Gözlük camı ve çerçevesi için verilen süre 3 yıl geçmeden yenilenmez. Ancak görmeden 0.5 diyoptrilik (optikte bir merceğin, cisimlerinden gelen herhangi bir ışığını kırma gücüne denir) değişiklik olması halinde süresinden önce gözlük camı yenilenmesi yapılabilir. Ama çerçeve için herhangi bir yenilenme veya değişiklik yapılamaz.

Büyüme ve gelişme çağında (18 yaşını doldurmuş ancak 19 dan gün almamış olan çocuğa denir) çocuklara kullanılması zorunlu görülen gözlük cam ve çerçevesi, çocuğun büyüme ve gelişmesi için kullanılmadığını ve yenilenmesi gerektiğini sağlık kurulu raporu ile bölge denmesinin sonucuyla belirlenen süreden önce de yenilenebilir.

Kontak Lensler Kaç Yılda Bir Yenilenebilir?

Kontak lenslerin yenilenme süresi yalnızca 2 yıldır. Ancak konjetinal katarak nedeniyle opera olmuş, 6 yaşına kadar olan çocuk olgularda 6 ay da bir yenilenmesi halinde, 6 yaşından sonra afaki devam eden belirtiler değilse sağlık kurumu raporuna istinaden bedelleri kurumca karşılanır.

Konjetinal katarak nedeniyle opera olmuş ufak olgular da sağlık kurumu raporu kontak lensin “aylık sık replasmanlı” ve ya “yıllık” olup olmadığı belirtilmektedir. Konjetinal katarak sebebiyle opera olmuş afak olgular Dışında kontak lens kullanan rahatsız yani hasta olan vatandaşların Ayrıca gözlük cam ve çerçevelerinin kurumca karşılanması söz konusu değildir. Kontak lens solüsyonlarının bedelleri kurumca karşılanmaz.

Kaç Yılda Bir Ücretsiz Gözlük Alınabilir?

SGK tarafından bize sunulan süre yalnızca 3 yıldır. 3 yıldan önce devlet herhangi bir destek tekrardan yapmaz. 3 yıl aradan sonra tekrardan alabilirsiniz. Gözlük çerçevelerinin yenilenme süresi 3 yıl olarak kesinleştirilmiştir. Süre bitikten sonra hemen sonra yeni bir gözlük alma hakkına sahipsiniz. 3 yıl dolmadan yeni bir gözlük alma gibi bir olanak yoktur.

Gözlük Çerçeve Hakkınızı Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Gözlük çerçeve hakkınızı öğrenebilmek için;

  • e-devlet üzerinden SGK optik cihaz sorgulama sayfasına girerek yapmanız gereken tek şey sorgulama işleminizi gerekmektedir.
  • Her hangi bir teknoloji aletten en kısa telefonunuzdan bu işlemi gerçekleştire bilirsiniz. Bunun için; çerçeve yazıp boşluk bırakın TC kimlik no yazıp tekrar boşluk bırakın ve son olarak aile sıra no’nuzu yazıp 5502 ye göndere bilirsiniz.

Böylelikle çerçeve hakkınızı var mı? Veya yeni çerçeve alabilmek için ne kadar süreniz kaldığınızı öğrenebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Lens kullanmayın, gözlerinizi 'güneşle temas' ettirin. Dr. Ayşegül Çoruhlu, çok konuşulacak açıklamalar yaptı

Devlet Gözlük Camı İçin Ne Kadar Ödüyor?

Uzak çerçeve bedeli; 37,80 TL Bunun haricinde gözlük çerçevesi alan bir kişi eğer yerli üretim bir çerçeve alırsa, SGK’nın ödediği çerçeve fiyatı 43,20 olur. Anlaşılan üzere SGK’nın kendi bünyesin de ki her hastanın 3 yılda bir kez olmak şartıyla fazlası olamaz 37,80 ya da 43,20 TL çerçeve almak için katkı da bulunur ve destek olur.