İstanbul şehri için son yapılan hizmet hamlelerinden biri olan cami tuvaletlerinin belediye bünyesine bağlanması ile tüm şehir çapında umumi tuvaletler konusunda belirli bir durum oluştu. Daha öncesinde turnike sistemi ile sahil ve büyük parklardaki tuvaletlerin belediye bünyesine bağlanması sonucu başlamış olan bu ilerleyiş ile sonunda cami tuvaletleri de belediye bünyesine alındı ve geriye kalan meydanlar iş hanlarındaki umumi tuvaletler oldu.

Cami tuvaletleri müftülüklere bağlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından son yapılan icraatlerden biri olarak şehirdeki camiler birer birer müftülüklere bağlandı ve eskiden şadırvanları ücretli olan bu camilere birer adet belediye çalışanı tayin edilerek vatandaşa ücretsiz hale getirildi. Geçtiğimiz yıllarda sahil ve büyük şehir parklarında yer alan konteyner tuvaletleri belediye bünyesine alarak bakımlarını tamamlayan ve yenileyerek halka sunan İstanbul Belediyesi bu hizmetten de 1 TL kadar küçük bir ücret talep etmişti. Ardından yapılan bu yenlik ile camilerde bulunan tuvaletler de halka ücretsiz hale getirildi ve cami tuvaletlerinin içerisinde bulunmayan eşyalar, eksikler tamamlanarak restore edildi, ardından vatandaşın kullanımına sunuldu.

Belediye tuvaletleri mi özel umumi tuvalet mi?

İstanbul Belediyesi göreve geldikten sonra konteyner tuvaletler ile önce halka ucuz alternatif ve ulaşılabilir umumi tuvalet sunmuş, ardından bir bir camilerin tuvaletlerini de bünyesine bağlamaya ve ücretsiz hale getirmeye başlamıştı. Belediyenin yaptığı  bu hamleler ile özel umumi tuvaletleri işletenler ise daha az talep oluşmaya başladığından bir yönden kazanç sağlamaları gerektiğini de belirterek umumi tuvalet ücretini bir miktar arttırmıştı. Fakat İstanbul geneli olarak bakıldığında bu umumi tuvaletler artık çok daha az sayıda ve kullanış olarak bir miktar geride kalmış durumda. Ücretleri genel olarak 3 TL bandında sabitlenmiş olan ve bölgeden bölgeye değişiklikleri ufak da olsa görülebilen umumi tuvaletler ve sahil ile parklarda 1 TL ile camilerde ise ücretsiz kullanım sunulan belediye tuvaletleri. Genel fiyat tarifeleri bu şekilde değişirken, bu özel-belediye arasındaki umumi tuvalet durumunun nereye gideceği henüz bilinmiyor.

Umumi tuvaletlerde fiyatlar ne kadar oldu?

İstanbul ve çevresinde yer alan umumi tuvaletlerde henüz belediye tarafından alınmamış olanlar için ise 3 TL bandında bir fiyat tarifesi göze çarparken, adalar gibi tatil beldelerinde ya da daha işlek semtlerde bu fiyatlar belirli bir miktarda artış gösterebiliyor. Şunu da unutmamak gerekli ki bu umumi tuvaletler şahsa ait işletmeler olup belirli bir sabit fiyat tarifesi olmuyor. Yani kişi sizden tuvalet için ne kadar ücret almak isterse, hizmeti kullanmanız takdirinde o ücreti ödemeniz gerekiyor. Şuanlık belirlenen ücretler çapında ise henüz belediye bünyesine dahil olmamış olan bazı camilerde bu ücret ise 1 TL ya da 2 TL gibi daha küçük ücretler olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bir iş hanı ya da direkt olarak umumi tuvalet olarak hizmet veren bir noktaya gittiğinizde bu ücretin 4-5 TL seviyesine kadar çıktığını görebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Hurda fiyatlarında durum nereye gidiyor? Güncel alüminyum, demir, bakır ve krom hurda fiyatları

Konteyner tuvalet uygulaması

2018 yılı itibari ile İstanbul kart kullanarak girme güncellemesi getirilen bu şehir tuvaletleri büyük parklarda ve sahillerde genellikle ikişer adet olmak üzere bulunan ve kartınızı okutarak 1 TL ücret ile girebileceğiniz gibi direkt olarak madeni 1 TL atarak turnikeden geçme sistemi ile kullanabileceğiniz bu tuvaletler ise 2015 yılından beri hizmete açık durumda.