Aylardır memurlar için düzenlenen 3600 Türk Lirası değerinde ek gösterge için gerekli çalışmalar ve toplantılar yapılıyor. Bu çalışma ve toplantılar sonucunda ise alınan kararlar çerçevesinde sürekli olarak ertelenen ek gösterge ücretleri için belirlenen tarih yaklaşmakta. Verilen bilgilere göre memur niteliği taşıyan çalışanlar olan öğretmen, polis ve hemşire gibi meslek grupları için getirilecek olan ek gösterge ise ehem maaşları hem de ikramiyeleri katlayacak olan bir çalışma.

Ek gösterge nedir?

Ek gösterge yani diğer bir adı ile katsayı, aslında bir hesaplama yönteminden ibaret. Memur sınıfına ait çalışanların hem çalışırken aldıkları maaşı, hem emekli maaşlarını hem de alacakları emekli ikramiyelerini etkileyen bu katsayı durumu ve bireyin alacağı maaşı yüzde olarak arttırabilmekte. Ek gösterge puanı daha yüksek olan maaşlı memur çalışanları her durumda diğer türden çalışanlara göre daha fazla para alıyor. Bu nedenle de memur sayılan öğretmen, polis ve hemşire gibi meslek sahibi insanlar ise memur hayatı bitmeden yani emekli hayatı başlamış olmadan 3600 ek göstergeye sahip bir işe terfi edilerek ya da yönlendirilerek hem çalışan hem de emekli hayatı içerisinde 3600 ek göstergeye bağlı şekilde maaşlı hayatlarını devam ettirmek istiyor.

Ek gösterge için son durum ne?

Ek gösterge için yapılan çalışmalarda artık sona gelindi. Bu ay içerisinde kesin olarak belirlenecek olan ek gösterge için meclise yeni yönergeler sunulmakta ve kanun tasarısı olarak tartışılmakta. Yen gelen bilgiler ışığında ise ek gösterge için iki yeni kanun tasarısı sunuldu ve bekleme süreci başlamış oldu. Aylardır memur ve memur emeklileri tarafından beklenen bir durum olan 3600 ek gösterge durumu için belirlenen son kararların ise 10 Mayıs tarihinde açıklanması ve bu durumun açıklığa kavuşması bekleniyor. Düzenleme kapsamında ise bu haktan hangi türde memurların yararlanabileceği ise merak edilen bir başka durum. Meclis kapsamında ek gösterge konusuna dair son olarak iki yeni toplantı daha gerçekleştirildi ve bu toplantılarda alınacak kararlar ile memurların güncel maaşları, emekli maaşları ve emekli ikramiyeleri hakkında son karar açıklanacak.

İLGİLİ MAKALE  Bakan Bilgin'den 3600 ek gösterge ile ilgili şoke eden açıklamalar

Ek göstergeden kimler faydalanacak?

Ek göstergeden faydalanacak memur grupları olarak polis, hemşire, öğretmen ve din görevlileri olan meslek grupları belirlenmiş iken gelen on bilgilere göre lisans mezunu olan sağlık çalışanları da bu gruplar içerisine eklenmiş durumda. Bu meslek grupları kesin olarak 3600 ek göstergeden yararlanacak fakat diğer bar yandan daha önce 2200 ve 3000 ek göstergeden yararlanmakta olan meslek grupları için durumun ne olacağı ise kaynaklardan gelecek bilgiler ve meclis tarafından çıkarılacak olan kararlara bağlı. Diğer meslek gruplarının alacağı ek göstergeler ile ilgili kararlar ise 10 Mayıs günü yapılacak olan açıklama ile belli olacak.

Ek gösterge süreci neden uzuyor?

Ek gösterge süreci beklenenden daha uzun sürdü ve bu durum özellikle uzun sürelerdir görev yapan memurlar tarafından ilgi çeken bir durum. Bu sürecin uzamasının temel nedeni ise gelecek olan ek göstergenin belirli iş gruplarında çalışanlara haklar tanıyacağı kadar daha öncesinde ek gösterge alan şube müdür ya da il müdürü gibi belirli gruplar zaten bu haklardan faydalanmaktaydı. Bu nedenle de kıdemsiz olarak çalışan memurların ve müdürlerinin arasında belirli bir denge politikası işlenmeli. Yani memurlar eğer şube müdürleri kadar ek gösterge alırsa bu hem hiyerarşik hem de toplumsal olarak dengelerin sarsılmasına yol açacağından bu gibi ihtimaller de göz önüne alındığından dolayı bu süreç uzamaya devam ediyor fakat artık son aşamaya gelindi ve önümüzdeki hafta içerisinde açıklama kamu ile paylaşılacak.