Yıllardır severek tükettiğimiz ve her günün her anında canımızın çektiği siyah çay, ve bu çayı ülkemize kazandıran Rize ili. Yalnızca bir içecek değil aslında şifa deposu da olan bu eşsiz tüketim ürününü yıllardır doymadan içen Rizeliler aslında bilmediğimiz bir sırra sahipmiş. Siyah çay yalnızca keyifli sohbetlerin değil, sağlıklı günlerin de kapısını aralıyor ve düzenli tüketildiği takdirde bilmediğimiz birçok faydasını bizler ile paylaşıyor.

Siyah çay nedir?

Siyah çay, ya da ülkemizde daha sade kullanılan adı ile çay, diğer çay türleri olan yeşil çay ve beyaz çaya göre daha fazla oksitlenmiş olan çay türüdür. Genel olarak diğer çay türlerinden daha güçlü ve baskın bir tada sahip olan siyah çay aslında tıpkı diğer çaylar gibi Camellia sinensis adı verilen yapraklardan hazırlansa da oksitlenme farkı ile hem siyah rengini hem de bu aşamada daha baskınlaşan tadını kazanır. Ülkemizde en yaygın tüketilen çay çeşidi olan siyah çaylar, hazırlanışı oldukça kolay ancak demlerken dikkatli ve özenli davranılması gereken çay çeşitleridir. Tadı kadar faydaları da mutlu ve huzurlu bir yapı kazandıran siyah çayın faydaları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Siyah çayın faydaları

siyah çay içildiğinde alınan haz kadar kattığı sağlık ile de sizleri mutlu etmeye çalışan bir içecek. Bilinen en yaygın faydası sindirim sistemi üzerindeki etkilerinden oluşan siyah çayların düzenli tüketilmesi halinde insan vücuduna kattığı faydalar se şu şekilde sıralanıyor:

  • Siyah çay içerdiği polifenoller ile bağırsakta yararlı bakteri sayısı artıyor ve aynı zamanda Salmonella gibi kötücül bakterilerin oluşumu engelleniyor. Bu sayede hem daha sağlıklı bir bağırsak çalışma düzeni, hem de artan yararlı bakteriler ile stresten uzak bir hayat sizleri bekliyor.
  • Siyah çay rengini kazanmasını sağlayan flavonoidler ile yüksek miktarda antioksidan içeren bir gıda. Bu flavonoidlerin düzenli alımı ile damarlarda tıkanıklık, kalp ritminde bozulma ve kalp-damar yolu ile oluşan birçok hastalık önlenmiş oluyor. Ayrıca antioksidan değerleri ile obezite gibi sorunlara karşı etkili olan siyah çay bu hastalıklara bağlı gelişen kalp krizi riskini de düşürmenize yardım ediyor.
  • Siyah çay sağlıklı yapısı ile inme riskinin düşürülmesine yardımcı oluyor. Daha çok kalp ve damar sağlığında yaşanan sorunlar ile oluşan bu inmelere karşı siyah çay içenlerin risk grubunda olma olasılığının çok daha düşük olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya konulmuş durumda.
  • Siyah çay içerisindeki moleküller vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olur ve insülin direncinin kırılmasını sağlar. Bu sayede de kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
İLGİLİ MAKALE  Faydalarına inanamayacaksınız! Siyah çay tüketmeniz için 7 müthiş neden (Kaynak: soru.com.tr)

  • Siyah çay içerisinde bulunan antioksidan bileşenler ve polifenoller ile kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Yapılan araştırmalarda siyah çayın en çok meme kanseri olmak üzere birçok kanser çeşidine karşı iyi geldiğini ortaya koyuyor.
  • Siyah çay içerdiği kafein ve L-theanine ile odaklanmanın arttırılmasına ve hafıza yollu hastalıkların oluşmasını engellemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda sinir hücrelerini gevşeterek odak noktanızın dağılmasının önüne geçiyor.

Siyah çay kilo verdirir mi?

Siyah çay içerdiği flavanoidler ve antioksidan bileşenler sayesinde metabolizmanın dengelenmesine yardım ederken aynı zamanda bağırsakta çalışma düzeni oluşturulmasın kattığı fayda ile de sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Düzenli olarak günde 2 fincan siyah çay içmek kilo vermeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur.