Gübre fiyatları 21022 yılı içerisinde fahiş zamlar aldı. Aldıkları zamlar ile gübreler tarım sektöründe zor anlar yaşanmasına neden olurken, bu zamların ne kadar süreceği de merak ediliyor. Özellikle Mart ayı ile birlikte görülmeye başlanan zamların hasadı etkilemesi de beklenen bir durumdur. Çiftçiler artan fiyatlar nedeni ile gübreye ulaşmakta zorluk çekiyor ve bu durum tarım sektörünün tamamını etkilemeye devam ediyor.

Gübre fiyatları hasadı etkilemeye başladı

Gübre fiyatlarının geçtiğimiz aylarda alaya başladığı zamlar nedeni ile çiftçiler tarafından bir düzenleme çalışması isteniyordu. Ancak gübre fiyatları düşmek yerine her ay yeni zamlar alarak karşımıza çıkmaya devam etti. Bu durum da satılan tarım ürünler il gübre alımının karşılanamaması sorununu ortaya çıkardı. Gübreye ulaşımda zorluk yaşayan çiftçiler ise eğer bir düzenleme gelmez ise hasat zamanı çıkacak ekinleri bu zamlardan etkileneceğini söylemişti. Düzenlemelerin gelmeyişi, gübre ve ila gibi ürünlerin zamlanması ve yaz aylarına doğru yağışların azalması gibi nedenler ile hasat zamanı geldiğinde çiftçileri çoğu tarafından toplanan tarım ürünlerinde geçtiğimiz yılara göre bir düşüş yaşandı.

Tarlalardan alınan verimde büyük bir düşüş yaşanması ise hem çiftçilerin masraflarını karşılamak adına satışa çıkardıkları ürünlerden alacakları karı hem de daha sonra ekecek malzeme bulmalarını zorlaştırdı. Bu durumların sonucu olarak çiftçilerin çoğu tarafından en çok korkulan durum ise gübre ve ilaç fiyatlarının yanı sıra sulama ve mazot masraflarının da artmaya devam etmesi ile birlikte yakın zamanda tarlalarını bırakarak çiftçilerin ekin yapmaması. Eğer bu durum gerçekleşir ve 2022 yılının başında olduğu gibi çiftçiler yine ekin yapmayı bırakırsa, Türkiye’de tarımın bitmesi de hem korkulan hem de beklenen bir durum.

Gübre fiyatlarında son durum

Gübre fiyatları 2022 yılı içerisinde aldıkları zamlar ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Aylardır süren zamlar Mart ayı ile birlikte güçlü bir şekilde görülmeye başlandı. Yaşanan olaylar ve global enflasyonun etkisi ile zamlanmaya başlayan gübreler için belirlenen güncel fiyatlar hem üretimi yapılan hem de ithal edilen gübreler için zamlı şekilde karşımıza çıktı. Mayıs ayı itibari ile zirve fiyatları gören gübreler Haziran ayı içerisinde sessiz kaldı. Sessiz ilerleyişine Temmuz ayı içerisinde de devam eden gübre çeşitleri için belirlenen güncel satış fiyatları ise şu şekilde karşımıza çıktı:

  • DAP gübresi 1 ton: 15 bin 500 Türk lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk lirası
  • Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
  • 15.15.15 (Zn) gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
  • 20.20.0 (Zn) gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Gübre fiyatlarındaki artış dur durak bilmiyor. Zamlar yüzünden hasatta verim düştü

Gübre zammı verimi çok etkiledi

Gübre fiyatlarına gelen zamlar sonrasında, çiftçiler sattıkları tarım ürünleri ile yeteri kadar gübre alamadıklarını belirtiyor. Fiyatların artmasının ardından tarlaya gübre atamayan çiftçiler gübrenin toprağın ve dolayısı ile de ürünlerin verimini etkilediğini dile getiriyor. Gübre fiyatlarında yaşanan artışlar tarım ürünlerinin yeteri kadar çok miktarda ve verimlilikte yetişmemesine yol açıyor ve bu durum çıkacak olan yeni mahsullerin de kalitesinin düşmesine neden oluyor.