Kadın erkek fark etmeksizin hemen hemen herkes burun ve çene bölgesinde oluşan siyah noktalarından oldukça muzdariptir. Burun ve çene bölgelerinde oluşan siyah noktaları evde geçirmek esasında oldukça kolay bir uygulamadır. Düzenli ve doğru ürünlerle hazırlanmış maskelerin kullanılması, siyah nokta probleminin tedavi edilmesine yardımcı olurken, doğru maske uygulamaları sayesinde siyah noktaların kısa süre içerisinde yok olmasını sağlamaktadır. İşte kişinin bakımsız bir görüntüde olmasına neden olan siyah noktaların tedavi edilmesine yardımcı olan o mucizevi maskeler ve doğal içerikler…

Siyah noktaların oluşmasının nedeni nedir?

Siyah noktanın cilt yüzeyinde oluşmasının en büyük nedeni, cilt foliküllerinde meydana gelen tıkanmalar dolayısıyla oluşmaktadır. Bu foliküllerin içerisinde yer alan yağ be kıl bezlerinin tıkanması sonucunda siyah noktanın oluşması oldukça olasıdır. Bu durumun dışında vücudun çok fazla yağ üretmesi de burun üzerinde siyah nokta oluşumunu tetikleyen durumlar arasında yer almaktadır. Ergenlik dönemi, regli dönemi, doğum kontrol haplarının tüketilmesi de siyah nokta oluşumunu tetikleyen durumlar arasında yerini almaktadır.

Burundaki siyah noktalar neden oluşur?

Burun ve yüz bölgesinde siyah noktalar (komedonlar), gözeneklerde birikerek oluşan yağ ve kiri temsil eder. Komedonlar, ciltteki yağ bezlerinin (sebaceous gland) çalışması sırasında oluşan yağın (sebum) gözeneklerde birikerek kire dönüşmesiyle oluşur. Komedonlar, çoğunlukla yüz ve burunda ortaya çıkar. Komedonların oluşumunu etkileyen faktörler arasında cilt tipi, hormonal değişiklikler, bazı ilaçlar ve cilt bakımında kullanılan ürünler bulunur. Örneğin, yağlı ciltlerde daha fazla sebum üretimi olur ve bu nedenle komedonlar daha sık oluşur. Ayrıca, adet dönemlerinde kadınlarda hormonal değişiklikler nedeniyle de komedonlar oluşabilir. Komedonları azaltmak için, cilt tipine uygun bir cilt bakım rutini oluşturmak ve cilt temizliğine özen göstermek önemlidir. Cilt bakım ürünleri seçerken, cilt tipinize uygun ürünleri kullanmanız önemlidir. Ayrıca, düzenli olarak yüzünüzü yıkamanız ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanız da komedonları azaltmada yardımcı olabilir.

Siyah noktaların tedavi edilmesi için neler yapılmalı?

Siyah nokta problemiyle başınız adeta beladaysa cildinize uygulamanız gereken bazı hususlar ve dikkat etmeniz gereken birkaç durum bulunmaktadır. Siyah noktalarınızın geçmesini istiyorsanız bu adımlara dikkat ederek işe koyulabilirsiniz;

İLGİLİ MAKALE  Burundaki siyah noktalara veda ettiren mucize besin (Kaynak: soru.com.tr)

  • Cildinizi düzenli olarak yıkamaya özen göstermelisiniz. Uyandığınızda ve uyumadan evvel cildinizde yağ birikintisi problemiyle karşı karşıya kalmamak amacıyla yıkamaya ve cildinizi derinlemesine temizlemeye dikkat etmeniz önemlidir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir husus ise cildinizi günde 2 kereden fazla yıkamanız, cildinizin tahriş olmasına neden olurken akne probleminizin çok daha ciddi bir boyuta ulaşmasına neden olmaktadır. Cildinizi temizlerken, tahriş etmemeye ve cildinizi yormayacak ürünleri kullanmaya özen göstermeniz çok daha sağlıklı olacaktır.
  • İçerisinde herhangi bir yağ ürünü bulunan ürünler siyah noktanın oluşumunu tetiklemektedir. Bu durumun yaşanmaması için, cildinizde yağ içeren ürünleri kullanmamaya özen göstermeniz gerekir.
  • Peeling uygulamalarıyla, cildinizi ölü derilerden temizlemeniz ve cildi ölü hücrelerden temizlemek oldukça önemli faktörler arasında yerini almaktadır. Cildinize düzenli aralıkla peeling uygulamalarında bulunmak cilt yüzeyindeki siyah noktaların tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.

Siyah noktaları tedavi etmek için bu maskeleri kullanın!

Bal maskesi

Bir miktar balı, ısıya dayanıklı bir kase içerisine koyun. Kaseyi benmari usulü, sıcak suyun üzerine oturtun. Balın ılınmasını fakat ısınmasının önüne geçin. Ilık hale gelen balı siyah noktaların olduğu bölgelere güzelce sürün. Bu işlem siyah noktaların olduğu gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olurken siyah nokta probleminizin kısa süre içerisinde tedavi edilmesine yardımcı olacaktır. Bal maskesinin siyah nokta üzerinde çok daha etkin bir rol oynamasını istiyorsanız, balı siyah noktanın olduğu bölgeye sürdükten sonra geceyi o şekilde geçirin ve maskeyi ertesi gün cildinizden arındırın.

Limon suyu maskesi

Ölü cildin canlanması ve gözeneklerin açılması için büyük bir mucizevi güç olan limon suyu, içeriğinde bulunan asitler sayesinde tıkanmış olan siyah noktaların tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Kolajen üretimine de destek olan limon suyunu, siyah noktaların tedavisi için kullanmak istiyorsanız bir parça pamuğun üzerine limon suyunu sıkın. Limon suyuyla ıslanmış olan pamuğu, siyah noktaların olduğu bölümlere tampon hareketlerle uygulayın. Uygulamanın ardından limonun 10 dakika kadar cilt yüzeyinde kalmasını sağlayın. 10 dakikanın haricinde bir gece de bekleyebilirsiniz. Gerekli sürenin tamamlanmasının ardından cildinizi soğuk suyla güzelce yıkayın. Bu maskeyi günde sadece 1 kez uygulayın aksi taktirde cildin tahriş olmasına neden olacak bir durumun içerisinde bulunabilirsiniz. Bir gün uyguladığınız limon suyu maskesini her hafta düzenli olarak uygulamanız cilt yüzeyindeki siyah noktaların tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Bilmeden yapılan 5 cilt bakım hatası. Bu uygulamalardan kesinlikle kaçının!

Video: Evde Siyah Nokta Temizleme Yöntemi – Kendin Yap