Gübre fiyatlarında çiftçilerin yüzünü güldürecek indirimler sürüyor.  Tarım Kredi Kooperatifleri gübre fiyatlarında %30’luk indirim yaparak, gübrenin tonunu 6 bin 150 TL’ye indirmişti. Sonrasında Toros Tarım can gübre fiyatlarını tonu 4 bin 500 TL’ya düşürmüştü. Bu indirimle jendi üretimi olan gübre çeşitlerinde yurt dışı tedarik fiyatına göre yüzde 30 indirime gitmiş oldu.

Gemlik Gübre ise bu indirim hamlelerine karşılık vererek fiyatı 4 bin TL’ye kadar düşürdü. Toros Tarım ise döviz kurlarında bir düşüş olmamasına rağmen can gübre fiyatlarını 4 bin TL altına indirdi.

Ayrıca Akgüb Tarım’da geçtiğimiz hafta üre gübrede de fiyatları 8800 TL/Ton’a indirmişti.

Bursa’da Bugün yazarı Levent Yılmaz son kaleme aldığı “Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi ve gübre fiyatları” başlıklı yazısında artan gıda ve gübre fiyatlarına değindi.

Son Tarım-GFE verisi aylık bazda %9,82 ve yıllık bazda ise %45,61’lik bir artışa işaret ediyor. Söz konusu verinin alt gruplarına baktığımızda ise en yüksek yıllık artışın %152,42 ile “Gübre ve toprak geliştiriciler” grubunda olduğu görüyoruz.

Öte yandan gübre fiyatları tüm dünyada artmaya devam ediyor. Örneğin Green Markets verileri, Ocak 2021’de ton başına 417 dolar olan Kuzey Amerika gübre fiyat endeksinin Kasım 2021’de 1100 doların üzerine çıkarak rekor kırdığını gösteriyor. Aynı endeks 21 Ocak itibarıyla 876 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Sektöre ilişkin son veriler ve gelişmeler hem küresel hem de yerel olarak tarım girdi fiyatlarındaki artışların bir süre daha devam edeceğine ve bu girdi artışlarının da nihai fiyatlara yansımayı sürdüreceğine işaret ediyor.

Ziraat Mühendisi E.Ü.Z.F / Çiftçi Faik Toy ise indirimlerle ilgili 21 Şubat’ta twitter’da şu paylaşımlarda bulundu.

GÜZEL OYUNDU! Tarım Kredi Kooperatifi CAN gübrede %30 indirim yaptı müjdesi verildi ama müjdeli fiyatı 6150 TL açıklandı, bu yüksek fiyatı gören çiftçi piyasada 5500 TL’ye satılan CAN gübreye saldırdı diğer firmalar bu sayede epeyce satış yaptı VE SÜPRİİİİZ Bugün CAN gübre 4000TL

İtiraf edeyim bende bu numarayı yedim ve aynı zamanda üst gübre kullanım zamanını geçirmeyeyim diye piyasadan 5350 TL’ye 40 ton almıştım, TKK fiyatına göre iyiydi, gel görki 1 günde uğradığım zarar 54000 TL oldu, bu gübreyi 9000 TL’den alan çiftçilerin zararını siz düşünün artık.

İLGİLİ MAKALE  TC kimlik numarası 8, 6, 4'le biten çiftçiler dikkat. Mazot ve gübre ödemeleri başladı!

Milli Gazete yazarı Sadettin İnan ise köşesinde gübre fiyatları ile ilgili şu yorumlarda bulundu.

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin gübre fiyatlarında yüzde 30 indirime gitmesi piyasaları kısmen rahatlatsa da gelen yüksek zamlardan dolayı gübre fiyatları hala yüksek fiyattan satılıyor. Üst gübrelemede özellikle buğdayda çiftçinin gübre kullanım döneminin gelmesine rağmen, yüksek fiyatlardan dolayı yeterli gübrenin kullanılamaması tehlikesi var. Bu durumun verimliliği olumsuz etkilemesinden endişe edilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın firmalar üstünde baskı kurarak fiyatları düşürmeye çalıştığı ortaya çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli

GÜBRE FİYATLARINDA YÜZDE 15’E VARAN İNDİRİM…

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bugün gübre fiyatlarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, tarımın en önemli girdisinin gübre olduğunu vurgulayan Bakan Dr. Pakdemirli “Çiftçimiz, tarlasına yeterli miktarda gübre atamazsa, hasatta yeterli verimi alamaz. Son zamanlarda dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, kur üzerinden ekonomimize yapılan finansal saldırılar ve çiftçimizin ekmeğine göz diken maksatlı kesimlerin bu durumu fırsata çevirme çabaları sonucu kimyevi gübre fiyatlarında artış yaşandı. Bu fiyat artışlarının, bir kısmı maliyet artışından kaynaklanıyorken, bir diğer kısmı da kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayanmaktadır.” dedi.

