Yapılması gerektiği zaman yaşanan yas süreci nedeniyle muhataplarını zorlayan bir süreç  olarak bilinen miras intikali hakkında merak ettiklerinizi ele alan bu yazı, gerekli ayrıntıları rahat bir şekilde öğrenmenizi sağlayabilir. Çokça kafa karıştıran bu durum için mevzutta nelerin yer aldığına dair bazı detaylar için bakılması gereken ilk kaynak elbette resmi siteler olmalıdır. Bunun dışında gerekli bazı pratik bilgilere birlikte bakalım.

İntikal, tapu siciline kayıtlı olan hak sahibinin vefatı söz konusu olduğunda hak ettiği mirasın, veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adına Medeni Kanun hükümlerine göre tescil ettirilmesi işlemine verilen isimdir.  Sicile kayıtlı ya da önceden kaydedilmiş taşınmaz diye tabir edilen malların yeni sahiplerine intikal etmesi, yani yeni sahiplerini bulması için tapu müdürlüğünde yapılması gereken bir dizi işlem ve başvuru bulunmaktadır. Peki bu bahsi geçen işlemler  nasıl gerçekleşir? Tapuda intikal harcı ne kadardır? İşte tapuda intikal işlemleri ve intikal harç oranları…

Miras paylaşım süreçlerinin ne kadar zor olduğu ve zaman zaman kişilerin birincil derdi olduğu son derece açıktır. Ne var ki bu süreç o kadar da zor değil. Hak sahibine miras kalması durumunda kendisi ya da avukatı tarafından miras işlemlerine ivedilikle başlanması son derece önemlidir.  Günümüzde birçok kişi bu işlemlerini avukatlarına vekâlet vererek yaptırmaktadır.

İntikal  kelime anlamı olarak bir yerden başka bir yere geçme, geçirilme anlamına gelir. Miras intikali ise vefat eden kişinin taşınmaz mallarının mirasçılarına hak olarak geçmesi, yani üzerine geçmesi demektir. Kimlerin ölen kişinin mirasçısı olabileceği yasalarla sınırı çizilmiş bir konudur. Genel olarak hak sahibiyle birebir kan bağı bulunan ya da ölen kişinin vasiyetinde açıkça adı ve kendisine devredeceği mülkün detayı belirtilen kişidir. Bu intikal işlemleri tapu müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.Tapu müdürlüğüne gerekli evrakları  toparlamış olarak ve istenebilecek tüm gerekli liste tein edilmiş olaraa gitmekte fayda vardır.

Peki miras intikali yaptırmak için gereken belgeler nelerdir?

Miras intikali yaptırabilmek için ölen kişi tarafından kalan taşınmaz malların mirasçılarının olduğunu gösteren bir belge olmalıdır.  Bu başvuruyu tek bir kişi için ya da birkaç kişi için yapıyor olabilirsiniz. Bu durumda her  kişin in evrakı ayrı ayrı hazır olmalıdır.  İntikal için bütün mirasçıların ve kimlik bilgilerinin bulunması gerekir. Eğer intikal işlemleri ile bir kişi ilgileniyorsa o zaman mülkiyet el birliği olur. Miras intikali işlemlerinizi avukata vekalet vererek de yürütüebilirsiniz. İşlemler malın cinsine ve fiyatına göre değişiklik gösterecektir.

İLGİLİ MAKALE  Yeni yılla birlikte tapuda yeni dönem başlıyor

Mirasla ilgili intikal işlemleri Tapu Müdürlüklerince gerçekleştirilmektedir. Tapuda intikal işlemleri için öncelikle ilgili mahkemeden veraset intikal belgesi alınmalıdır. Veraset intikal belgesinin bulunmaması durumunda miras intikali kesinlikle yapılamaz.

Veraset intikal belgesi taşınmaz malın mirasçıları olduğunu gösteren belgedir. Ancak mirasçılar içerisinde yurt dışında yaşayan varsa ya da bir anlaşmazlık olursa veraset ilamı Sulh Mahkemelerinden alınır. Veraset intikal belgesini aldıktan sonra gerekli olan diğer belgeler ile tapu müdürlüklerine gittiğiniz de intikal işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Peki, miras intikalinin yapılmadı durumlarda ne olur?

Bu intikal işlemi kişinin ölümünden sonra yapılan bir işlemdir. Kişinin ölümünden sonra en geç iki yıl içinde yapılmalıdır. Mirası alacak olan kişi veya kişilerce 2 yıl içinde miras intikali yapılmazsa tekrar yapabilmek için yargıya başvurmalıdır.

Tapu müdürlüklerinin de belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncellemesi gerekir. Peki, miras intikalinin tamamlanması için neler gerekmektedir?

Bütün bu başvurular, gerekli evrak temini, ihtiyaca göre avukat vekaleti gibi işlemlerin doğruluğunu resmi mercilerden teyit etmek son derece önemlidir.