Evler; ailelerin veya bireysel yaşam sürmek isteyen insanların barınma ihtiyaçlarına yanıt veren, yatırım amacıyla temin edilebilen ve taşınmaz mülkler arasında en fazla öne çıkan varlıklardandır.

Ev almanın sağlamış olduğu ve özellikle maddi şekilde ortaya çıkan avantajların fazla olması nedeniyle, ev fiyatlarının da merak edildiği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda; ev fiyatlarının ne olduğu, fiyatların düşüp düşmeyecek olduğu ve ev fiyatlarının hangi durumlarda düşecek olduğu da araştırılmalıdır.

Ev Fiyatları Nasıl Değişir?

Ev fiyatlarının değişimine neden olan çok sayıda unsur vardır. Bu unsurların biliniyor olması, ev fiyatlarının düşüp düşmeyecek olduğunun anlaşılması için gerekecektir.

Ev fiyatlarının değişmesinde etkili olan unsurlar ise başlıca şöyledir:

  • Evin bulunduğu şehrin konumu ve o şehirde yaşayan insanların ev almaya duyduğu ihtiyacın ne durumda olduğu
  • Ev alma gereksinimi duyan insanların alım gücü olarak ne durumda oldukları
  • Ev sahibinden alınan kira vergilerinin ne durumda olduğu
  • Metrekare bazında olacak şekilde, evin ne kadar büyüklüğe sahip olduğu
  • Evin kaç katlı olduğu ve manzarasının ne durumda olduğu ile bahçeli olup olmadığı
  • Evin yapılmış olduğu tarihin ne olduğu
  • Sıfır olacak şekilde veya daha önceden kullanılmış olan evlerin hangisinin tercih edilmiş olduğu

Gibi etkenler; ev fiyatlarının değişmesine, azalmasına veya artmasına neden olan etkenlerin başında yer alır.

İzleyin: Konut fiyatları daha artar mı, ne zaman düşecek?

Ev Fiyatları Nasıl Düşer?

Ev fiyatlarının düşmesinin en önemli nedeni, evin çeşitli nedenlerden dolayı mali kayıplara uğramasıdır. İlk olarak; ilk ev sahibinin değişmesi ve evin ikinci el olarak alınması, yıpranmış evlerin tercih edilmesi, ev fiyatlarında düşüşlere neden olacaktır. Ayrıca, ev içerisinde tadilat gerektiren ciddi işlemlerin olması da ev fiyatlarında düşüşe neden olacaktır.

Bunun yanı sıra, ev alması muhtemel olan insanların alım gücü olarak daha refah seviyelerde olması; ekonominin daha canlı olması ve ev alınıp satılmasından dolayı da fiyatlarda düşüş yaşanacaktır. Devlet desteklerinin olması ve ev alım satımlarında uygulanan vergilerin azaltılması durumunda da ev fiyatlarında düşüşler söz konusu olacaktır.

Ev satın almak

Ev satın almak

Ev Fiyatları Ne Zaman Düşer?

Ev fiyatları, ev alım satım piyasasının en hareketli olduğu zamanlarda daha yüksek fiyat aralıklarında seyreder. Özellikle; düğün ve nişanların en yoğun olarak gerçekleştirildiği yaz aylarında, ev değişikliği yapmak isteyen ve bahar havasından faydalanmak isteyen insanlardan dolayı olarak bahar aylarında ve benzer zaman aralıklarında ev ihtiyaçları her zamankinden daha fazladır.

İLGİLİ MAKALE  Ev, araba, arsa üçlüsünde hangisi mantıklı? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yatırım araçlarına dair uyardı

Bu tür durumlarda yaşanan yığılımlar nedeniyle ev fiyatlarında artışlar olacak ve maddi olanakları daha iyi olan insanların ev almaları sağlanacaktır. Benzer şekilde; ev ihtiyaçlarının en az olduğu, insanların yerleşim yerlerinde değişiklik yapmak istemediği ve soğuk olan kış aylarında ev alımları daha azdır.

Doğal olarak da ev fiyatlarında en fazla düşüşün kış ayları içerisinde gerçekleştirildiği fark edilecektir. Ayrıca, çeşitli felaketlerden veya maddi krizlerden sonra da devlet tarafından ev alımlarının desteklendiği görülecektir. Böyle durumlarda da çoğu zaman ev fiyatlarının düştüğü unutulmamalıdır.

