1- İşsizlik sigortası nedir?

İşsizlik sigortası; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlerin uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılamayı amaçlayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren ve devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta koludur.

2- Kimler işsizlik sigortasından yararlanabilir?

Bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, banka sandığına tabi sigortalılar ve istekleri hâlinde kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar işsizlik sigortası kapsamındadır. Memurlar ve 2 kendi nam ve hesabına çalışanlar işsizlik sigortası kapsamında yer almamaktadır.

3- İşsizlik ödeneğinden yararlanma şartları nelerdir?

İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmeniz için;

  • Kendi istek ve kusurunuz dışında işinizi kaybetmeniz,
  • Hizmet akdinizin feshinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmanız,
  • Hizmet akdinizin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmanız,
  • Hizmet akdinizin feshinden sonraki 30 gün içinde (mücbir nedenler hariç) en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmanız gerekmektedir.

4- İşsizlik sigortasına ne zaman ve nasıl başvurabilirim?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen, elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden veya e- Devlet aracılığıyla başvurabilirsiniz. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurmamanız halinde, başvuruda geciktiğiniz süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

5- İşsizlik ödeneği miktarı ne kadardır?

İşsizlik ödeneği miktarı, son 4 aylık prime esas kazancınız dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancınızın %40’ıdır. Bu şekilde hesaplanan ödenek miktarı, asgari ücretin brüt 5 tutarının %80’ini geçememektedir.

6- İşsizlik ödeneğinden ne kadar süreyle yararlanabilirim?

Hizmet akdinizin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün prim ödemiş olmanız halinde 180 gün,
  • 900 gün prim ödemiş olmanız halinde 240 gün,
  • 1080 gün prim ödemiş olmanız halinde 300 gün,

Süreyle ödenekten yararlanabilirsiniz.

7- İşsizlik sigortası kapsamında hangi hizmetlerden yararlanabilirim?

İşsizlik ödeneği alanların sağlık güvencelerinin devamlılığına, yeni nitelikler kazanabileceği aktif programlardan yararlanmalarına ve yeni iş bulmalarına yönelik hizmetler sunulmaktadır.

8- İşsizlik ödeneğinden sadece bir kez mi yararlanılabilir?

Daha önce işsizlik ödeneğinden yararlanmışsanız, hak kazanma şartlarını yeniden sağlamanız halinde yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanabilirsiniz. Yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak şekilde işten ayrılmanız halinde ise, daha önce durdurulmuş bir hak sahipliğiniz varsa, o hak sahipliğinden kalan süre kadar işsizlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  İŞKUR ile en az ilkokul mezunları için iş fırsatları. İşte başvuru şartları

9- İşsizlik ödeneği alınan dönemde işe başlanması halinde ne yapılmalıdır?

İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.