İnsanoğlu her zaman göklere baktı ve gökleri hedefledi. Bizi bastığımız topraktan yukarıya taşıyan ve uzaya açılmamızı sağlayan bu merak ile birlikte yıllardır devam eden ve gelişen uzay bilimi her gün yeni bir gelişme yaşanmasını sağlıyor. İlk adımı Ay yüzeyine iniş yaparak atan ve o zamandan beri uzay ile ilgili çalışmalara devam eden insanlık, yıllardır yalnızca uydumuz olarak bildiğimiz Ay üzerinde bir çalışma daha yaparak yeni bir gelişmenin daha önünü açtı. Çorak bir arazi olarak bildiğimiz uydumuz olan Ay yüzeyinde bitki yetiştirildi.

Ay topraklarında bitki yetiştirildi

Ay yüzeyi üzerinde yapılan çalışmalar uzun yıllardır devam etmekte ve bu çalışmalar kapsamında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Ay yüzeyinde yapılan ilk çalışmalarda 1969-1672 yıllarında Ay’dan getirilen uzay toprağı üzerinde çalışmalar sürdüren bilim insanları, şaşırtıcı bir bilgi ile dünya gündemini salladı. NASA tarafından yürütülen çalışmada uzun yıllar öncesinde Ay yüzeyinden getirilen bu topraklarda ilk kez bitki yetiştirildiği görüldü. Uzmanlar tarafından incelenen bitkilerin hızlı bir şekilde filizlendiği ve bu filizlenme aşamasının ilk 6 günü boyunca dünyada yetişen bitkiler ile aynı özellikleri taşıdığı belirtildi.

Bitki iki günde filizlendi

NASA tarafından yapılan araştırma kapsamında Florida Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmalar Ay yüzeyinden alınan toprağın dünya koşullarında bitki yetiştirdiğine şahit olmamızı sağladı. Ekilen bitki tohumu Ay toprağı ile iki gün gibi kısa bir sürede filizlendi. Filizlenen bitkinin ilk altı gün boyunca normal bir bitki gibi büyümeye devam ettiği ve davranışlarında bir anormallik olmadığı belirtildi. Bu çalışmalardan gelecek yeni bilgiler ise insanlığın uzay görevi için oldukça büyük önem taşıyor.

İnsanlık bu sayede Ay’da uzun süre çalışma yapabilecek

Eğer Ay’dan getirilen toprak üzerinde yapılan bitki yetiştirme çalışmaları tamamen olumlu sonuçlar doğurur ise, bu daha sonra Ay yüzeyinde yapılacak çalışmaların da daha uzun süreli olmasını saplayacak bir gelişme. Bu sayede farklı uzay toprakları tipleri de incelenebilir ve incelenen toprak türlerine göre farklı hayat koşulları oluşturabilir. İnsanlığın uzayın farklı noktalarını keşfedebilmesi ve uydumuz olarak yıllardır gökyüzünde gördüğümüz ay hakkında çok daha fazla bilgi edinebilmemiz de bu çalışmalardan gelecek sonuçlara bağlı. Eğer gerçekten Ay toprağı üzerinde bitki yetiştirilebilirse erzak sorunu yaşanmadan aylarda uzay görevleri düzenlenebilir ve bu şekilde Ay hakkında çok daha fazla çalışmanın önü açılabilir.

İLGİLİ MAKALE  Domatesin üzerine 'tuz dökün' ve sonucuna inanamayacaksınız... Domates yetiştirmenin püf noktaları

Bitki filizlenmesinde dünya etkisi var

Yapılan bir başka açıklamada ise NASA yetkilisi Bill Nelson, Ay toprağı üzerinde yetiştirilmiş olan bitkinin filizlenmesinde dünya koşullarının etkisi olduğunu ve aynı filizlenmenin Ay yüzeyinde gerçekleştirilme olanağının bulunmadığı yönünde açıklamalarda bulundu. Ancak devam eden çalışmalar ile toprak tamamen analiz edilebilir ve bitkinin tam yetişmiş formu eğer Ay toprağından aldığı mineraller ile zararlı olmayacak şekilde başkalaşım geçirmiş ise, bu hem botanik hem de uzay bilimleri açısından da bir devrim olabilir. Ne var ki, tamamen karanlık ve ucu açık bir konu ile uğraşıldığını ve bunun sonuçlarının henüz bilinmezlikler ile dolu olduğunu da hesaba katmak gerek.

Ay’dan getirilen kaynaklar sınırlı

Ay yüzeyinden yıllar içerisinde incelenmek üzere dünyaya birçok kaynak getirildi fakat bu kaynaklar sınırlı. Bu nedenle de, yapılacak çalışmalar konusunda oldukça dikkatli davranılmalı. Aynı zamanda tekrar bu kaynaklar sağlanabilir fakat NASA tarafından 2025 yılına kadar Ay yüzeyine insan gönderilmeyeceği de bilinenler arasında. Kısacası eğer Ay yüzeyinde bitki yetiştirilmek isteniyorsa bu kapsamda yapılacak çalışmalar konusunda tamamen iğne deliğini bulmak gerek.