Dünyanın giderek küçülmesi ve insanların artık sınırların dışında yaşamaya başlaması nedenleri ile gelişen durumlardan biri de yurt dışında ev sahibi olmak. Bu noktada da en çok tercih edilen yurt dışı gayrimenkul alımı alanı olan ve küresel sermayenin odak noktası olan ülkelerden İngiltere’de de ev sahibi olmak konusunda bazı konuları bilmek gerekiyor. İngiltere’de ev sahibi olmak isteyenler için sürecin nasıl işlediğini Efe Rızvanoğlu detayları ile Bir Bilene Sorduk’a açıkladı.

Video: İngiltere’de nasıl ev sahibi olursunuz?

İngiltere’de ev sahibi olmak

Ev sahibi olma süreci farklı ülkelerde farklı aşamalara sahip bir işlem olarak karşımıza çıkar. İşlem aşamalarının ülkemizde olduğundan çok daha farklı işlediği İngiltere ülkesinde ev sahibi olmak için ise konunun detaylarını ve işlem aşamalarının nasıl ilerlediğini bilmek gerekiyor. Bu konuda açıklamlarda bulunan ve sistemin işleyişini açıklayan Efe Rızvanoğlu, ilk olarak tapu işlemlerinde uygulanan ve tarafların Türkiye’deki gibi karşılıklı olarak Tapu Dairesi içerisinde buluşmadığını belirterek başladı. Efe Rızvanoğlu, Öncelikle bu işlemi yapabiliyor olmanız için bir avukatınız olması lazım Türkiye’deki gibi Tapu dairesinde karşılıklı alıp imzalatıp ilerletilen bir süreç değildir. Burada tamamen tarafların kendi yani alıcı ve satıcının kendi avukatlarının beraber yürüttüğü bir süreçtir.” cümlelerini kullandı.

Avukatınızın sizi kabul etmesi için şartlar var

Efe Rızvanoğlu tarafından yapılan açıklamalara göre, İngiltere’de ev sahibi olmak isteyen bir bireyin öncelikle avukat tarafından konulan bazı şartları karşılaması gerekmekte. Bu aşamada sizin için satış ya da alış işlemini gerçekleştirecek olan avukatın sizi vekil olarak kabul etmesi gerekiyor. Bu aşamada ise kanunlar çerçevesindeki uygunluğunuz sorgulanıyor. Efe Rızvanoğlu bu konuyu ise şu şekilde özetliyor:

”Avukatınızın öncelikle sizi müvekkili olarak kabul edebilmesi için bazı kontrolleri yapması gereklidir. Örnek vermek gerekirse, bunlardan en önemlisi kara para aklama kanunları İngiltere’de çok etkin. Bununla beraber Tabii getireceğiniz veya getirmiş olduğunuz sermayenin kaynağı sorgulanıyor ve bunun gibi bazı kontrollerden sonra artık avukatınız sizi müvekkili olarak kabul edebiliyor.”

İLGİLİ MAKALE  Yeni yılla birlikte tapuda yeni dönem başlıyor

Kontratlar hazırlanıyor

Avukatlar tarafından kabul edilen taraflar için sonraki aşama kontrat maddelerinin belirlenmesi. Bu aşamada ise kontratlarda genel olarak depozito oranı gibi genel hükümler yer alıyor. İngiltere içerisinde bu depozito oranının genel olarak yüzde 10 seviyesinde olduğunu belirten Efe Rızvanoğlu, satışın gerçekleştirileceği günün de maddeler arasına eklenmesi ile taraflara sunulduğunu aktardı. Aynı zamanda tarafların kontratı kabul etmesi ve imzaların atılması halinde, depozit o satıcıya değil, alıcı avukatına teslim ediliyor. Bu aşamada ise alıcı avukatı tarafından gayrimenkule ait analizler yapılıyor ve fiziki satış gerçekleşene kadar süreç bu şekilde işliyor.

Ev satın almak

Ev satın almak

Satışın gerçekleşeceği gün

Efe Rızvanoğlu tarafından aktarılan bilgilere göre, satışın gerçekleşeceği gün belirlenen miktarda para alıcı avukatı tarafından satıcı avukatına yollanıyor ve satış işlemi bu şekilde gerçekleşiyor. Efe Rızvanoğlu satışın gerçekleştirileceği gün yapılacak olan işlemlere dair ise, ”Satışın tamamlanacağı gün de paranın kalan kısmı avukata gidiyor. Tabi işin içerisinde nakit aldıysanız siz, Morgate ile aldıysanız bankayla olan iletişimlerden sonra satışın kontratta belirtilen satışın gerçekleşeceği gün bütün para alıcının avukatından satıcının avukatına gönderiliyor ve taraflar da bu işlemi gerçekleştirmiş oluyor. Bu noktadan sonra alıcının avukatı kuruma gidip İngiltere’de tapu kaydı elimize verilen bir tapu kaydı yok. Bütün kayıtlar online gözüküyor  Ve avukatınız gidip bu kontrat ile beraber sizi o gayrimenkulün yeni alıcısı, yeni sahibi mülkün sahibi olarak kaydettiriyor. Ve siz de bunu artık online olarak görebiliyorsunuz. Mal da sizin, mülk de sizin olmuş oluyor.” bilgilerini aktardı.

Efe Rızvanoğlu kimdir?

Ana faaliyet alanı gayrimenkul geliştirme ve inşaat olan Efe Rızvanoğlu 1988’de İstanbul’da doğdu. Henüz okul çağındayken 4 nesildir inşaat ve gayrimenkul sektöründe olan ailesinin merkez ofis ve şantiyelerinde görev alan Efe Rızvanoğlu, lisans eğitimini Amerika’da University of Miami, Endüstri Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini de Çin’de HULT International Business School, Uluslararası İşletme alanında tamamlamıştır. İleri derecede İngilizce ve iyi derecede İspanyolca bilen Rızvanoğlu, evli ve 1 çocuk babasıdır. İstanbul ve Londra’da yaşayan Rızvannoğlu, İngiltere’de inşaat ve emlak sektöründe faaliyet gösteren “928 Real Estate Development” in kurucusu ve yöneticisidir.