Ünlü Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu, gıda ürünlerinden sonra konut fiyatlarındaki KDV indirimi hakkındaki yorumlarını açıkladı. Yapılan KDV indirimlerin kaynaklarının inşaat sektörüne aktarılacağını söyleyen Tunç Şatıroğlu, mevcut iktidarın bu şekilde enflasyon ile baş edemeyeceğini vurguladı.

Kaynaklar inşaatçılar konut satsın diye harcanacak

Ünlü Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu, enerji fiyatlarını sübvanse etmek yerine kaynakların inşaat sektöründeki şahısların konut satması için kullanılacağını belirtti. Ayrıca Tunç Şatıroğlu, mevcut iktidarın bu hamlesinin hatalı bir ekonomik adım olduğunu belirtti.

Konut fiyatlarında indirim olabilir

AKP hükümeti, yakın zamanda gıda ürünlerindeki KDV oranında indirim yapılması kararını açıklamıştı. Bu kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra ise 150 metrekarenin üzerindeki evlerde yüzde 18’lik KDV yükünün azaltılması konusunda adımların atılabileceğinin sinyalleri verildi. Bu KDV indiriminin gerçekleşmesini eleştiren Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu, sosyal medya hesaplarındaki bu paylaşımlar ile birlikte eleştirisini dile getirdi:

 

Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu’ndan çarpıcı dolar yorumu. TCMB bunu yaparsa dolar 12,65 TL’ye geriler (15 Mart 2022)

Ünlü Ekonomist Tunç Şatıroğlu, yaptığı dolar tahminleri ile birçok yatırımcının ve hatta ekonomistlerin ilgisini çekmekte. Dolar ile ilgili yaptığı tahminlerinin doğru çıkması ile birlikte tüm gözler, Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu’na çevrilmiş durumda. Türk ekonomisindeki sorunları da dile getiren Tunç Şatıroğlu, Türk ekonomisindeki problemlerin de nasıl çözülebileceği konusunda bazı tavsiyelerde bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yapacağı faiz kararı ile ilgili konuşan Tunç Şatıroğlu, verilecek faiz kararına göre dolar kurunun yükselip alçalacağını söyledi.

TCMB bunu yaparsa dolar kuru düşer

Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri 500 baz puan arttırması durumunda dolar kurunun büyük bir geri çekilme ile karşı karşıya kalacağını belirtti. Eğer Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizleri 500 baz puan arttırırsa dolar kurunun 12,65 Türk lirası seviyelerine kadar geri çekilebileceğini vurgulayan Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu, 200 ya da 300 baz puanlık faiz artırımı olursa dolar kurunun en az 13,83 Türk lirası seviyesine gerileyebileceğini de ekledi. Tunç Şatıroğlu, “Merkez Bankası faizi yükseltirse dolar düşer ama bu düşüşler faiz kararının şiddetine göre değişecektir. Dolar kuruna 15,06 TL seviyesinde müdahale olduğunu düşünüyorum. O hareket 10,24 TL seviyesinden başlamıştı. O seviyeden itibaren yükselişler devam ediyor. Şimdi 200 – 300 baz puanlık faiz artırımı olursa dolar kuru 13,83 TL seviyesine gerileyebilir. 500 baz puanlık faiz artırımı olursa dolar kuru 13,27 TL olabilir. Daha da yüksek bir faiz artırımı olursa 12,65 TL’lik bir dolar kuru görülebilir. Faiz kararı açıklanana kadar dolar kuru yükselmeye devam ederse bu tahminler tamamen değişecektir. Burada mesele güven sorunudur” açıklamasında bulundu.

İLGİLİ MAKALE  İslam Memiş asgari ücret zammı için Temmuz ayını işaret etti. Bitcoin fiyatlarının yükseceğini söyledi. Önümüzdeki ay dolarda neler olacak?

Türk ekonomisinin en büyük sorunu güven

Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu, yaptığı açıklamalarda Türk ekonomisinin sorunun güven sorunu olduğunu belirtti. Yabancı yatırımcıların neredeyse hiçbirinin güven duymadığını belirten Tunç Şatıroğlu, Türk ekonomisindeki sürekli yaşanan yönetim değişikli nedeni ile yabancı yatırımcıların güven problemi duyduğunu belirtti. Göreve Naci Ağbal’ın tekrardan gelemsi gerektiğini savunan Tunç Şatıroğlu, “Yabancı yatırımcı güven duymuyor, çünkü ekonomi yönetiminin kolay bir şekilde değiştiğini görüyor. Cumhurbaşkanı daha karışmıyorum diyerek Naci Ağbal’ı göreve getirerek bu güven sağlanabilir. Ancak bunun da olma ihtimali yok ve dolar kurunun yükselmesi sadece bir zaman sorunudur” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Dolar için alım fırsatı ne zaman?

Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu, dolar için alım fırsatlarının doğabileceğini söyledi. Bununla beraber dolar kurunun 13 Türk lirası seviyesinin altına inmesi gerektiğini söyleyen Tunç Şatıroğlu, yatırımcıları 13 Türk lirasının üstünden dolar almaması gerektiğini vurguladı. Para Piyasaları ve Dolar Uzmanı Tunç Şatıroğlu, enflasyonun yükselmesi ile beraber dolar kurunun da sürekli olarak yükseleceğini söyledi. Tunç Şatıroğlu, “Bunun engellenmesi mümkün değildir. Hızını yavaşlatırsınız ama yükselişi durduramazsınız. 40 gün boyunca dolar kurunu sabit tuttular 13,60 TL’de ama sistem o zaman bunu 13 TL’nin altına düşüremediniz dedi ve sonrasında dolar kuru fırladı. Bundan sonra dolar kurunun 13 TL seviyelerine düşmesi sadece alım fırsatı” sözlerini dile getirmişti.