Birçok insan ekonomik sebeplerden dolayı farklı para kazanma yöntemleri aramaktadır. Bu nedenle de paralarını arttırma çabasına girerler. Yani yatırım alanına yönelirler. Yaptıkları yatırımın karşılığında makul seviyelerde bir para kazanacaklarını hayal ederler. Tabi bazı yatırımlar risk de taşıyabilir. O yüzden daha çok nemalandırma yöntemine başvururlar.

Borsa veya Viop gibi yerlerde işlemler yapıyorsanız bazı terimleri iyi bilmeniz gerekmektedir. Sadece yatırım yaparak para kazanmayı beklemek acemice olur. Terimleri bilip bu terimlere göre stratejiler üretip karlı yatırımlar yapabilirsiniz. Bu terimlerden biri de nemalandırmadır. Peki nemalandırma ne anlama gelir? Borsadaki ve VIOP’taki anlamı nedir?

Nemalandırma Nedir?

Nemalandırma borsada veya VIOP’ta yaptığınız yatırımın faiz getirisine denir. Diğer faizler ile arasındaki fark ise yatırılan miktar değişse de faiz miktarının aynı kalmasıdır. Eğer vadeli mevduat hesabınıza bir para yatırırsanız yatırdığınız miktar oranında bir faiz işlenir. Ancak nemalandırma işleminde en başta ne kadar yatırdıysanız o miktarın üzerinden faiz uygulanır.

Borsada Ve VIOP’ta Nemalandırma Nedir?

Nemalandırmanın faiz getirisi olduğunu söylemiştik. VIOP’ta nemalandırma işlemi yatırdığınız para üzerinden faiz işlenmesi anlamına gelir. Hesabınızdaki miktar değişse de yatırdığınız miktar üzerinden faiz ödemesi alırsınız. Örnek vermek gerekirse; diyelim ki hesabınızda 10.000 TL var ve bu miktarı yatırımınızda kullandınız. Daha sonra ihtiyacınız oldu ve 3.000 lirasını çektiniz. Hesabınızda bu durumda 7.000 TL kalmış oluyor. Fakat hesabınızda 7.000 TL olsa da faiziniz ilk yatırdığınız miktar üzerinden yani 10.000 TL üzerinden hesaplanır. Borsada da aynı mantık geçerlidir. Hisse senedi üzerinden yaptığınız yatırımda hisse senedinin değeri düşse de yatırdığınız miktarda faiz uygulanır.

Nemalandırma İşleminde Vergi Var Mı?

Nemalandırma işleminden belli bir gelir elde ettiğiniz için bunun vergisini de ödemekle yükümlüsünüz. Ancak bu vergiler zaten işlem yaptığınız yerler tarafından otomatik olarak kesilir. Faiz geliri elde etseniz de bunu beyan etmek zorunda değilsiniz çünkü bankanız verginizi ödemiş olur. Takasbank ve gelir vergisiyle beraber toplamda %6,25’lik bir ödeme gerçekleştirilir. Bu vergi oranı anaparanızın faiz miktarına göre hesaplanır.

Nemalandırma İşlemi Borsada Ve VIOP’ta Nasıl Yapılır?

Yatırım için en uygun alanlardan biri olan nemalandırma birçok kişinin gelir kaynağı olmuş durumda. Nemalandırmada yatırılan para Takasbank’ta tutulur. Yalnız yatırımcının nemalandırmadan yararlanabilmesi için Borsa İstanbul’un belirlediği başlangıç teminatı miktarına sahip olması şarttır. Aksi halde faiz ödemesi alamaz.

İLGİLİ MAKALE  50 bin TL ihtiyaç kredisi çeken 36 ayda ne kadar ödüyor?

Nemalandırma işlemi yalnızca Türk lirası cinsinden hesaplanmaktadır. Bu nedenle hesaplarınızda Türk Lirası cinsinden para bulunmalıdır. Altın, Dolar, Euro gibi yatırımlar yapılamaz. Saat 09:00 ile 09:30 arasında nemalandırma işlemi gerçekleştirilebilir. Aynı gün 15:40’tan sonra da hesaplanan faiz miktarı hesabınıza vergileri kesilerek aktarılır.

Nemalandırma Riskli Bir Yatırım İşlemi Midir?

Nemalandırma işlemleri devlet yasalarıyla garanti altına alınmış işlemlerdir. Hiçbir riski bulunmamaktadır. Paranızı kesinlikle kaybetmezsiniz. Yatırdığınız miktarı geri alırsınız üzerine de belirli faiz oranını eklersiniz. Kısacası garanti kazanç getiren bir işlemdir. Ayrıca finans kuruluşlarının nemalandırma ile ilgili danışmanlık hizmetleri vardır. Bu hizmetlerden yararlanarak nemalandırma işleminden daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Ya da merak ettiklerinizi sorabilir, nemalandırma ile ilgili tavsiyeler alabilirsiniz.