lekelerin farklı olması nasıl çıkarılabileceğini de farklılaştırıyor. Duvarda kullanılan boyanın kalitesine göre lekelerin oluşup oluşmayacağı değişebiliyor. Eğer duvarınız sıklıkla leke tutuyor ise boyanızı değiştirmek çözüm olabiliyor. Leke tutmayan, silikonlu su bazlı boyalar çoğu lekeye çözüm oluyor. Duvardaki lekeleri çıkarmak için birçok yöntem bulunuyor.

Duvardaki Yağ, Çay ve Kahve Lekeleri Nasıl Çıkar?

Yağ, çay ve kahve lekeleri mutfakta sıklıkla bulunuyor. Bu lekeler sıcak olduğunda kolayca çıkarken lekelerin kuruması halinde çıkması zorlaşıyor. Eğer leke kurumuşsa önce ılık suyla yumuşatarak işe başlıyoruz. Çay ve kahve lekelerinin çıkması için krem deterjan yeterli görünüyor. Lekeyi yumuşattıktan sonra bir beze krem deterjan döküp lekenin bulunduğu yere sürüldüğünde leke kolayca çıkıyor. Yağ lekelerinde ise krem deterjan yeterli gelmeyebiliyor. Bu durumda yağ lekelerini çıkarmak için yağ çözücü etkisi olan bir deterjan kullanılıyor.

İzleyin: Duvardaki Lekeleri Çıkarmanın Püf Noktaları ve Doğal Çözüm

Duvardan Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Çocuk bulunan evlerde genellikle duvarda tükenmez kalem lekesi oluyor. Tükenmez kalem lekeleri çözümü çok zor olmasa da ilk bakışta korkutuyor. Peki, duvarda tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar? Mürekkep lekelerini çıkarabilen etken maddesi olan alkol bu konuda yardımcı oluyor. Bir pamuğa alkol damlatıp lekenin üzerine bastırdığınızda leke çıkıyor. Leke çıktıktan sonra duvarı su ile durulamanız gerekiyor. Duvar su ile durulandıktan sonra kurutulması gerekiyor çünkü ilerde rutubet yapma olasılığı bulunuyor.

Video: Duvardan küf ve rutubet lekesi nasıl temizlenir? | Cleanipedia

Duvardan Rutubet Lekeleri Nasıl Çıkar?

Dış etkenlerin neden olduğu önemli bir durum olan rutubet lekesi sıklıkla karşımıza çıkıyor. Binalardaki yalıtım sorunları rutubete neden oluyor. Rutubet lekesi duvarda küf oluşturuyor. Bunu temizlemek için öncelikle kuru bezle rutubetin oluşturduğu nemi almak gerekiyor. Daha sonra kuru bezle silinen yerin çamaşır suyuyla silinmesi gerekiyor. Çamaşır suyunun etki göstermesi için silinen bölge bir süre bekletiliyor. Çamaşır suyunun bıraktığı sıvı durum yeniden rutubete dönüşmemesi için tekrar kuru bezle temizleniyor. Böylece rutubet lekesinden kurtuluyoruz fakat rutubet lekesinin tekrar olmaması için silikonlu boya tercih etmek avantaj sağlıyor.

İLGİLİ MAKALE  Sofrada zeytinyağını masa örtüsüne mi döktünüz? İşte zeytinyağı lekesine çözüm (Kaynak: soru.com.tr)

Duvar Lekelerini Silerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karbonat, nişasta, limon suyu, sirke gibi duvar lekelerini temizlerken yaygın olarak kullanılan, kimyasal olmayan bazı doğal ürünler vardır. Eğer bunlardan birini kullanmayı düşünüyorsanız dikkat etmemiz gereken ilk nokta, bu maddelerin sileceğimiz duvara göre çeşitlilik gösterecek olmasıdır. Duvarın lekelerini silme amacıyla boyanıza zarar verirseniz, uzun vadede daha çok zahmete girmiş olacaksınız, bu nedenle bu konu için üretilen özel deterjanlar ve çözeltilerden yardım alırsanız işiniz daha kolay olacaktır.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise duvarlarınızı temizlerken fazla ıslak bırakmamanız gerektiği. Duvarı “yıkadıktan” sonra kurulamazsanız kalan su, birikme yaparak uzun vadede rutubete neden olabilir, bu nedenle uygulama sonrasında kurulama işlemini yaptığınızdan emin olun.