Borsada gap boşluğu ifade etmektedir. Borsada işlem saatleri bulunmaktadır ve bu işlem saatleri içerisinde alım ve satımlar yapılmaktadır. İşlem saatleri sona erdiği vakitlerdeyse grafik piyasanın kapandığı son zamandaki halini korur. Piyasalar açıldığı anda grafiğin son haliyle yeni hali arasında boşluk oluştuğu takdirde buna borsada gap denmektedir. Piyasadaki kapanış fiyatıyla açılış fiyatı arasındaki fark olarak da ifade edilebilir. Rakamsal olarak ifade edilmesi gerekirse, piyasa kapanış saatinde 100 TL olan bir hissenin piyasa açıldıktan sonra 130 TL olması gaplı açılışa bir örnektir. Aradaki fiyat farkına boşluk denebilir.

Borsada gap nedir?

Borsada gap nedir?

Gaplı Açılış Neden Olur?

Borsada boşlukların oluşmasının farklı sebepleri olabilmektedir. Bu sebepler genellikle ülke bazında veya küresel olarak yaşanan ekonomik ve siyasal olaylardır.

Borsada Gaplı açılışın sebepleri;

  •  Ülke ekonomisine dair olumlu veya olumsuz beklentiler
  •  Ülke içerisinde yaşanan siyasi gelişmeler
  •  Dünya çapında yaşan siyasal ve ekonomik gelişmeler
  •  Şirketlerin yaptığı açıklamalar

Gaplı açılışa sebep olabilecek konular siyasi veya ekonomiktir. Talebin çok fazla yükselmesine sebep olacak gelişmeler yaşandığında ya da talebin çok fazla düşmesine sebep olacak hareketlilikler olduğunda gaplı açılış olur.

İzleyin: GAP (FİYAT BOŞLUĞU) NEDİR? HER GAP KAPANIR MI?

Borsada Gap Hangi Yönde Olabilir?

Borsada meydana gelen gap yukarı yönlü de aşağı yönlü de olabilir. 100 TL olan bir hisse 120 TL’yle açılış yapabileceği gibi 80 TL’yle de açılış yapabilir. Bunu belirleyen nokta olumlu veya olumsuz beklentilerdir. Eğer olumlu beklentiler varsa açılış da olumlu yönde yani yukarı yönlü bir boşluk olacaktır. Beklentiler olumsuzsa boşluk aşağı yönlü olacaktır ve hissenin fiyatı düşecektir.

Borsada Gap Ne Zaman Görülür?

Gaplı açılışlar daha çok işlem hacminin düştüğü zamanlarda meydana gelmektedir. Yoğun bir şekilde işlem yapıldığı anlarda yani hafta içinde boşluklar sık görülmemektedir. Bunun yerine çoğu zaman iş saatlerini kapsamayan zaman dilimlerinde boşluk meydana gelir. En son cuma günü işlem görmüş bir hisse pazartesiye kadar arada geçen süre sonucu gaplı bir başlangıç yapabilir. Bu yüzden gaplı açılış genellikle hafta sonu yaşanan gelişmelerin hafta içi piyasalara yansımasıyla gerçekleşir.

İLGİLİ MAKALE  Rüyada bir çuval dolusu para görmek ne anlama gelir? (Kaynak: soru.com.tr)

Gaplı Açılış Tahmin Edilebilir Mi?

Yatırım yapan kişiler için borsadaki hareketlilik oldukça önemlidir. Bu yüzden gaplı açılış ihtimali her yatırımcıyı düşündürür. Borsada meydana gelebilecek hareketler önceden tahmin edilebilir. Bunun için grafikler analiz edilmeli, siyasi ve ekonomik göstergeler takip edilmelidir. Yaşanan gelişmeler takip edildiği takdirde ortaya çıkabilecek boşluğu tahmin etmek de mümkündür. Aşağı yönlü veya yukarı yönlü bir gaplı açılış olacağını tahmin etmek için teknik ve temel analize başvurulur.

Seyredin: Piyasalarda Gap Nedir? Örneklerle

Gap Kapanır Mı?

Gap yani fiyatlar arasında ortaya çıkan boşluk kapanabilir. Gapın kapanacağı garanti değildir ancak çoğu gap gün içerisinde kapanmaktadır. Eğer aniden bir hareketlilik meydana geldiyse ve insanlar panikle elindeki hisseleri sattıysa veya yeni hisseler aldıysa bu durumda gap bir sürü sonra kapanabilir. Bunun sebebi insanların panik halinin geçmesi ve yeniden pozisyon almalarıdır. Eğer daha uzun vadeli veriler varsa yani beklentiler kalıcı şekilde olumlu ya da olumsuz yöndeyse bu durumda gap kapanmayabilir veya kapanması 1 günden daha uzun bir süre alabilir.