Et ve marine edilmiş yemeklerde sıkça kullanılan ve müthiş bir tat ve kokuya sahip olan kekik, vücuda çok faydalı bir bitkidir. Ülkemizde çok fazla tüketilen ve hemen her yörenin dağlarında bulunan bu baharat Türk mutfağından çıkıp dünyaca tanınan bir lezzet olmuştur.

Yemeklere konulduğu zaman verdiği o muhteşem lezzetin yanı sıra birçok hastalığa iyi geldiği de saptanmıştır. Başta sindirim ve dolaşım sistemine etkisi, cildi güzelleştirmesi ve gözenekleri açması ile uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. Peki kekikten elde edilen kekik yağı ise saç için ne kadar faydalıdır?

Kekik Yağının Saça Faydaları

İlk olarak besleyici özelliği ile saçı onarır ve besler. Tıkanmış ve vitaminsiz kalmış olan cilt tabakasını açarak hava almasını sağlar.

Kekik yağının diğer faydaları ise;

  • Saç derisine kan gitmesini sağlar. Sürekli kapalı kalan ve gözenekleri tıkalı kalan damar yollarına hareketlilik katarak dolaşımı hızlandırır
  • Bakteri ve mikropların üremesini engelleyerek kepek ve egzama tedavisinde bire birdir.
  • Saç dökülmesini ve kopmasını azaltır. Bilinen en faydalı özelliği budur. Ayrıca düzenli kullanıldığında saç çıkmasını sağlar.
  • Günlük ve haftalık olarak düzenli kullanılan kekik yağı saça ışıltı ve yumuşaklık kazandırır.
  • Kekik yağı tam bir haşerat kovucudur. Ağır kokusu ve doğal antibakteriyel özelliği sayesinde bitleri kırar ve saç derisini bitlerden korur.
  • Saç uzamasını sağlar, incelen saçları onarır
  • İçeriğinde timol bulunur bu da zararlı mikroorganizmaların üremesine engel olur
  • Doktor tavsiyesinde saçkıran tedavisinde kullanıldığı bilinir. Eski alternatif tıp uygulamaları çerçevesinde birçok insanın kekikten elde edilen yağ ile saç hastalıklarını tedavi ettiği ispatlanmıştır.

İzleyin: Çağla | Saç Bakım Rutinim | Güzellik-Bakım

Kekik Yağı Zararlı Mı?

Faydaları çok fazla olan ve doğal tıp yöntemleri ile kendisini tedavi etmek isteyenlerin deneyip de şikayet etmediği kekik yağının yan etkileri de mevcuttur. Kekik yağı direkt cilt ile temas ettiğinde kızarıklık ve yanmaya sebep olur.

Bu durumu önlemek için zeytinyağı ve badem yağı ile birlikte karıştırarak uygulamak gerekir. Ayrıca cildi tahriş edebilir ve yağlara karşı hassasiyet duyan kişilerde tavsiye edilmez. Deri altına geçtiği zaman içerisinde bulunan asitler ve proteinler çok güçlü olduğu için ani bir şok etkisi yaratarak kan damarlarını uyarır.

İLGİLİ MAKALE  Saç dipleri neden acır, acı nasıl geçer?

Yoğun kokusu astım hastalarında öksürük ve nefes alma problemi oluşturur. Kokusu çok fazla çekildiğinde baş ağrısı ve göz ağrısı da yapabilir. Bu durumlarda saça uygulama esnasında maske kullanmak ve kokuyu fazla çekmemek gerekir.

Saç derisine uygularken saçların temiz olması ve kepek, yağ gibi dış etkenlerin arıtılması önem taşır. Zira kekik yağı nüfuz ettiğinde direkt olarak deri tabakasına ulaşmalı ve gözeneklerden içeri girmelidir.

Kekik yağı saça faydaları

Kekik yağı saça faydaları

Nasıl Uygulanır?

Kekik yağı tek başına kullanılamayacağı için mutlaka diğer yağlar ile karıştırarak kullanmak şartı vardır. Bunun için zeytinyağı ve badem yağı önerilir.

Saça uygulaması ise;

  • 5 damla kekik yağı ve Zeytinyağı karıştırılır
  • Bir ampül E vitamini kırarak yağın içine katılır

Bu malzemeler karıştırılarak temiz saçlara masaj yaparak yedirilir. Böylece iki saat beklemek yeterlidir. Koku ağır olacağından saçları havlu veya saç bonesi ile kapatmak gereklidir. İyice yedirdikten sonra mümkünse kimyasal olmayan şampuan kullanmalı ya da sabun ile temizlenmelidir.

Bu işlem bir ay düzenli bir şekilde devam ettiğinde etkisi çok çabuk görülür. Bunun nedeni ise kekik yağının çok güçlü bileşenlere sahip olması ve saçları derinlemesine temizleyerek eski sağlığına kavuşturmasıdır.

Video: Kekik yağının faydalarına çok şaşıracaksınız…

Kronik Hastalar Kullanabilir Mi?

Kemik yağı hemen her yaşta insan tarafından kullanılabilir. Fakat yağ bileşenleri ciddi manada etkilidir. Astım ve KOAH hastaları bu yağı kullanamaz. Sebebi ise ağır kokusu ve dokudur. Saçlara etki ettiği vakit baş ağrısına neden olur ve kokusu tıkanmalara yol açabilir bu da astım ve koah hastaları için tehlikelidir.

Kanser hastaları ve cilt hastalıkları yaşayanlar temkinli olmalı hatta doktor izin vermediği sürece uzak durmalıdır. Bilhassa ürünü kullanmak isteyen cilt kanseri hastaları için dayanılmaz tahriş ve reaksiyonlara açar. Kalıtımsal alerjik hastaları da bu konuda dikkatli olmalıdır.

Sedef hastalığı ve daha önce ağır yanık tedavisi görmüş olan hastalar bu yağı kullandıkları vakit yanma, kaşıntı, kızarıklık ve ağrılara maruz kalabilir. Bu hastalıklara sahip olanlar öncelikle mutlaka doktor tavsiyesi almalı, mümkün olduğunca dikkatli olmalıdır.

İLGİLİ MAKALE  Mor şampuan ne işe yarar? İşte 'mor şampuanın' kullanım alanı ve nedeni

Kekik Yağı Saçı Temizler Mi?

Kekik yağı anti bakteriyel özellikli maddelere sahip olduğu için mikrop ve bakterileri temizler. Saçta biriken yağ, kir, bit ve bulaşıcı hastalıklar tedavisinde kullanılır. Sadece temizleme niyetine kullanmak isteyenler için saç derisinde bekletmeden sadece saçlara uygulayarak sonuç almaları mümkündür.