Seyredin: Emlak balonu nedir? Emlak balonu patlarsa ne olur? Ev almak için doğru zaman mı? – Tebernüş Kireçci

Emlak balonu nedir? Emlak balonu patlarsa ne olur? Emlak fiyatları neden bu kadar yüksek? Yükselişe devam edecek mi? Doğru #emlak alımı ne zamandır? Sizler için emlak analisti, gazeteci Tebernüş Kireçci sorularımızı cevapladı.

Ev Fiyatları Ne Sıklıkta Düşer?

Ev fiyatlarının düşüyor olması, her zaman bir düşüşün yaşandığını düşündürmemelidir. Belirli zaman aralıklarında düşen ev fiyatları, yine belirli zaman aralıklarında fiyat olarak artış yaşadığı için dengelenme durumu söz konusudur. Belirtilen bu döngü, yıl içerisinde en az bir kez gerçekleşen bir döngüdür. Doğal olarak, ev fiyatlarının yılda bir olacak sıklıkta düşüşler yaşadığını söylemek yerinde olacaktır.

Ev fiyatları düşer mi?

Ev fiyatları düşer mi?

Ev Fiyatları Hangi Durumlarda Düşmez?

Ev fiyatlarının düştüğü durumların olduğu gibi, düşmediği durumların olduğu da anlaşılmalıdır. Çünkü ekonomi üzerinde gerçekleşen çoğu olayın ev fiyatları üzerinde etkisi vardır ve ekonomi üzerindeki olumsuz durumlar sonucunda ev fiyatlarının düşmediği görülebilir. İlk olarak, alım gücü oldukça iyi olan insanlar ile alım gücü zayıf olan insanlar arasında büyük bir fark olması halinde ev fiyatlarında düşüşlerin yaşanması oldukça zordur.

Bunun yanı sıra; ev ihtiyacı duyan insan sayısının fazla olması ve bu insanların maddi olarak elenmesini sağlayarak satışı gerçekleştirmek, ev alım ve satımlarında talep edilen vergi tutarlarının fazla olması, gibi nedenlerden dolayı da ev fiyatları düşmeyecektir.

İLGİLİ MAKALE  TOKİ'den 'ev almak' isteyenlere müjde: Bu iller için 'başvurular' başladı kaçırmayın

Video: Emlak piyasasında son durum ne: Ev alırken dikkat edilemesi gerekenler!

Ev Fiyatları Ne Kadar Düşer?

Ev fiyatlarının ne kadar düşecek olduğu, çok sayıda değişkenin değerlendirilmesi halinde bulunabilecek sonuçlardan bir tanesidir. İlk olarak, hasar durumu olan evler için; evin tadilat gerektirmeyen haline kıyasla, tadilat gerektiren kısımların maddi tutarları baz alınarak, en az bu tutarda indirimler uygulanacaktır. Doğal olarak, hasarlı olan ev fiyatlarında düşüşün tamamen hasar durumuna göre değişiyor olduğu fark edilecektir. Bunun yanı sıra, ev alımı için devlet desteklemeleri söz konusu olduğu zaman; devletin yaptığı destek tutarı kadar, devletin anlaşmış olduğu inşaat firmaları tarafından veya ev sahipleri tarafından ev fiyatlarına düşüşler yansıtılır. Belirtilen bu düşüş miktarları en azından beş yüz lira olurken, evin mali değerine göre en fazla beş yüz bin lira olacak şekilde konutlar için değişim gösterir.

Konut fiyatları düşer mi?

Konut fiyatları düşer mi?

Ev Fiyatları Kimler Tarafından Düşürülebilir?

Ev fiyatlarını düşürebilecek olan insanlar, genel olarak bireysel uğraşları sonucunda düşüşlere neden olamazlar. Çünkü ev fiyatları, doğrudan mali durumları ilgilendiren ve ülke içerisindeki ekonomiden kaynaklı olarak artan veya azalan, çok farklı nedenlere dayalı olarak seyir değiştiren bir durum içerisindedir.

Bu nedenle de belirli kişilerin ev fiyatlarında düşüşe neden olabileceğini söylemek oldukça yanlış olacaktır. Ancak; devlet tarafından desteklenen kurumların, geniş çaplı çalışmalar sürdüren inşaat firmalarının ve devletin bizzat kendisinin yapacak olduğu yatırımlar ve desteklemeler sayesinde ev fiyatları düşürülebilir.

Benzer şekilde, ekonominin olumlu şekilde ilerleme kaydetmesine neden olan her insanın ve kurumun da yardımıyla ev fiyatlarında düşüşler olacağı fark edilecektir.

Video: İstanbul’da nereden ev alınır? Ev fiyatları ne zaman düşecek? Kira çarpanı nedir? Tebernüş Kireççi