Dolar ve döviz üzerine yaptığı başarılı açıklamalar ile gündemde kalmayı başaran Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yaptığı son açıklamalar ile yine kendinden söz ettiriyor. Yaptığı açıklamaların yatırım tavsiyesi olmadığını özellikle belirten İslam Memiş, uyarılarına kulak asanlara kazandırmaya devam ediyor. Bu sefer yaptığı açıklamalar ise dolar üzerine yoğunlaşmış durumda. Geçtiğimiz günlerde tekrar arayış göstermeye başlayan dolar hakkında Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş şoke eden açıklamalarda bulundu.

Dolar 15 Türk Lirası seviyesini geçti

Yükselişin devam edip etmeyeceğine dair sorulan sorulara verdiği cevap ile dolar endeksi verisinin 104 seviyesinin üzerinde olduğunu söyleyen İslam Memiş, uluslararası piyasalarda doların hızla artışa devam ettiğinin de altını çizdi. Bu durumun ise gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dünya çapında dolar artışını sürdüreceğini gösterdiğini belirten İslam Memiş, ilerleyen aylar olarak belirttiği Haziran ve Temmuz aylarında bu artışların devam etmesini beklediğini de aktardı.

Yukarı yönlü kırılma devam ederse ne olacak?

Şuan için 15,30 Türk Lirası yönlü bir direnç seviyesi olan dolar hakkında bilgiler veren İslam Memiş, teknik olarak bu seviyeyi takip etmeye devam edeceklerini belirtti ve eğer yukarı yönlü kırılma devam ederse kısa vadeli olarak bu direnç seviyesinin de 15,50 Türk Lirası seviyesinde ilerleyeceğin ekledi. Bu andan sonra ise dolar seviyesinin endeksinin daha önemli olacağını dile getiren İslam Memiş, 104 seviyesinin altına düşmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kar satışlarına dikkat etmek gerek

Dolar endeksinin 104 seviyesi altına sarkması ve kar satışlarının gerçekleşmesi halinde uluslararası piyasada doların değer kaybı yaşanması gerçekleşebilir. Eğer bu gerçekleşir ise teknik anlamda düzeltmeler gerekeceğini dile getirdi. İslam Memi2in aktardığı bilgilere göre bu sarkma gerçekleşir ise doları 14,80 Türk Lirası olarak destek seviyesinde görmek de mümkün olacak. Dolar Türk Lirası dengesinde şuan için ise destek seviyesini 15,30 Türk Lirası seviyesinde gördüğümüzü de belirtti.

Dolar yıl sonunda ne olur?

Hem küresel piyasalarda hem yerel piyasalarda, politik sebeplerden jeolojik sebeplere kadar birçok nedenden dolayı çok hızlı gelişmelerin döviz kuruna yansıdığını hatırlatan İslam Memiş, bu nedenle biraz daha kısa vadeli öngörülerde bulunmanın daha sağlıklı olacağını ekledi. Özellikle Temmuz ayına dikkat çeken İslam Memiş, temmuz ayı içerisinde yeni zirveler görme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşündüğünü dile getirdi.  Genel bir yıllık tahmin yapmak gerekirse dolar için beklediği artışın 16 Türk Lirası seviyesi olduğunu aktardı. Aynı zamanda seçim döneminde olan ve jeopolitik nedenlerden dolayı dolar artışı yaşayan bir Türkiye bulunmasından dolayı doların Aralık ayında artuışla geleceğini güçlü şekilde gördüğünü belirten İslam Memiş, yıl sonuna kadar artış bekliyor.

İLGİLİ MAKALE  Selçuk Geçer'den 'deprem etkisi yaratan' dolar tahmini. Dolar 22 hayırlı olsun, konut krizi sahte!

FED belirlediği politikaları izlemeye devam edecek

22 yıl sonra yeni bir faiz kararı alan FED’in bu politikayı izlemeye devam edeceğini belirten İslam Memiş, FED tarafından yapılan 50 baz şeklinde işlenen faiz kararının toplamda 3 kez daha işlenerek 2-25 Aralık döneminde tamamlanacağını düşündüğünü aktardı. FED’in faiz kararlarını yükseltmesi ve belirsizliğe dikkat çekmesinin küresel piyasalar için risk oluşturduğunu ve bunun yıl sonuna kadar doların daha yüksek seviyelere çıkmasına dair beklentileri güçlendirdiğini belirtti.

Altın için son alım fırsatı mı?

Öncelikle ekranlarda görülen altın fiyatlarının kuyumcu satış fiyatları olmadığını belirten ve ekran fiyatlarının yalnızca bankalar bazında aktif işlem seviyesi olduğunu aktaran İslam Memiş, kendisinin nazarında alım fırsatının kapandığını dile getirdi. İlerleyen aylarda ise yeni zirveler ile karşımıza çıkabilecek bir altın ile karşılaşma ihtimalimiz olduğunu düşündüğünü söyleyen İslam Memiş, altın için de dolarda olduğu gibi Temmuz ayının kritik olduğunu ve bu ay içerisinde bin Türk Lirası seviyesini göreceğimizi düşündüğünü aktardı.