Özellikle günümüzde gerek kalıtsal hastalıklar gerek göz yorgunluğu gerek mesleki deformasyon nedeni ile göz bozukluğu oluşması görülmekte. Doğuştan ya da sonradan oluşan göz bozukluklarına en yaygın çare olarak lens ve gözlük kullanımı uygulanırken, belirli bir yaşın üzerindeki bireyler istekleri halinde göz çizdirme ameliyatı gerçekleştirerek ek bir aksesuar kullanmak zorunda kalmada bu hastalığa çare bulabiliyorlar. Peki göz çizdirme ameliyatı nasıl yapılır, ücretleri ne kadar?

Göz çizdirme ameliyatı nasıl yapılır?

Göz çizdirme ameliyatı devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde tercihinize bağlı olarak gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür. Göz çizdirme ameliyatı olmadan önce muayene sırasında detaylı göz topografisi çekilir ve ameliyatın nasıl işleyeceğine bu topografiden alınan sonuçlar ile karar verilir. Ardından kişinin göz muayenesi gerçekleştirilerek göz tansiyonu, bozukluk seviyesi ve göz sağlığı gibi önemli değerler ölçülür. Sonrasında ise hastanın gözüne bir damla damlatılarak 30 dakika bekletilir. Bu damla damlatıldıktan sonra göz bebeğinde büyüme başlar ve 30 dakika sonrasında göz bebeği normal seviyesine döner. Eğer damla kullanıldıktan sonra bir anormallik sezilirse argon lazer yöntemi uygulanır ev ameliyat 3 hafta sonrasına ertelenir. Damla sonrasında büyüyen göz bebeği normal seviyesine döndüğü zaman ameliyata başlanır. Hastanın göz çevresi steril bir bez ile örtülür ve göz hareketlerini kısıtlamak adına göz kapakçıklarına aparatlar yerleştirilir. Lazer yardımı ile göz korneası çizilerek normalize edilir. Göz çizdirme ameliyatı kısa süren ve ameliyat esnasında ve sonrasında ağrı ya da acı görülmeyen bir ameliyat türüdür.

Göz çizdirme ameliyatı olabilmek için koşullar

Göz çizdirme ameliyatının gerçekleştirilebilmesi için bazı koşullar vardır. Her an gözünüzü çizdirmek isteğinize bağlı bir durum olmadığı gibi yan etki oluşmaması için bu koşulların sağlanabiliyor olması gerekir. Göz çizdirme ameliyatı için koşullar:

  • 20 yaş üstünde bir birey olmak
  • En az 10 derece miyoplu ya da 5 derece hipermetrop veya astigmat bozukluğunda göze sahip olmak
  • Göz derecenizin son 1 yıl içerisinde değişmemiş olması
  • Kornea dokunuzun yeterli kalınlıkta olması
  • Diyabet, romatizma gibi sistemsel hastalıklardan musdarip olmamak
  • Gözlerde katarakt, göz tansiyonu ya da kuru göz gibi başka bir hastalık bulunmaması
İLGİLİ MAKALE  Göz altı morlukları nasıl geçer? Gözaltı torbaları ve morluklarla başa çıkma yöntemleri

Göz çizdirme ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Göz çizdirme ameliyatı sonrasındaki ilk gün çalışma ve araba sürmeye izin verilmemektedir. Ameliyat sonrasında 2 gün boyunca yüz yıkamak ve banyo yapmak da yasaktır. 1 haftalık bir makyaj ve spor yasakları da bulunan ameliyattan ortalama 1 hafta sonra tamamen normal yaşantınıza dönmüş oluyorsunuz. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar ise doktorun verdiği damlayı düzenli kullanmak ve damla kullanılan sürede gözü çok yormamak.

2022 Göz çizdirme fiyatları

Ameliyat olacağınız kurumun hijyen ve teknoloji standartlarına göre artıp azalabilen fiyat tarifeleri bulunan göz çizdirme ameliyatının genel ücretleri ise ortalama olarak birbirine yakın seviyelerde. Genel olarak hastanın durumuna da bağlı şekilde 5.600 TL ve 15.000 TL arasında bir fiyat ekseninde çizdirme ameliyatı olunur. Devlet hastanelerinde ise göz çizdirme ameliyatları 1yi,ne ücretli bir ameliyat çeşidi olup göz kusuru ve ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak 1.500 TL ile 3.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bazı göz üzerine kurulmuş Dünya Göz Hastanesi gibi özel hastanelerde ise bu göz ameliyatının ücreti ameliyatın büyüklüğüne göre 7.000 TL ve 16.000 TL gibi rakamlar arasında değişebiliyor. İstanbul kapsamında göz ameliyatı için fiyat değişim aralığı en dar olan hastane ise Veni Vidi Göz Hastanesi olup göz çizdirme ücretleri 5.500 TL ile 8.000 TL arasında değişmekte.

Göz çizdirme ameliyatı riskli mi?

Aşırı nadir olmakla birlikte göz ameliyatı sonrasında göz derecesinin eskiye dönüş yaşadığı vakalar görülmüştür. Bunun yanı sıra göz tansiyonunun doğru ölçülmediği ve göz kuruluğunun hesaba katılmadığı durumlarda geçici göz körlüğü yaşanma riski barındırsa da bu riskler minimum seviyede olup, doğru yapılmış bir göz ameliyatı sonrasında yalnızda 2-3 gün kadar göz kuruluğu, gözde yanma ve batma gibi yan etkiler görülmektedir. Bu semptomlara ise doktorunuzun vereceği damla yardımıyla çare bulabilirsiniz.