Birçok farklı meyvenin kabuğu bulunmaktadır. Fakat meyve tüketirken genellikle bu kabukları çöpe atmaktayız. Sırf bu alışkanlığımız nedeni ile de bize fayda sağlayacak olan bu meyve kabuklarındaki faydayı elimiz ile çöpe atmış oluyoruz. Fakat faydalı meyve kabukları, kullanıldığında insan sağlığı için birçok farklı olumlu etkide bulunuyor. Bu yazımızda sizlere, portakal gibi turunçgillerin kabuklarının faydalarından bahsedeceğiz.

Turunçgillerin kabuklarının faydaları

Greyfurt, mandalina, portakal ve limon gibi turunçgiller ailesine ait olan meyvelerin kabukları oldukça faydalı olabiliyor. Fakat genellikle biz bu kabukları çöpe atıyoruz. Narenciyelerin kabukları da tıpkı meyveleri gibi C vitamini deposu. C vitamini bakımından zengin olan bu gıdaları da kullanmamak bir miktar ayıp olabilir.

Toz olarak kullanımı

Narenciye kabukları, C vitamini bakımından oldukça zengin olduğu için cilt bakımında kullanılabilir. C vitamini, cildin elastikiyetinin korunmasını sağlayarak yaşlılık belirtilerinin önüne geçmektedir. Mandalina ve portakal gibi meyvelerin kabuklarını biriktirip rondodan geçirebilir ve kullanmış olduğunuz cilt maskeleri ile karıştırabilirsiniz. Ancak narenciye kabuklarını rondodan geçirmeden önce birkaç gün boyunca güneşte kurutmanız gerekmektedir.

Aynı zamanda narenciye kabuklarını içecekleri tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Yine toz haline getirmiş olduğunuz portakal ve mandalina gibi meyvelerin kabuklarını, içtiğiniz içecekler ile karıştırın. Bu sayede içtiğiniz içecekler çok daha sağlıklı olacak ve tatları oldukça hoş bir hale bürünecek.

Çay yapabilirsiniz

Narenciye kabukları ile bitki çayı yapmanız mümkün. Özlelikle portakal çayı çok tutulmakta. Ancak sadece portakal değil mandalina, greyfurt gibi turunçgillerin de bitki çayları yapılabilir. Bütün bunlara ek olarak limon kabuğunu kurutarak herhangi bir bitki çayı içerisine de ekleyebilirsiniz.

narenciye kabuklarından bitki çayı yapmak için öncelikle ayırmış olduğunuz kabukları ince bir şekilde kesin. Ardından da kuru bir bez üstüne bu kestiğiniz kabukları koyun ve güneş altında 2 ya da 3 gün kadar bekletin. Bu şekilde beklettikten sonra ise istediğiniz gibi çay yapıp içebilirsiniz. Kurutmuş olduğunuz narenciye kabuklarını, kaynamış su içerisinde 9 ya da 11 dakika kadar bekletin ve sonra da çayınızı için. C vitamini bakımından zengin olan bu bitki çayı, aynı zamanda sindirim sorunlarının da çözülmesinde büyük bir rol oynayacaktır. C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenirken, limon kabuklarının içeriğinde bulunan antioksidan maddeler de vücutta birikmiş toksik maddelerin atılımında büyük bir rol oynayacaktır.

Ev temiliğinde kullanın

Narenciye kabuklarının içerisinde D-Limonene adı verilen bir bileşen bulunuyor. Bu bileşen, temizlik konusunda oldukça etkili olduğu için narenciye kabuklarını temizlik ürünü olarak kullanabilirsiniz. Özellikle bu tercihi yaparken limon kabuklarını seçenizi önermekteyiz. Çünkü limon kabuklarının içeriğinde bulunan asidik maddeler, bir bölgenin temizliğini derinlemesine yapabilmektedir.

Limon kabuklarını sirke dolu bir şişe içerisinde yaklaşık 2 hafta kadar bekletin. Ardından da limon kabuklarını çıkartın ve parçacıklardan arınmak amacı ile demlediğiniz sirkeyi güzel bir şekilde süzün. Hazırladığınız çözeltinin daha efektif olabilmesi için ise 1/1 oranında su ile beraber karıştırın ve bir sprey şişesine alın. Temizlik esnasında kirli olan yerlere bu çözeltiyi sıkın. Ardından da temiz bir mikrofiber bez yardımı ile o bölgeyi yavaşça ovalayın. Bu şekilde istediğiniz yeri kolayca temizleyebilirsiniz. Ancak kumaş gibi yerlerde bu çözeltiyi kullanırken dikkat edin. Çünkü limon ve sirkede bulunan asidik maddeler, kumaşın renginde bozulmalar meydana getirebilmektedir.