Sivilceler çoğu kişinin ortak sorunudur. Özellikle gençlerin yaşadığı sivilce sorununa belli bir yaş düzeyine kadar ergenlik sivilcesi gözü ile bakılır. Sivilcelerin asıl kaynağı yağ bezeleri ve kıl kökleridir. Deri için yağ üreten alanın tıkanması sivilcenin ortaya çıkmasına sebep olur. Deri altında sürekli olarak yağ üreten bezler bulunur.
Bu bezler tıkandığında sivilce oluşumu ortaya çıkar. Oldukça yaygın bir cilt durumu olan bu oluşum, vücudun çok yoğun düzeyde sebum üretmesiyle siyah ve beyaz nokta oluşumuna da sebep olacaktır. Uzmanlara göre yüzün farklı bölgelerinde oluşan sivilcelerin farklı anlamları ve hastalık işaretleri vardır.
Vücutta Görülen Sivilcelerin Sebebi Nedir?
İnsan vücudunda ve özellikle gençlerde sık sık görülen sivilcelerin birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebeplerden en önemlileri;
- Hormonlar,
- İlaçlar,
- Ergenlik,
- Stres ve sinirli olmak,
- Kozmetik ürünler,
- Cilt yapısı,
- Sigara,
Karbonhidrat açısından zengin gıdalarla beslenmektir. Bu durum akne ve sivilce oluşumunun sürekli olmasına sebep olur. İnsan vücudundaki nemlenmeyi sağlayan yağ yapısı olan sebum, fazla faaliyette bulunduğunda vücudun sivilce ve akne üretmesine yol açacaktır. Bu durum için uzmanlar vücudun farklı bölgelerinde oluşan sivilcelerin farklı hastalıklara işaret ettiğinden de söz etmişlerdir.
Alın Bölgesinde Neden Sivilce Çıkar?
Alın bölgesinde ortaya çıkan sivilcelerin sebepleri arasında;
- Stres,
- Kaygı,
- Sebum üretimi fazlalığı
Vücut sivilceye karşı direnç gösterirken sivilcelerin uçları belirgin olabilir. Alındaki sivilceleri yok etmek ve oluşumunu engellemek için yatmadan önce mutlaka cildin temizlenmesi gerekir. Sivilcenin oluşumu strese bağlı ise bu durumu engellemek için yaşam tarzı değişimlerine gidilmelidir. Müzik dinlemek veya resim yapmak anksiyete bozukluğunu ve doğal olarak stres oluşumunu ortadan kaldıracaktır. Stres faktörü yok edildiğinde sivilceler zamanla sönmeye başlar. Bu durumu yaşayan kişilerin sivilcelerle kesinlikle oynamaması gerekir.
Burunda Çıkan Sivilcelerin Sebebi Nedir?
Yüzün T bölgesi adı verilen burun ve alın yapısı sivilcelerin en çık görüldüğü yerlerdir. Bu bölgedeki nemlenmeyi aşırı sağlayan sebum hormonu sivilce oluşumunun asıl sebebidir. Bu hormonun fazla salgılanmasının engellenmesi için bir hematologla görüşülmelidir.
Burunda çıkan sivilcelerin kurutulması için yağlı ciltlere uygun olan kozmetik ürünlerinin kullanılmasında yarar vardır. Bölge temiz ve kuru tutulmalı ve sivilceler kesinlikle sıkılmamalıdır. Bu alanda cildiye uzmanından da bilgi edinimi tavsiye edilir.
Yanaklarda Oluşan Sivilcelerin Sebepleri Nelerdir?
Yüz bölgesinin yanak kısmı da sivilce oluşumunun görüldüğü alanlardır. Bu bölgede sivilce oluşmasının sebebi şeker düzeyinin yüksek olmasıdır. Karaciğer enzimleri yüksek olan kişilerin de yanak kısmında sivilce oluşumuna rastlandığı görülmüştür.
Aynı zamanda yastık ve cep telefonu kılıflarının temiz olmaması sebebiyle alerjik olarak sivilce oluşumu ortaya çıkabilir. Bu duruma engel olmak için yastık kılıfları değiştirilmeli, başka birinin yastığı kullanılmamalıdır. Aynı zamanda cep telefonu kılıflarını da temiz tutmak gerekir.
Çene Bölgesinde Oluşan Sivilcelerin Sebepleri Nelerdir?
Çene bölgesinde sivilce oluşumunda hormonel sebepler etkili olur. Özellikle endokrin açısından sıkıntı yaşayan kişilerin bu oluşumu yaşaması muhtemeldir. Adet döneminde de çene bölgesinde sivilce oluşumuna rastlanır. Beslenme alışkanlıklarının değiştiği dönemlerde çenede sivilce oluşumu yaşanacaktır.
Karbonhidrat bakımından zengin içerikli gıdalarla beslenmek çenede sivilce oluşumunu ortaya çıkarır. Hormon seviyesi ve vitaminlerinde ortaya çıkan yükselme eğilimleri çene bölgesine etki ederek sivilce oluşumuna neden olur. Bu bölgede oluşan sivilceleri yok etmek için protein ve vitamin bakımından zengin olan ve posalı gıda maddelerini tercih etmek yeterli olacaktır.
Saç İçinde Ve Saçlı Deride Ortaya Sivilcelerin Sebepleri Nelerdir?
Çoğu kişiyi rahatsız eden ve saç kıran gibi sorunlarla sonuçlanabilen sivilce oluşumları da kafada ve saçlı deride ortaya çıkan sivilcelerdir. Bu sivilce oluşumunun sebebi ise aşırı yağlı besinler tüketmektir. Bu bölgedeki sebum seviyesinin artması sivilcelerin de daha yoğun olmasına sebep olur.
Bu durum bazen saç çizgisinin tamamında görülebilir. Bu oluşumu yok etmek diğer bölgelerdeki sivilceleri yok etmekten çok daha zordur. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek ve saçlı deriyi temiz yıkamak şarttır. Saçları içinde sivilce oluşumu yaşayan kişilerin kullanmış oldukları şampuana da dikkat etmeleri gerekir. İçeriğinde sebum bulunan ve yağ kombini sağlayan şampuanlardan uzak durmak şarttır. Yağlı yiyecek tüketiminden kaçınılmalı ve bol su içilmelidir.