Hemşire yardımcısı maaşı bu mesleği edinmek isteyenlerin haklı olarak merak ettiği konular arasındadır. Günümüze bakıldığın da her hangi bir mesleği tercih edenlerin alacağı yolu belirlemesi için neredeyse çok fazla kaynak mevcuttur. Yapılmak istenen mesleklerle ilgili kişinin aldığı eğitimlerden ziyade kendini nasıl geliştirdiği de önemlidir.

Hemşire yardımcısı olabilmek için gerekli olan, bir sağlık meslek lisesinden mezun olmak ya da sağlık teknik personeli olarak geçmesi gerekir. Bu alanda özel ya da kamu iş imkanları sunan bu meslek dalı için kişilerin gerekli çabayı göstermesi gerekir. Özel sektör de çalışmak isteyenler gerekli iş ilanlarını takip ederek başvururken kamu için KPPS sınavına hazırlanarak, atanması gereklidir.

Devlette Hemşire Yardımcı Maaşı 

Devlette hemşire yardımcı maaşı yeni işe başlayan, 5 yıl çalışan veya 20 yıl çalışan maaşı kıdeme göre değişiklik gösterir. Bu mesleği yapmak isteyenlerin maaş araştırması yaparak, aşağı yukarı bir bilgi edinmeleri mümkünken brüt maaştan kesintileri de göz önün de bulundurmak gerekir.

Gelir vergisi, AGİ, sağlık primi gibi unsurlardan neredeyse 1000 TY’ e kadar bir kesinti söz konusudur. Ayrıca atanırken sağlık teknisyeni statüsün de atanmış olmanız da maaşınızı belirleyen önemli faktördür. Sağlık teknisyeni pozisyonun da başlamazsanız maaşınız hemşire yardımcı maaşlarından düşük olabilecektir. Devlette hemşire maaşlarına bakacak olursak;

  • Yeni başlayan hemşire yardımcısı; 4500TL
  • 5 yıllık hemşire yardımcısı; 4550 TL
  • 10 yıllık hemşire yardımcısı; 4800 TL
  • 15 yıllık hemşire yardımcısı; 4950 TL

Bu şekilde rakamlar söylenebilirken bu rakamlar çalışılan kuruma göre inişli veya çıkışlı olabilir. Zamların da yapılmasıyla, bir yandan da gelir vergisi artışlarından dolayı söylenen zam tam olarak maaşlara da yansımayabilmektedir. Örneğin 2021 yılında yapılan 300 TL zam oranı, gelir vergisi kesintileriyle maaşlara yansıyan tutar 100 TL olarak yansımıştır.

Hemşire Yardımcısı Hemşire Olabilir mi?

Hemşire yardımcısı hemşire olabilir mi sorusu genel olarak yükselmek isteyenler için merak edilen bir konu olurken gerekli araştırmalar da yapılabilir. Bu araştırmalar ve net bilgilerle doğru bir yol izlenebilir. Hemşire bölümlerinde bulunan lisansı okumak hemşire adayı olabilmek için önemli bir adımdır. Hemşire yardımcılığı gençler için açılan bir bölüm olarak fırsat sağlarken, atanma rakamları oldukça kısıtlıdır.

İLGİLİ MAKALE  2022 hemşire maaşları ne kadar?

Hemşire Yardımcılığı Hemşire yardımcılığı adından da anlaşıldığı üzere hemşirelerin yapmış oldukları işlere öncelikli hazırlıklar diyebiliriz.

  • Hastaların yürüyüş yapmalarına yardım etmek.
  • Hazırlanması geren tıbbi malzemelerin doğru şekilde ve gerekli dezenfekte ile saklanması.
  • Hastanın yataklarının hazırlanması ve temizliği
  • Hastanın oral yolla alacağı ilaçların takibi.
  • Hastanın idrar torbasının boşaltımı
  • Hastanın varsa yapması gereken egzersizlerine yardımcı olması
  • Hastaların olması gereken pozisyon da olduğuna emin olup bunun için yardımcı olmak.
  • Hastadan alınabilecek kan veya diğer işlemlerin takibini yaparak laboratuvara bildirmek.

Hastaların genel olarak gözlemi ve bunu hemşirelerle paylaşarak yol izlenmesi.

Hemşire Maaşı

Hemşire maaşı yine çalışılacak kuruma göre değişiklik gösterebilirken en yüksek hemşire maaşı 6.590TL’dir. Hemşire veya hemşire yardımcılığın da kariyer yapabilmek için çalışılan kurumlar da kendini yetiştirmekle alakalı olurken bu konu da hemşire yardımcıların lisans okuyarak daha yüksek maaşlarla meslek hayatlarına devam edebilirler.