Faydalarıyla bilinen sarımsak kimi zaman şifa niyetine kimi zaman yemeklere lezzet katması amacıyla kullanılıyor. Antioksidan barındıran ve faydaları saymakla bitmeyen sarımsak için  “ölümsüzlüğün sırrı” denmiştir. Bu mucize bitkinin bilinmeyen yararlarını, kullanım şekillerini sizler için derledik.

Sağlık açısından şifaları saymakla bitmeyen sarımsağın bilinmeyen de birçok faydası var gelin beraber keşfedelim. Kış ayları geldi çattı, soğuklar etkisini fazlasıyla gösteriyor malum. Hastalıklardan korunmak ve bağışıklığınızı güçlendirmek için adres belli! Mucize bitki sarımsak antibakteriyel özelliğe sahiptir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Zaten de ülkemizde kullanımı oldukça yayındır öyle ki ilaç alır gibi sarımsak yutanlara rastlamışsınızdır.  Kalp ve damar hastalıkları, kanserler ve diyabet gibi pek çok hastalık üzerinde de mucize etkileri mevcut.

Sarımsak, içerdiği mineraller sayesinde kötü kolesterol seviyesini %15 oranlarında düşürecektir. Fakat sarımsağın bu faydasından yararlanmadan önce doktorunuza sormanızı öneriyoruz. Aynı zamanda içerdiği mineraller sayesinde saçlarınızın kopmasını önleyip, saçlarınıza daha parlak bir görünüm kazandıracaktır. Saç bakımından cinselliğe kadar pek çok faydası bulunan sarımsak bakalım hangi etkilere sahip.

Saçlar için eşsiz bakım

Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde saçlarınıza hem bakım yapacak hem de canlı gözükmesini sağlayacaktır. Kan dolaşımını hızlandırma etkisi bulunan sarımsak saç köklerinizin güçlenmesi için doğru seçim olacaktır. Böylece saç dökülmesi sorununuza veda edeceksiniz. Saçınıza bakım yapmak ve uzatmak istiyorsanız vazgeçilmez gereç sarımsak olacak ancak bazı kişiler kokusu nedeniyle kullanmaktan çekiniyor. Bu konuda endişe etmeyin bakım sonrası saçların birkaç kez şampuanlanmasının ardından saçta koku bırakmayacaktır. Ayrıca sarımsak  kalsiyum, sülfür, E vitamini, selenyum, B grubu vitaminleri ve C vitamini bulundurur. Tüm bu içerik saçların nem dengesinin korunmasını, koparak dökülmelerin önlenmesi, saçların yapısal anlamda güçlendirilmesi ve kepek gibi saç derisi sorunlarının azaltılabilmesi için ideal çözüm sağlar. Tüm bu mucize etkileri yaşamak istiyorsanız istikrar şart. Haftada iki kez sarımsağı argan yağ, tatlı badem yağı gibi destekleyici ürünlerle karıştırtıp 10 dakika saçınızda bekletmelisiniz.

Kilo vermek isteyenler müjde!

İştah kontrolü ve tokluk hissi denince sarımsaktan bahsetmeden geçmek olmaz. Yağ yakımını da hızlandıran bu besini diyet programı uygulayan, zayıflamayı hedefleyen herkes kullanmalı. Sindirim sistemini de düzenler. Sarımsağı bir diş taze olarak ya da sarımsak çayı şeklinde de tüketebilirsiniz. Diyet yapanlar için idealdir çünkü sarımsağın 100 gramı yalnızca 149 kilo kalori enerji içerir. Bu nedenle gün içerisinde tüketebileceğiniz bir porsiyon sarımsağın yaklaşık olarak 15 kaloriye denk geleceği söylenebilir. Yalnız uyarmadan geçmeyelim, mide rahatsızlığınız varsa sarımsağı aç karnına tüketmemelisiniz.

İLGİLİ MAKALE  Tüm bildiklerinizi hafızanızdan silin! Buzdolabına 'asla' konmaması gerekenler

Cinsel sağlığı korur

Sarımsak E vitamini barındırdığı için cinsiyet hormonlarının düzenli salgılanmasını ve cinsel sağlığın korunmasını sağlar. Aynı zamanda kan dolaşımını arttırdığı için  erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç yükselmiş olur. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler bol miktarda sarımsak tüketmelidir çünkü  sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından hamile kalma olasılığı da artar.

Kanseri yenmede olumlu etki

Antioksidanlar kansere yakalanma riskini düşürür ki sarımsakta bolca bulunur. En önemli antioksidanlar arasında yer alan C ve E vitaminleri ile selenyum minerali sarımsakta bol miktarda yer alır. Düzenli kullanımda beyin tümörleri, kolon kanseri, özofagus kanseri, mide kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri ve tiroid kanserine karşı koruma sağlar. Ayrıca tedavi gören hastalara karşı da olumlu etkileri mevcuttur.

Yan etkileri

Sarımsak, her ne kadar da az görülse bile bazı yan etkilere sahiptir. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Cilde sürüldüğünde cilt yanmaları
  • Baş dönmesi
  • Alerjik cilt reaksiyonları
  • Karın ağrısı