Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlı olarak hizmet veren ve isminden de anlaşılacağı üzere enerji piyasalarını düzenleyerek tüketiciyi ve enerji kullanımını denetleyip kontrol eden bir kurumdur. 2022 yılı ile elektrik faturalarının neredeyse iki kat artış göstererek vatandaşı zor durumlarda bıraktığı geçtiğimiz aylardan sonra Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu düğmeye basarak yeni bir elektrik faturası dönemini başlatacak düzenlemelere imza attı. Elektrik kullanımında yeni dönem kapıda.

EPDK nedir?

EPDK yani Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu, devlete bağlı olarak hizmet veren ve enerjinin yeterli, verimli ve çevreyle uyumlu bir şekilde kullanılmasını amaçlayarak kurulan ve bir yandan da elektrik faturalarını ve aktif elektrik kullanımlarını denetleyerek piyasayı düzenleyen bir kurumdur. Doğalgaz, su ve elektrik gibi her evde kullanılan ve sayaç ile ölçülen enerjilerin alımı, işlenmesi ve halka sunulması aşamalarında yeri önem arz eden EPDK, 2001 yılında ilk olarak elektrik denetlenmesi amacı ile kurulmuş, daha sonra yıllar içerisinde LPG, petrol, doğalgaz gibi diğer enerji kaynaklarını da farklı düzenlemeler ile bünyesine dahil etmiştir. Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu devletin şikayet hattı olan CİMER sistemine gelen enerji ve elektrik kaynaklı şikayetlere de cevap vermektedir.

Elektrik faturalarında yeni dönem

Son dönemin en çok tartışılan ve birçok işyeri sahibini kepenk kapattırma seviyesine getiren konusu elektrik faturalarındaki fahiş yükselişler vatandaşı zor durumda bırakırken, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu tarafından 29 Mart tarihinde bir toplantı getirilerek bu konuda düzenlemeler yapılacağı duyuruldu. EPDK tarafından alınan kurul kararına göre azami uzlaşma fiyatları belirlendi. Bu fiyat belirlemeleri ile yeni bir dönem başlatılarak alınan karar ile birlikte enerji ham maddelerinde meydana gelen fiyat artışlarının faturalara yansımasının engellenmesi planlanıyor.

Azami uzlaştırma

EPDK tarafından belirlenen başlangıç seviyesinde azami uzlaştırma fiyatı ise doğalgaz santralleri için megavat saati 2500 TL olarak yansıtılırken, diğer enerji santralleri için 1200 TL olarak belirlendi. Bu mekanizmanın uygulanmasının ham madde fiyatlarına yansıtılan zamların faturalar üzerine işlenmemesini sağlaması amaçlanıyor.

Neden yapıldı?

EPDK tarafından getirilen bu düzenlemenin yapılma amacı aslında sadece faturalarda fiyatların yüksek yansıması değil. Üretim ve maliyet fiyatların eski dönemde yakın seviyelerde seyrederken herhangi bir sorun oluşturmuyordu fakat son dönemde gelen zamlar ile üretim maliyet farkları arasında uçurum niteliğinde bir fiyat aralığı oluşması hem serbest piyasayı hem de düzenlenen faturaları etkileyerek hem dalgalı hem de yüksek yansıyan fiyat riskini beraberinde getiriyor. Aslında yapılan düzenleme ile asıl amaçlananlardan biri de ham madde ve kullanılan enerji arasındaki yansıyan fiyat farkı aralığını minimalize etmek.

İLGİLİ MAKALE  Elektrik faturasından 'tasarruf' sağlamanın 6 yolu

”Benzer bir düzenleme Avrupa ülkelerinde de uygulanıyor.”

EPDK Genel Başkanı Mustafa Yılmaz, 29 Mart günü yapılan düzenleme amaçlı toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, uygulamaya geçirdikleri yeni dönem projesinin benzerlerinin bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanmakta olduğunu belirtti. Amaçlarının yaşanan küresel sorunlar nedeniyle enerji ham maddelerine gelen zamların faturalara yansımasını engellemek olduğunu da ekleyen Yılmaz, şunları aktardı:

”Kış ve ilkbahar yağışları hidroelektrik üretimi için verimli düzeyde ancak ithal ürün maliyetlerinde yaşanan yükseklikler piyasa fiyatlarının da hala çok yüksekte durmasına yol açıyor. Bir tarafta maliyeti düşük santraller, diğer tarafta büyük bir istihdam kaynağı olan ancak kapanma ile karşı kaşıya kalmış yüksek maliyetli elektrik üreten santraller var. Olağanüstü zamanlardan geçiyoruz ve böylesi süreçlerde dengenin korunması önemlidir. Bu maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmadan, güçlü ve geçici bir destekleme mekanizması ile piyasaların sürdürülebilirliğini tam kapsamlı bir iş birliği ile koruyacağız. Piyasa yapısının bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Başlangıç olarak belirlenen azami uzlaştırma fiyatları doğalgaz ve kömür için mwh( megavat saat) başına 2500 TL, diğer tüm enerji santralleri için ise mwh başına 1200 TL olarak belirlendi”