Şirket ya da şahıs firması kurmak isteyenler tonlarca prosedüre tabii tutulmakta. Fakat bu kişiler şirket ya da şahıs firması kurarken bir çok bilgiyi es geçip hızlıca firmalarını kurmak istemekte. Vergi ile ilgili bilmeyen kişiler ise hata yapacağından dolayı, çok fazla ücret ödemekte. Aynı zamanda bu kişiler, hangi şirket türünü açacağını bilmemekte. Bir Bilene Sorduk? Ekibi olarak, Mali Müşavir Sadık AYDIN’a herkesin merak ettiği vergiden kaçınma nedir? Şirket türleri nelerdir? Sorularını yönelttik.

İzleyin: Vergiden kaçınma nedir? Şirket türleri nelerdir?

Şirket türleri nelerdir?

Türk Ticaret Kanunu’na göre belirlenmiş iki farklı şirket türü bulunmaktadır. Bu şirket türleri şöyledir:

  • Sermaye şirketleri
  • Şahıs şirketleri (şahıs firması)

Fakat bu iki tür şirketler de kendi aralarında dallara ayrılmış durumda. Sermaye şirketleri kendi içinde 3 farklı dala ayrılmakta. Bu dallar ise:

  • Anonim şirket
  • Limited şirket
  • Komandit şirket

Şahıs şirketleri de birçok dala ayrılmakta olup, şöyle sıralanabilir:

  • Adi şirket
  • Kollektif şirket
  • Adi komandit şirket

Şirket türleri; ortak sayısı, sermaye, gibi konularda birbirinden ayrılır. Fakat şirket türlerinin, vergisel anlamda çok fazla bir fark bulunmamaktadır. anonim şirketlerde ki ayırt edici özellik ise, anonim şirketin devlete karşı olan yükümlülükleri ortakların devlete karşı olan yükümlülüklerinden kaynaklı olmaktadır.

“X kişisi şirketin ortağıdır, 100.000 Türk Lirası sermayesi vardır. Şirketin borcu 200.000 Türk Lirasıdır. X kişisi, şirketin borcunun 100.000 Türk Lirası kısmını karşılar ve herhangi bir şeye karışmam diyemez.”-Sadık AYDIN

Anonim şirketlerde ise durum, devlete karşı sorumlulukları ortakların sermayesi ile sınırlıdır. şirketler arasındaki en önemli fark budur. “Hangi şirketi kurmalıyım?” sorusuna ise Anonim şirketi kurmak daha mantıklıdır diyen AYDIN, anonim şirketin sorumluluğu sermaye kadardır dedi.

Şirket türlerinde önem arz eden konu, vergisel boyuttur. Anonim şirket ve limited şirketlerde ortaklar, %25 Kurumlar Vergisine tabii tutulmaktadır. Stopaj da %20 olmaktadır. Fark yaratan konu ise, anonim şirkette devlete karşı sorumluluk şirket sermayesi ise sınırlıdır. Fakat limited şirketlerde ise, ortakların tüm varlığı ile sorumlu olmasıdır.

İLGİLİ MAKALE  KDV ve ÖTV olmasaydı teknolojik ürünler kaç para olurdu?

Hisse devretme kısmana gelecek olursak, limited şirketler notere gidip hisse devri yapabilirken anonim şirketlerde ise hisse devri sözleşmesini iki taraf da imzalayarak gerçekleştirebilirsiniz. Limited şirketlerde hisse devir işlemlerinin noter masrafı çok yüksek olabilmektedir.

Vergiden kaçınma nedir?

“Vergiden kaçında diye bir tabir yoktur. Çünkü vergiden kaçınma olmaz. Herkes ve her şirket vergiye tabiidir.”-Sadık AYDIN

Kişilerin veya tüzel kişilerin elde etmiş olduğu gelirden, bu geliri elde ederken katlandıkları gider ve maliyetler çıkarılır. (kira, sermaye, masraflar vb.) Geriye kalan para ise kişinin veya tüzel kişinin net karıdır. Vergi ise bu net kar üzerinden hesaplanmaktadır. Kişi veya tüzel kişiler ise bu vergiyi devlete ödemekle yükümlüdür. Bu vergiler devletin yayınladığı vergi kanunları çerçevesinde hesaplanmaktadır.

Her şirketin faaliyetine uygun giderler vardır. Sabit giderler ve değişkenlik gösteren giderler olarak ikiye ayrılır. Sabit giderler eleman maaşı, kira gibi her ay ödeyeceği miktarın belli olduğu giderlerir. Değişkenlik gösteren giderler ise, o an alınan fakat daha sonra enflasyon ve döviz kuru gibi ani değişiklik gösteren durumlara bağlı zam yapılacak olan hammaddedir. Vergiden kaçınma olmaz, her ticari firma vergiye tabiidir.