Merkez Bankası’nın faiz indirim kararları sonrasında döviz kurları yani dolar ve eurodaki rekor artışlar 20 Aralık gecesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomi politikasıyla bir anda düşüşe geçti. Bir çok ekonomist dövize endeksli mevduat sistemine temkinli yaklaşsa da dolar ve euroda ise tarihi düşüşler görüldü. Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut da bu politikayı eleştirenlerden. Zelyut, bugün yazdığı “DXY dolar/TL’deki istikrarı ne zaman bitirir?” yazısıyla çok dikkat çekici tespitler yaptı ve uyarıda bulundu. Savaşın kapımızda olduğu şu günlerde ‘Gümbür gümbür faiz artırımı geliyor’ diyen ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut uyarılarda bulundu.

İşte Yeniçağ gazetesinden Evren Devrim Zelyut’un DXY dolar/TL’deki istikrarı ne zaman bitirir? başlıklı yazısı:

Ekonomi yönetiminin yaptığı bir hata var o da şu: Dolar/TL’nin değerinin sadece yurtiçindeki gelişmelere bağlı olduğunu sanıyorlar. Oysa an itibari ile konuşmasak da “Dolar Endeksi” kurun nereye gideceği konusunda oldukça etkili olacak. Özellikle şimdi düşmüş gibi gözüken kurun 2022 yılında kaderinin ne olacağı da bu endekse bağlı.

Dolar Endeksi (DXY) kısaca, Japon Yeni, Euro, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı’na karşı Amerikan Doları’nın değerini gösteren bir endeks. Bu endeks değer kazanırsa doların güçlendiği, düşerse doların zayıfladığı söylenir. DXY’nin yukarı çıkması için Amerikan ekonomisinde işlerin iyi gitmesi gerekiyor.

DXY yukarı giderse Türkiye’de dolar/TL’de buna kayıtsız kalamaz. Sürekli çıkışlarda kurun yukarı gittiğini izleyebilirsiniz. DXY verilerine baktığımızda, Mayıs ayında 90 olan değerin Ağustos ayında 92, Kasım ayında 94, Aralık ayında ise 96’ya vurduğunu görüyoruz. Yani dolarda küresel olarak da değer kazancı söz konusu.

Bunun sebebinin kökleri ise, Amerika’nın 2020 Mart ayından önce 4,1 trilyon dolar olan parasal varlıklarını, salgında firmalar ve hane halklarına destek olmak için 8,7 trilyona çıkarmasında saklı. Para miktarının artması ile ne oldu? Enflasyon yukarı çıktı. En son açıklanan PCE yani kişisel tüketim harcamalarına baktığımızda, endeks aylık yüzde 0.6, yıllık yüzde 5.7 arttı. Yıllık artış 1982’den beri en büyük artış olarak kayda geçti.

Çekirdek PCE ise yıllık yüzde 4.2’den yüzde 4.7’ye yükseldi. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Kasım’da kişisel gelirler yüzde 0.4, harcamalar yüzde 0.6 ile tahminlere paralel arttı. Harcamalar Ekim’de yüzde 1.4 artmıştı.