İnternet bankacılığının ve telefon bankacılığının önemi günümüzde artmış bulunmaktadır. Teknolojinin kullanımının artmasıyla birlikte insanlar bankada sıra beklemek yerine oturdukları yerden kolayca işlerini halletmektedirler. İnsanlar oturdukları yerden ödeme, EFT ve havale işlemlerini kolaylıkla yapabilmektedirler. Yani her iki yöntemde de bir hesaptan başka bir hesaba para akarımı söz konusu olmaktadır. Sadece paranın farklı bankaya gönderilmesi söz konusu olmaktadır. Peki, sıklıkla duymuş olduğumuz EFT ve havale nedir? Arasındaki farklar nedir?

EFT Nedir?

EFT, açılımı Elektronik Fon Transferi olan, farklı bankalar arasında gerçekleştirilen para transfer işlemlerinde kullanılır. Örnekle açıklamak gerekirse A bankasındaki hesabınızdan B bankasındaki hesaba para aktarmaktır. Yapılan bu işleme verilen isimdir EFT. Genel olarak banka mesai saatleri içerisinde işlemler gerçekleştirilebiliyor. Yani 08.00 ile 17.30 arasında olabiliyor. EFT işlemi için IBAN’ı ya da hesap numarasını, göndereceğimiz bankanın ismini, şubesini ve parayı göndereceğimiz şahsın kimlik numarasını bilmemiz şart. Eğer ATM’den gönderim işlemi yapmak istiyorsanız, para göndermeye dair ufak bilgiler girmeniz gerekebilmektedir.

Havale Nedir?

Havale aynı bankada bulunan hesaplar arasında gerçekleştirilen işlemlerin adıdır. Bir örnekle açıklamak gerekirse A bankasında bulunan hesaptan para göndereceksiniz. Gönderilecek hesabın bankasının da A bankasının olması gerekir. Havale işlemleri 7 24 saat boyunca yapılabilir. Havale işlemlerini IBAN numarası ya da hesap numarasıyla gerçekleştirebilmek mümkündür. Şunu unutmamak gerekir ki her iki işlemi internet üzerinden yapmak daha kolaydır.

EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Havale işlemlerinde para aktarımı yapılırken aynı banka olduğu için para kesmezken EFT işlemlerinde farklı bankalar olduğu için para kesmektedir.
  • Havale işlemleri 7 24 saat boyunca kolaylıkla yapılabiliyorken EFT işlemleri sadece bankanın mesai saatleri içerisinde yapılmakla mümkündür.
  • EFT işlemleri için ödenen ücret bankadan bankaya ve işlemin yapıldığı saate göre değişirken havale için böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Havale işlemleri EFT işlemlerine oranla daha hızlı gerçekleşmektedir.
  • EFT işlemi için sizden istenilen bilgiler daha öz ve kısayken havale işlemi için istenilen bilgiler EFT’ye göre daha uzun bilgiler istemektedir.