Ülkemizde milyonlarca kişi asgari ücretle çalıştığı için asgari ücrete yapılan zamlar herkes tarafından merakla beklenmektedir. Asgari ücret komisyonu tarafında belirlenen asgari ücret her yılın sonunda belli olmaktadır.

2022 yılı için belirlenecek zam oranı hakkında sürekli tahminler ortaya çıkmaktadır. Özellikle ekonomistler tarafından açıklanan tahminlere göre 2022 yılı için asgari ücret tutarı net 3.440 ile 3.500 lira arasında olacağı bir görüş bulunmaktadır. Asgari ücretin belirlenmesi için bazı aşamalar bulunmaktadır.

2022'de asgari ücret ne kadar olacak?

2022’de asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Her yıl kanunda belirlenen tarihler olan aralık ayında işçi, işveren ve kamu temsilcilerden oluşan 15 kişilik bir komisyon toplanmaktadır. İşçileri temsil eden işçi sendikası Türk-İş, işverenleri temsil eden işveren sendikası TİSK ile kamu kesimini temsil eden Çalışma ve Sosyal Bakanı olmak üzere asgari ücret tespit komisyonu oluşmaktadır.

Komisyon üzerinde anlaştığı asgari ücret tutarı bir yıl boyunca geçerli olmak üzere belirlenmektedir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonun Toplanma Zamanı

2022 yılı için belli olmayan asgari ücretin tespit edilmesi her yıl genelde aralık ayında toplanmaktadır. Geçen yıl asgari ücret tespit komisyonu 5 Aralık gününde çalışmalarına başlamıştı. Dört sefer toplanan komisyon herkesin üzerinde anlaştığı bir asgari ücret ortaya çıkmıştı.

2021 yılında komisyon asgari ücretin brüt 3.577 lira, net 2.825 lira 90 kuruş olarak açıklamıştı. Günümüzde 2022 yılı için komisyonun ne zaman toplanacağı konusunda herhangi bir bilgi henüz yer almamaktadır.

İşte asgari ücret tahminleri

İşte asgari ücret tahminleri

2022 Yılı Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Merkez Bankası tarafından açıklanan kısa ve orta vadeli program kapsamında enflasyon oranın %16 civarında olacağı tahmin edilmektedir Bu durum asgari ücretin tespiti konusunda önemli bir husus olmaktadır. Bundan yola çıkarak 5-6 puan daha ilave edilerek asgari belirleneceği tahmin edilmektedir. %22 civarında bir zam oranıyla asgari ücretin 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL olurken, net asgari ücret ise 3.447,50 lira olması beklenmektedir.

Asgari Ücret Bağlı Değişen Ücretler

Her yıl asgari ücretin belirlenmesine bağlı olarak bazı kalemlerde değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz.

  • İşsizlerin aldığı işsizlik maaşın atması beklenir.
  • Çalışanların almış olduğu asgari geçim indirimi artacaktır.
  • Emeklilik için askerlik ve doğum borçlanma tutarları da artacaktır.
  • İş göremezlik ödeneği de artması söz konusu olur.
  • Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşları artar.
  • Kendi bağ-kur primlerini kişilerin daha fazla ödeme yapması beklenir.
İLGİLİ MAKALE  2022 asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret belirleme yöntemleri ve tahmini

Asgari ücretin belirlenmesi ile doğrudan ve dolaylı olarak bir harcama kalemin değişmesi söz konusu olmaktadır.

2022 Yılı Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

2022 Yılı Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari Ücretle İlgili İlk Açıklama

2022 yılı için tüm işçiler zam miktarını merakla beklemektedir. Asgari ücret ilk açıklama ilgili bakanlık olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. Bakan Bilgin asgari ücret tespit edilmesi için yakın zamanda Asgari Ücret Tespit Komisyonun toplanacağını açıkladı.

Bu açıklamadan sonra asgari ücret ne kadar olacak soruları sorulmaya da başladı. Milyonlarca çalışanın maaşını, borcunu ve ödeneklerini belirleyecek asgari ücretin yıl sonuna kadar açıklanacaktır. Geçen yıl Pandemi şartlarına rağmen asgari ücretliye yüzde 21.56 oranında artış yapılmıştır.

Türkiye’de Asgari Ücretle Çalışan Sayısı ve Beklentileri

Türkiye’de yaklaşık olarak 7 Milyona yakın kişi asgari ücret çalışmaktadır. Asgari ücretin belirlenmesi için tarafsız olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice alınması için ellerinden gerekeni yapacağını dile getirmiş oldu.

Kasım ayının sonunda başlayarak Aralık ayının sonuna kadar netleşmesi gereken asgari ücreti çalışanlar tarafından daha yüksek oranlarda zam beklentisi yer almaktadır. Asgari ücretin belirlenmesinde etkili olan enflasyonun son aylarda yüksek çıkmasından dolayı asgari ücretli de enflasyon üzerinde bir zam talebi oluşmaktadır.

Hükümet tarafından yapılan açıklamalara göre memur ve asgari ücretlinin enflasyona ezdirmeyeceğini dile getirmişti. Şimdiden başta işçiler olmak üzere herkes asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda merakla beklediklerini görüyoruz.