Bugün çiftçilere güzel bir haber vermek istediğini ifade eden Dr. Bekir Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçi kardeşlerimize açıkladığı gibi Tarım Kredi Kooperatifleri üreticimizin girdilerini kolaylaştıracak, Toprak Mahsulleri Ofisimiz de üreticimizin elde ettiği ürünlere alım garantisi verecek. Böylece, Bakanlık ve çiftçimizin üretimin her aşamasında birlikte hareket ettiği, koordineli çalıştığı, bir sistem hayata geçecektir. Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Çiftçimize sahip çıkacağız ve çiftçimizi asla ezdirmeyeceğiz” demişti. Bizler de bugün, tam olarak bunu yapıyor ve Bakanlık olarak Tarım Kredi Kooperatiflerimizle yaptığımız çalışmalar sonucunda, çiftçimize güzel bir haber vermek istiyoruz.”

Ardından müjdeli haberi kamuoyuyla paylaşan Bakan Dr. Pakdemirli, “Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi, Tarım Kredi Kooperatiflerimiz en önemli tarımsal girdilerden birisi olan kimyevi gübre fiyatlarında gübre cinslerine göre değişmekle beraber yüzde 15’lere varan bir indirim sağlayacak. Örneğin; Dap Gübresinin tonu, 3.250 liradan
2.900 liraya düşürülmüştür. Yapılan indirimin piyasaya yansımasıyla beraber tüm sektörün de benzer hassasiyeti göstermesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra, gübre fiyatlarında, aşırı artış yapan firmaları da yakın takibe aldık.” dedi.

İLGİLİ MAKALE  ''Türkiye ihracatçı bir ülke'' dedi! İşte yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin açıkladığı veriler

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli uzun yıllardır artmayan buğday ve arpa prim desteklerini de artıracaklarını belirterek “Arpa ve buğdayda 5 kuruş olan prim desteğini,  yüzde 100 arttırarak önümüzdeki yıl 10 kuruş olarak ödeyeceğiz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden, çiftçimizin önümüzdeki hasat döneminde hiçbir şekilde mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz. Arpa ve buğday üreticisinin alın teri ürünlerini, dünya fiyatları üzerinden alacağız. Bu konuda, çiftçimizin herhangi bir endişesi olmasın. Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasaların ihtiyacı olan arpa ve buğday arzına devam etmektedir. Stokları yeterlidir ve takviye edilmektedir. Ayrıca TMO’nun buğday fiyat uygulamasına ekmek fiyatlarını belirlerken, uyum gösteren başta belediyelerimize, fırıncılarımıza ve market zincirlerine teşekkür ediyorum. Gübrede indirim yaparak bu milli duruşu sergileyen Tarım Kredi Kooperatifi’ne de teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’DAN ÇİFTÇİLERİMİZE MÜJDE…

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslenen Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yarından itibaren CAN gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzde 30’luk indirime gidileceğini bildirerek çiftçilerimize bazı müjdeler daha verdi.

 “YARINDAN İTİBAREN KARMA HAYVAN YEMİ YÜZDE 12 İNDİRİMLE SATILMAYA BAŞLANACAK”

Kabine Toplantısı’nın ardından millete sesleniş konuşmasında vatandaşlarımızın farklı kesimlerine destekler açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerimize de bazı müjdeler vermek istediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış merkezlerinde hafta başı itibarıyla üre ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzde 30’a varan indirim yaptık. Buna ilave olarak yarından itibaren CAN gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzde 30’luk indirime gidiliyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla yine yarından itibaren karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır”

“PANCAR ÜRETİCİLERİMİZİN ÖDEMELERİNİ CUMA GÜNÜ HESAPLARINA YATIRIYORUZ”

Pancar üreticilerimizin beklediği ödemelerin 1 ay öne çekildiğinin müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Pancar üreticilerimizin mart ayında alacakları pancar bedellerinin ödemesini 1 ay öne çekiyor, cuma günü hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun pancar alım kesin fiyatını da hasattan önce açıklayacağımızı tekrar hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.