Kripto para piyasasının öncülerinden olan Bitcoin, bu gün itibari ile 13. yılını kutlamaktadır. Kripto para denince akıllara ilk gelen Bitcoin, günümüzde en değerli kripto para birimi olarak zirveyi korumaktadır. Bu yazımızda sizlere Bitcoin nedir? Kripto para madenciliği nasıl yapılır? Sorularını cevapladık.

Bitcoin Nedir?

Satoshi Nakamoto adıyla bilinen bir kurucu kişi ya da kurucu grup tarafından icat edilen Bitcoin, 2008 yılında icat edilmiştir. 2009 yılında ise halka açık yazılım koduyla piyasaya sürülen Bitcoin, bu tarihten itibaren para birimi olarak kullanılmaya başlandı. Bitcoin, herhangi bir merkez bankasına ya da herhangi bir ülkeye bağlı değildir. Herhangi bir kişiye de bağlı olmayan Bitcoin, aracılara ihtiyaç duyulmaksızın, Blockchain denilen ağ sisteminde kullanıcıdan kullanıcıya aktarılabilmektedir.

Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoin, dağıtık bir ağ özelliği göstermektedir. Bitcoin, 21.000.000 adete ulaşınca bir daha üretilmeyecektir. Şu an yaklaşık 18.000.000 tane Bitcoin, Blockchain ağlarında dolaşımdadır. Bu sınırlamalar ise Bitcoin’in değerini belirlemede büyük rol oynamakta.

Bitcoin şu anda yaklaşık 47.000 ABD Dolar’ı seviyelerindedir. Bitcoin’in bu kadar değerlenmesi, zamanında bu kripto paraya yatırım yapanları şu an milyarder yapmıştır. Bitcoin ile yapılan ilk alışveriş, 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir. Eğer bu kişi bu pizzayı almamış olsaydı, an itibari ile 473.852.000 ABD Doları’na sahip olacaktı. Bitcoin’in şuan ki fiyatını göz önüne alırsak, Satoshi Nakamoto şu an milyarder olmalı.

Bitcoin yatırımı nasıl yapılır?

Bitcoin veya herhangi bir kripto parayı satın almak için bir çok kripto para borsası bulunmaktadır. Güvendiğiniz bir kripto para borsa sitesine kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt olduktan sonra Bitcoin veya istediğiniz herhangi bir kripto parayı satın alabileceksinizdir. Ancak bizim tavsiyemiz, kripto paranızı veya Bitcoin’inizi aldıktan sonra bu varlıklarınızı bir kripto para veya Bitcoin cüzdanına aktarmanız. Bitcoin cüzdanı nasıl açılır? Sorusunun cevabını “Bitcoin cüzdan oluşturma – Exodus cüzdan nedir, nasıl kurulur ve kullanılır?” adlı yazımızda bulabilirsiniz.

İzleyin: Bitcoin cüzdanı nasıl oluşturulur? EXODUS cüzdan nasıl kurulur, kullanılır?

Kripto para madenciliği nasıl yapılır?

Bitcoin madenciliği, yüksek miktarda işlemci gücü gerektiren ve masraf gerektiren bir iştir. Bu işlemci gücünü ise ekran kartları sayesinde alabiliyoruz. Bitcoin madenciliği, yeni Bitcoin’lerin üretimini sağlayan ve Genessis Bitcoin’den itibaren bir zincir olarak kaydedilen Bitcoinleri bu sisteme eklememizi sağlayan işlemdir. Kripto para madenciliği için gerekli unsurlar şunlardır:

  • Güçlü donanımlara sahip bir bilgisayar. İyi bir ekran kartı ve güçlü bir güç kaynağı
  • Yüksek hızlara sahip bir internet bağlantısı
  • Kripto para madenciliği yapabilecek bir bilgisayar programı
İLGİLİ MAKALE  Kripto para yatırımcılarına müjde! Altın 1000 TL'den satılıyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Perşembe günü için uyardı

Bitcoin madenciliği veya herhangi bir kripto para biriminin madenciliğini yapmak, yüksek elektrik faturalarının gelmesine sebep olacaktır. Çünkü Kripto para madenciliği yaparken, ekran kartınızın sürekli ve tam güçte çalışması gerekiyor. Bu yüzden de bilgisayarlarda bulunan güç kaynakları, sürekli olarak yüksek miktarda elektrik tüketecektir. Bu yüzden kripto para madenciliği yapmadan önce, tahmini bir gelir gider dengesi hazırlamanız gerekmekte. Bu gelir gider dengesine bakarak, kar yapacak bir strateji belirlemelisiniz. Bu durumları düşündükten sonra, kripto para madenciliği için yatırım yapmanızı tavsiye ederiz.

Kripto para madenciliği için uygun ekran kartları

  • Nvidia RTX 3090
  • Nvidia RTX 3080
  • Nvidia RTX 3080 Ti
  • AMD RX 6800 XT
  • AMD RX 6900 XT