Rusya’daki asgari ücretin miktarı Rusya’da yaşamak, okumak ya da çalışmak isteyen herkesin merak ettiği bir konudur. Rusya’daki asgari ücret asgari ihtiyaçların giderilmesi için belirlenmiş bir ücret olup bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.

Rusya’da Güncel Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Rusya’daki asgari ücret 2022 yılı itibariyle 13.890 rubleye (2.513 TL) yükseldi, bu miktar 2021 yılında on iki bin yedi yüz doksan iki rubleydi. Rusçada kısaca MROT olarak da geçen asgari ücretin miktarı devlet tarafından enflasyona uygun bir ayarlama yapılarak değiştirildi.

Rusya’da çalışan maaşlarına yönelik yasalar, belirlenmiş olan asgari ücretin altında olmadığı müddetçe her bölgenin kendi maaşlarını belirlemesine müsaade ediyor. Örnek vermek gerekirse Moskova’daki asgari ücret 21.371 (3866 TL) rubleyken, St. Petersburg’daki 21.500 ruble olarak belirlendi.

Rusya - Moskova

Rusya – Moskova

Rusya’daki Yaşam Şartları Nasıldır?

Fazlasıyla soğuk bir iklime sahip olan Rusya’da yaşamak, özellikle sıcak iklimlerde yaşamaya alışıksanız, sizin için zorlayıcı olacaktır. Rusya’daki çalışma saatlerinin uzun olduğunu söylemekte de yarar var. Çalışma saatleri çalışacağınız yer tarafından önceden belirlenmiş olacaktır ancak çoğu firma bu sınırlamaya uymaz. Rusya’da yer alan Tür firmalarının mesai saatleri de buna bir örnek olarak oldukça uzundur.

Rusya’daki Yaşam Fiyatları Nasıldır?

Rusya’da yaşamak için orta düzeyde bir ev tutmaya karar verdiyseniz evlerin fiyatlarının dört bin ile yedi bin ruble  (700-1300 TL) arasında değiştiğini bilmelisiniz. Ulaşım için aylık olarak iki bin ruble ödeyerek aylık abone kartlarından yararlanabilirsiniz. Herhangi bir sinemaya gitmek ülke çapında oldukça ucuz olduğundan iki yüz elli ile dört yüz ruble arasında bir fiyat ödeyerek sosyalleşebilirsiniz.

Rusya’daki Gelir Vergilerinin Oranları Nasıldır?

Türkiye’de olduğu gibi Rusya’da gelir vergisi oranı yıllık olarak kazanılan kazanca göre değişir, Rusya’daki gelir vergilerinin oranları aşağıdaki gibidir:

  • Yıllık olarak beş milyon ruble altında geliri olan kişilerin ödemesi gereken verginin oranı yüzde on üçtür.
  • Yıllık geliri beş milyon rublenin yukarısında olan kişilerin ödemesi gereken vergi oranı yüzde on beştir
  • Rusya vatandaşı olmayan ancak Rusya’da yaşayan insanların ödemesi gereken gelir vergisi oranı, yıllık gelire bakılmaksızın, yüzde otuzdur.
  • Rusya’da serbest mesleğe sahip olan insanların gelir vergisi ciro üzerinden hesaplanır ve vergi oranı yüzde dört ile altı arasında değişiklik gösterir.
  • Rusya’nın emekli maaşına sahip olan kişiler için uyguladığı gelir vergisinin oranı ise yüzde on üç olarak belirlenmiştir.
İLGİLİ MAKALE  Asgari ücret zammı belli oldu. 2022 asgari brüt maaşında son durum ne?

Rusya kendi vatandaşları için oldukça düşük oranlarda gelir oranları uygulasa da bu durum Rusya vatandaşı olmayanlar için geçerli değildir. Bu sebepten ötürü Rusya, turistler tarafından çalışmak ve para kazanmak için sıklıkla tercih edilen bir yer değildir.

Rusya Pasaport

Rusya Pasaport

Rusya’ya Turist Olarak Gidip Orada Çalışmanız Mümkün Müdür?

Rusya’ya gittiğiniz vizeniz turist vizesi ise orada çalışmanız mümkün olmayacaktır. Rusya vatandaşı olmayan kişiler Rusya’da çalışabilmek adına en az on sekiz yaşında olmalıdır. Buna ek olarak Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığının alt birimi olan Göç Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş izin belgesine sahip olmalıdır.

Rusya’da izin belgesi olmadan ya da gerekli olan Rusya vizesini almadan çalışan, Rus vatandaşı olmayan insanlar kaçak işçi olarak adlandırılır. Rusya topraklarında kaçak işçi olarak çalışan kişiler ise tespit edildiği anda Rusya’dan sınır dışı edilirler.

İzleyin: RUSYA’DA Maaşlar Ne Kadar ? Rusya’da Yaşam – Rusya Asgari Ücret

Rusya Ekonomisi Nasıldır?

Rusya’nın ekonomisi petrol ve doğalgaz başta olmak üzere doğal yer altı kaynaklarına dayalı bir şekilde ilerler. Nominal olarak dünyanın dokuzuncu, satın alma gücü bakımından ise dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan Rusya, yirmi birinci yüzyıldan itibaren ekonomik büyüme gösteriyor ve her geçen yıl ekonomisi daha da iyileşiyor.