Günümüzde mecburi sigortalar dışında birçok şeyi görmezden geliyoruz. Oysa yangın ve vb. sigortalar hakkında birçok insanın bilgilenmesi gerekli. Nedeni ise sigorta yaptırmak hayatımızı kolaylaştırır ve birçok hasarı maddi ve manevi olarak güvene almamızı sağlar. Bir Bilene Sorduk ekibi olarak sizler için önemli olan yangın sigortası ile ilgili işin uzmanı Abdurrahman Kelleci’ye sorduk.

VİDEO: Yangın sigortası nedir? Yangın sigortası yaptırmalı mıyız?

Yangın sigortası yaptırmalı mıyız?

Yangın sigortaları, yangın, infilak zararlarından meydana gelen hasarları öder. Yangın sigortaları içerisinde de çok fazla bölüm var. Bir poliçenin içerisinde 23 ile 24 madde var. Yangın sigortaları yalnız bunları kapsamaz, fırtınayı kapsar, sel ve su basmalarını karşılar, grev kargaşalı halk hareketlerini karşılar. Bu ve bunun gibi birçok bölümleri kapsar. Elektrik, elektronik cihazlarınında sigortaları yangın sigortasının içerisinde yer alır.

Yangın sigortalarının içerisinde elektrik, elektronik cihazların hasarlarını da aynı zamanda öder. Örneğin; bir fabrikaya yangın sigortası yaptırdınız. Fırtınadan meydana gelen hasarlar, yangından meydana gelen hasar ve elektronik cihazların meydana getirdiği hasarları öder.

Örneğin konutlarda yangın çıktı ise elektronik eşyalar televizyon, buzdolabı, çamaşır makinası, bilgisayar gibi elektronik cihazların da hasarını öder. Elektronik cihazlarda yüksek voltajın meydana getirmiş olduğu hasarları öder. Fakat eskime ve yıpranma ücretini ödemez. Ama bu her türlü sigortada geçerlidir.

Konutlarda ise yalnız elektronik eşyalarda yüksek voltajla çıkan hasarı öder. Elektronik cihazlarda yüksek voltaj nedeniyle ortaya çıkan hasarı öder. Fabrikalarda ve iş yerlerinde tamamen öder, peki neden öder? Çünkü yangın sigortalarında işyerlerinde yüksek voltajı dengeleyecek bir alet var. O alet olmadan ödemez. Sigortacılıkta önce önlemini alacaksın, daha sonra sigorta yapacaksın. Konutlarda yine dış cepheden su sızmalarını karşılıyor, ancak 90 gün sonra ödemeyi yapar. Fakat bu 90 gün içinde dış cepheden alınan bir hasarı karşılamaz.