Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci katıldığı bir programda oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. İstanbul Çatalca’da gerçekleşen Yerli ve Milli Sebze Fide ve Ayçiçeği Tohumu Dağıtımı Töreni’ne katılım gösteren Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, çiftçiler günü hakkında konuşmalarda bulunurken Türkiye’nin üretimde ne durumda olduğunu ve üretim sürecindeki Türkiye tarımının dünya pazarındaki yerine değindi. Konuya dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Vahit Kirişci, Türkiye tarımının ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 146 olduğunu açıkladı. İstanbul’da bir etkinliğe katılan Prof. Dr. Vahit Kirişci çeşitli konulara değinmeyi de ihmal etmedi…

“Türkiye tarım ve gıda sektöründe net ihracatçı bir ülkedir”

İstanbul Çatalca’da gerçekleşen Yerli ve Milli Sebze Fide ve Ayçiçeği Tohumu Dağıtımı Töreni’ne katılan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, çiftçiler günü hakkında düzenledikleri programlara dair açıklamalarda bulunurken, Türkiye’nin tarımda hangi yere sahip olduğuna dair de açıklamalarda bulunmayı ihmal etmedi. Türkiye’de yaşayan ve çiftçilikle uğraşan insanların ürettiğini ve üretirken herhangi bir sorun yaşamadığını dile getirirken, Türkiye’nin tarım ve gıda sektöründeki yeri noktasında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Vahit Kirişci, katılım gösterdiği programda şu sözleri kullandı “Bu üretimi destekleyen bir hükümet var. Başından beri bu desteği sürdürmeye devam ediyor. Ocak-şubat-mart ayı döneminde Türkiye’nin toplam tarımsal ihracatı 7,2 milyar dolar. Bu 3 aylık sürede elbette Türkiye’nin ithal ettiği de var ama ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 146 yani Türkiye tarım ve gıda sektöründe net ihracatçı bir ülkedir.”  Üretici kapsamında fide, tohum ve fidan noktasının ne denli önemli olduğuna değinen Kirişçi sözlerine şu şekilde devam etti.

“Bakanlık olarak sizleri bürokrasiden kurtaracak sözleşmeli üretimi olabildiğince yayacak basit, anlaşılabilir, sade bir destekleme uygulamasını hayata geçireceğiz. Bu Cumhuriyetimizin inşallah 2. yüz yılında yani 2023’te üreteceğimiz ürünler de dâhil olmak üzere hepimizin bu uygulamayla bu ürünlerin üretildiğini hep birlikte göreceğiz. Dijitalleşmeyi alabildiğince bu sektörün kullandığından bütün çiftçilerimizi haberdar etmiş olacağız.” İstanbul’da Yerli ve Milli Sebze Fide ve Ayçiçeği Tohumu Dağıtımı Töreni’ne katılan Kirişçi son olarak da Çatalca’nın üretim açısından oldukça önemli bir yere sahip olan iller arasında yer aldığını dile getirirken “Bu konuda İstanbul’da bizi en mutlu eden ilçelerimizin başında geliyor. İstanbul’u belki de doyurabilecek bir üretimi ziyadesiyle bu ilçemizde gerçekleştirmek mümkün. İnşallah başta Çatalca pirincimiz olmak üzere bütün bu bölgeye has olan ürünlerimizin coğrafi işaretleri önce ulusal, sonra da uluslararası düzeyde olur.” sözlerini eklemeyi de ihmal etmedi.

İLGİLİ MAKALE  Sebze hal fiyatlarında son durum ne? İşte 2022 sebze hal fiyatları güncel listesi

Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/