Arpa ve buğday şeklinde alınıp satılan tarım ürünleri borsalarda hububat grubu içerisinde yer alır. Farklı alanlarda kullanılmak üzere yetiştirilen buğday ve arpalar, kullanılacakları alana göre satışları gerçekleştirilen ve isimlendirilen tarım ürünleridir. Buğday ve arpa olarak satılan tarım ürünleri için belirlenen satış fiyatları ise ortalama olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından son satış işlemi baz alınarak yayınlanır. Güncel satış fiyatları ile buğday ve arpa türünden hububat ürünleri güncellendi.

Buğday ve arpa fiyatları

Buğday ve arpa olarak alınıp satılan tarım ürünleri için bu hafta güncel fiyatlar geçtiğimiz haftaya kıyasla daha dalgalı bir grafiğe sahip. Bazı hububat türlerinde fiyatlarda düşüş yaşandığı görülürken, bazıları ise artmaya devam ediyor. Genel olarak arpa fiyatlarında yaşanan düşüşler, buğday fiyatları için artış olarak karşımıza çıkıyor. Dalgalı grafiği ile zam ve indirimlerin bir arada görüldüğü buğday ve arpa cinsinden hububat ürünleri için güncel fiyatlar ise şu şekilde:

Arpa beyaz

Beyaz kabuklu arpalar olarak bilinen beyaz arpalar için fiyatlarda genel bir düşüş görülüyor. Beyaz arpa cinsinden satılan arpa çeşitleri için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup, bu satış işlemi ile birlikte beyaz arpa için ortalama satış fiyatı da 6.320 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Arpa yemlik

Yemlik arpa olarak alınıp satılan arpa çeşitleri daha çok kümes hayvancılığı için yetiştirilen arpalardır. Yemlik arpa olarak alınıp satılan hububat ürünleri için gerçekleştirilmiş son satış işlemi Sungurlu Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup, bu satış işlemi ile birlikte yemlik arpa için belirlenen satış fiyatı ortalama olarak 6.062 Türk Lirası seviyesine geriledi.

Buğday Anadolu beyaz sert

Beyaz ve sert kabuklu Anadolu buğdayı, yerli tohum olarak da bilinen buğday çeşididir. Arpa çeşitlerinin tersine bir yönde fiyatları ile karşımıza çıkan beyaz sert Anadolu buğdayı için gerçekleştirilen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıtlara geçirilmiş olup bu satış ile birlikte beyaz sert Anadolu buğdayı ortalama satış fiyatı da 7.164 Türk Lirası seviyesine yükseldi.

İLGİLİ MAKALE  Motorine 2 günde 2 zam! Güncel benzin, LPG ve motorin fiyatları 17 Haziran 2022

Buğday Anadolu sert kırmızı

Kırmızı ve sert kabuklu Anadolu buğdayı, tıpkı beyaz tohumu gibi yerli tohum olarak alınıp satılan buğday çeşitleri olarak karşımıza çıkıyor. Kırmızı sert Anadolu buğdayı için belirlenen son atış işlemi Sungurlu Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup bu satış işlemi ile birlikte kırmızı sert Anadolu buğday için belirlenen ortalama satış fiyatı da 7.091 Türk Lirası seviyesine yükseldi.

Buğday diğer kırmızı

Diğer kırmızı buğday olarak alınıp satılan buğday çeşitleri de tüm buğday çeşitleri gibi fiyat artışları le dikkat çekti. Diğer kırmızı buğday için kayıtlara geçirilen son satış işlemi Sungurlu Ticaret Borsası tarafından işleme aşınmış olup bu satış ile birlikte diğer kırmızı buğday için belirlenen ortalama satış fiyatı 6.826 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Buğday ekmeklik kırmızı yarı sert

Ekmek yapımında kullanılmak üzere yun haline getirilen buğdaylar olarak satın alınan ve işlen  gören kırmızı yarı sert ekmeklik buğdaylar, yarı sert ve kırmızı kabuklu buğday türleridir. Kırmızı ekmeklik yarı sert buğdaylar için kayıtlara geçirilen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kaydedilmiş olup bu satış ile birlikte kırmızı ekmeklik yarı sert buğday için ortalama olarak alınan satış fiyatı da 6.490 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Buğday ve arpa fiyatlarında düşüş yaşanacak mı?

Buğday fiyatları son listede genel olarak artışlar ile karşımıza çıkarken, arpa fiyatlarında genel olarak bir düşüş grafiği dikkat çekiyor. Fakat bu fiyatlar son satışlara göre belirlendiği için sadece bu listeye bakarak belirli bir düşüş ya da artış olacağını söylemek kesin bir bilgi iletmiyor. Fakat genel olarak hububat türlerinde yaşanan artışların etkili olmaya devam edeceğini söylemek en azından şimdilik mümkün.