Geçtiğimiz aylarda göreve gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, çeşitli ziyaretler yaparak ziyaretleri çerçevesinde bulunduğu ilin tarım ve orman sektör temsilcileri ile toplantılar düzenlemeye devam ediyor. Bu toplantılar çerçevesinde Erzincan’a gezide bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün konferans salonunda düzenlenen toplantıya katıldı ve Erzincan ili tarım ve orman sektör temsilcileri ile toplantı gerçekleştirdi.

”Türkiye bir ihracat ülkesi” dedi

Toplantıda konuşmalarda bulunan ve yaptığı konuşmalar ile ülkede yaşayan her bireye hitap ettiklerini vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, bir önceki güne ait verileri paylaştı. ”Dün itibariyle ihracatın ithalatı karşılama oranı %148 gibi bir düzeye ulaştı. Birinci çeyrek için 7,2 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. İhracat %27 artış gösterirken ithalat da %15 seviyesinde kaldı. Bu veriler ise Türkiye’nin Tarım sektöründe ihracatçı bir ülke olduğunun açık bir delilidir” şeklinde açıklamada bulunan Bakan Vahit Kirişçi, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatına da dikkat çekti.

Tarım ve Orman bakanı Vahit Kirişçi, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

”Bu ülkede bazen bu rakamlar yerine öznel bir değerlendirme içerisine girip ülke üreticisinin ürettiklerini değersizleştirmeye çalışanlar var. Onlara da rakamlar üzerinden bir cevap teşkil etsin diye açıklamak durumunda olduğumu belirttim. Ülkemiz ve ülkemiz üreticileri üretiyor. Ürettiklerini, bunu katma değerli hale getiren bir sanayimiz var. Bunu tüketen de 95 milyona ulaşmış bir nüfusumuz var. Tarım zor bir sektör, meşakkatli bir sektör ama düne kadar tarım sektöründe faaliyet gösterenler ‘Benim babam, kardeşim ve amcam çiftçidir.’ demekten imtina eden bir dünya milletleri Türkiye örneği de artık geride kaldı. Özellikle salgın, daha sonrasında ise Rusya-Ukrayna gerginliği bize gösterdi ki, bizim teknoloji ile doymamız mümkün değil. Cebimizde paramız olsa dahi istediklerimizi satın alma imkanımız çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Dolayısı ile ‘paramız var, teknolojimiz var ama tarımımız yok’ diyen ülkelerden değiliz. Paramız da teknolojimiz de çok şükür var ama tarımımız da her geçen gün daha da güçleniyor.”

İLGİLİ MAKALE  Çiftçiye müjde! 1 yıl geri ödemesiz elektrik desteği netleşti

Üreten ve üretmekte kararlı bir şehir

Her şeyden önce sektör toplantılarının önemine dikkat çeken Bakan Vahit Kirişçi, Erzincan şehrinin için üreten ve üretmekte kararlı bir şehir olduğunu belirtti. Erzincan için belirlenen Tarım ve Orman Bakanlığı desteklerinin toplam tutarının 95 milyon Türk Lirası üzerinde bir değer olduğunu aktaran Bakan Vahit Kirişçi, bunun hem hayvansal hem de bitkisel üretim için verilen toplam tutar olduğunu söyledi.

Bakan Vahit Kirişçi aynı zamanda Erzincan şehri içerisinde yapılacak termal sondaj çalışmalarının önemli olduğunu dile getirdi. Yaptığı açıklamaya ek olarak Bakan Vahit Kirişçi şunları da aktardı:

”Elde edilecek jeotermal kaynakların endüstriyel seralarda domates başta olmak üzere sebze üretiminde kullanılacak olmasını hem bir meslek insanı hem de Tarım ve Orman Bakanı olarak belirtmek istiyorum.”