Çimento ve beton olarak kullanılan yapı malzemeleri, bina temelleri kurulurken bağlayıcı olarak kullanılan ve sarsılmaz bir bina temeli oluşturmak adına kullanılması zorunlu olan maddelerdir. Son bir yıl içerisinde aldıkları zamlar ile bir binada sürekli kullanılan bu yapı malzemelerinin fiyatlarının arttığını ve bu fiyat artışlarının da konut fiyatlarına varana kadar daha maliyetli bir inşaat sektörü oluşmasına yol açtığını söyleyebiliriz. Fiyatlarda yaşanan artışlar, sektörün gerilemesine yol açıyor.

Çimento sektöründe üretim düşmeye başladı

Çimento fiyatlarının artmasına neden olan enerji maliyetlerindeki yükseliş, çimento imalarını da etkiledi. TürkÇimento tarafından açıklanan verilere göre, yerli üretici firmalar da bu etkiden payını aldı ve TürkÇimento tarafından yapılan açıklamaya göre çimento imalatında 2021 yılına göre oldukça büyük bir düşüş gerçekleşti.

TürkÇimento bünyesine üye çimento üreticilerinin 2022 içerisindeki üretimi ilk üç ay içerisinde yüzde 11,7 geriledi ve toplamda 14,5 milyon ton çimento üretimi yapıldı. Bu çimento üretiminden alınan verimin düşmesi iç piyasaya satışları da geriye çekti ve ülke içerisindeki satışlar ilk 3 ay içerisinde yüzde 19,3 azaldı. Azalış ile birlikte toplamda iç pazarda satılan çimento miktarı 9,8 milyon ton olarak kaydedildi.

2021 yılındaki büyümeyi yakalamak mümkün değil

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TürkÇimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, şu anki koşular ile 2021 içerisindeki büyümeyi yakalamalarının mümkün olmadığını dile getirdi. Konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda Fatih Yücelik, ”Enerji maliyetlerinde, Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle gerçekleşen olağanüstü artışlar, biz çimento üreticilerinin girdi maliyetlerini de geçmiş dönemlerde görülmedik ölçüde olumsuz etkiledi. Bu krizin uzaması sebebiyle üretim maliyetlerimizin artmaya devam edeceği tahmin edilmektedir. Sektörümüzün iç piyasadaki satışlarının 2022 yılının ilk üç ayında Ege Bölgesi dışındaki ciddi düşüşü dikkate alındığında, 2021 yılındaki yüzde 6 civarındaki büyümeyi yakalayabilmemiz bugünkü koşullarda mümkün görünmüyor. Rusya-Ukrayna krizinin en kısa zamanda sona ereceğine ve iç piyasadaki durgunluğun yaz dönemiyle birlikte düzeleceğine dair inancımızı korumaya devam ediyoruz. İhracatımız ilk üç ayda artış göstermiş olsa da, sektörümüzün bugün yaşadığı maliyet artışlarıyla baş edebilmesi için iç piyasadaki satışların geçtiğimiz yıldaki seviyelere ulaşması gerekiyor” yorumunda bulundu.

İLGİLİ MAKALE  Çimento fiyatlarında 2022 zamları sektörü durma noktasına getirdi. Temmuz 2022 çimento fiyatları ne kadar oldu?

Güncel çimento fiyatları ne kadar?

Çimento ve beton için belirlenen güncel fiyatlar, hem iç pazarda hem de üretimde yaşanan düşüşler ve enerji maliyetlerine gelen zamlar neden ile zamlanmaya devam ediyor. Her ay yeni bir fiyat listesi ile yayınlanan çimento fiyatları Haziran ayı için de yeni zamlar alarak yayınlandı. Güncel çimento fiyatlarındaki artışların daha ne kadar süreceği bilinmemek ile birlikte TürkÇimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik tarafından yapılan açıklamalar ışığında enerji maliyetlerine gelen zamların düşmemesi çimento fiyatlarının sürekli olarak artmasına neden oluyor ve bu artışlar ithalat ürünü olan enerji kaynaklarında indirme gidilmemesi halinde devam edecek. Güncel beyaz ve gri çimento satış fiyatları ise şu şekilde:

Gri çimento güncel fiyatı

Gri çimento olarak satılan çimento çeşidi için Haziran 2022 adına belirlenen ortalama satış fiyatları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 8,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 17,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 25,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram(1 torba): 70,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel fiyatı

Beyaz çimento olarak satılan çimento çeşidi için Haziran 2022 adına belirlenen ortalama satış fiyatları ise şu şekilde gelişiyor:

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 13,50 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 21,00 Türk Lirası
  • 42,5beyaz çimento 5 kilogram: 35,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram(1 torba): 105,00 Türk Lirası