Yapmış olduğu uçuk tahminler ile her açıklamasında gündem olabilmeyi başaran Selçuk Geçer, dolar ve gram altın ile ilgili kritik tahminlerde bulundu. Dolar için en uç seviyeleri açıklayan ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye’nin enflasyon oranının 3 haneye kadar yükseldiğini belirtti. Gram altın ve dolar için rakam veren ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dünyadaki enflasyon krizinin Türkiye’yi nasıl etkilediğini değerlendirdi.

Artış hızla devam edecek

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) sürekli olarak faiz arttırımına gittiğini belirtti. Bununla birlikte amerika Birleşik Devletleri’ndeki enflasyon oranlarının sürekli olarak arttığını görebiliyoruz. Konu ile ilgili Selçuk Geçer, “FED faiz oranlarını artırdı. Bu artış da hızla devam edecek. Buna Amerika’daki enflasyon göstergesinden öğrenebiliyoruz. Önümüzdeki aylarda 75-75 devam edecek. Eylül ayında yapılacak olan faiz toplantısı Ağustos ve Eylül ayı baz alınacak. 100 baz puan da masaya konuldu. Resesyon riski konuşulduğu için 100 baz puan artırmadı. Ertesi gün Amerika’da teknik resesyon açıklandı.” açıklamasını yaptı.

Dolara olan eğilim yükselecek

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer yaşanacak olan gelişmelerden sonra, yatırımcıların dolara olan eğilimlerinin artacağını belirtti. Son birkaç gündür dolara olan eğilimin azaldığına dikkat çeken Selçuk Geçer, bu süreçte altına eğilimin arttığını belirtti. Ancak ilerleyen günlerde ise işler tersine dönecek. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, döviz kurlarını tetikleyen birçok farklı meselenin olduğunu belirtti. Dünyadaki gelişmelerin ekonomiyi sürekli olarak etkilediğini anlatan Selçuk Geçer, Türkiye gibi kırılgan bir ekonomik yapısı olan ülkelerin bu tür gelişmelerden direkt olarak etkilendiğini anlattı. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer,“FED faiz kısmaya gitmeyecek. Bizim açımızdan önemi ise dolara olan eğilim gittikçe yükselecek. Bir kaç gündür dolara olan eğilim azalırken, altına olan eğilim arttı. Dolarda o beklenen yükseliş geldiğinde gram altın 1200 lira yıl sonunda 1500 seviyeleri test edecek. Dolar 20 TL ons altın 1800 olduğunda. Altın yükselmeye devam edecek. Tetikleyen çok önemli bir mesele var. Çin ve Tayvan gerginliği. Amerika’nın Tayvan ile görüşmesi. Bu çok kritik bir eşik. Dünya Rusya-Ukrayna krizinden daha sert savaş ortamına giriyor. Bu Kore ya da Vietnam gibi olmaz. Bu Doğu batı savaşına çevrilebilir. Ticaret savaşı alevlenebilir. Bu da enflasyonun artmasına neden olacak. Arz talep zinciri kırılması yaşanacak. Türkiye bu sürece hazır değil.” diye konuştu.

İLGİLİ MAKALE  Açtı ağzını yumdu gözünü! Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer doların yıl sonu rakamını açıkladı

Şoke eden gram altın tahmini

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, yıl sonunda gram altının hangi seviyeye çıkacağını anlattı. gram altın için şoke eden rakamlar veren Selçuk Geçer, yatırımcıların bir an önce gram altın alması gerektiğini vurguladı. Ekonomik güvenin son 17 yılındaki en dip seviyelerde olduğunu aktaran Selçuk Geçer, “Bu gerilimin artması halinde altın 2000 liraya atar kendini. Dirençleri zorlamaya başlar. Türkiye makro ekonomi alanında çok kötü. Ekonomik güven 17 yılın en dip seviyesine gelmiş. Bu dönemde en değerli şey nakit. Nakitte kalanlar şanslı olacak. Enflasyonun olduğu ortamlarda önce konut fiyatları yükseliyor gibi olur ama sonra bir tepe taklak oluyor. Dikkatli olmanız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Video: İslam Memiş’ten her bütçeye uygun altın önerileri. Düğün için en uygun takı hangisi?

Yıl sonunda dolar kaç TL olur?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, yıl sonunda dolar kurunun sürekli olarak 30 lira seviyelerine kadar çıkacağını belirtmekteydi. Ancak yeni gelişmeler neticesinde bu tahminin güncelleyen Selçuk Geçer, dolar kurunun yıl sonunda 40 TL bandına kadar yükselebileceğini belirtti. Selçuk Geçer, “Geçen aya göre açıklanan enflasyonun doların 37 liraya denk gelmesiydi. Açıklanacak olan enflasyon ise 40 lirayı görecek. Eğer bu toparlanmazsa 100 liradan toparlanamazsınız. 1994 yılında uyguladı. 8 bin liralık dolar kuru 48 bin liraya çıktı. Sonra 1 milyon 600 lira oldu. E nasıl geri düştü diyeceksiniz? Sıfırlar atıldı. Dolar düşmedi yani. Özellikle 2012 yılında bol para gelince bunlar meydana geldi. Ne zaman Bernanke ben sıkı para politikasına geçiyorum dedi dolarda yükseliş başladı. Artık güçlü Türk Lirası yok. 18 milyon liranın dibinde olan bir dolar kuru var. Hatta siz bu ülkede bunu yaparak bu ilizyonla bu pazarın yabancılara geçmesini sağladı ve korkunç fakirliği beraberinde getirdi.” sözlerine yer verdi.